USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Києві організували публічне «читання при свічках» забороненої книги про справу Стуса

20 Жовтня 2020 22:51
Увечері у вівторок, 20 жовтня, активісти провели в центрі Києва «читання при свічках» книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса«, поширювати яку напередодні заборонив суд.

Акцію на підтримку книги організував громадянський рух Відсіч, реагуючи на рішення Дарницького райсуду столиці, який 19 жовтня частково задовольнив позов Віктора Медведчука до Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat, пише НВ.

Організатори запросили всіх охочих взяти з собою заборонену книгу та прийти о 19:30 «з ковдрами, карематами, чаєм/кавою і свічками» до будівлі Печерського районного суду Києва (Володимирська, 15) – «найчеснішого українського суду, «спадкоємця» того [суду], де 30 років тому засудили Стуса».
Один зі слоганів акції – «Читати нам не заборонять!».
Формат читань, за задумом організаторів, має нагадати суспільству про радянські часи, «коли правдива українська література заборонялася цензурою і люди змушені були читати вночі, потайки, при світлі свічок». «Тільки так можна було сховатися від репресивної машини, якщо пощастить. Тепер совок повертається», – заявили організатори акції.

Вона відбулася і на підтримку флешмобу #ПідтримайСправуСтуса та #ВсіхНеЗасудиш – українців закликають купувати книгу та розповідати про неї.
19 жовтня Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги "Справа Василя Стуса", оскільки визнав, що деякі фрази в книзі порушують честь і гідність позивача (Віктора Медведчука), а в інших його ім’я використано без його дозволу.

Доти, доки в текст видання не буде внесено відповідні правки, суд заборонив тиражувати та продавати книгу.

Видавництво Vivat, у якому вийшла книга, та її упорядник Вахтанг Кіпіані мають намір оскаржити рішення суду.

Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Тоді поета засудили вдруге – на 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Стус загинув у таборі Перм-36 поблизу села Кучино Пермської області РФ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Всезнайко Показати IP 20 Жовтня 2020 22:58
Рагулі, що тут скажеш...
скептик до Всезнайко Показати IP 21 Жовтня 2020 08:44
СУДДЯ, МЕРТВЕЧУК - РАГУЛІ. ЦЕ ФАКТ
Клава Показати IP 21 Жовтня 2020 08:37
Зато понтів....
Василь Показати IP 21 Жовтня 2020 08:51
Виходить, що суд зробив великий внесок у популяризацію цієї книги. Тепер всі намагатимуться купити її, доки з продажу не вилучили. Колись вже була подібна ситуація. Коли намагалися заборонити продавати секонд-хенд, то люди почали масово його купувати. І кількість цих магазинів почала швидко зростати.
Кругом брехня Показати IP 21 Жовтня 2020 09:30
Щось я заплутався в цій брехні, де справжня брехня, а де брехлива, незрозуміло, ще рік тому цю книгу забороняли патріоти України , бо медведчук перекрутив історичні дані в дулю. Чи це була інша книга?
скептик до Кругом брехня Показати IP 21 Жовтня 2020 11:50
чітко зрозуміло одне : мертвечук брехло і наволоч. одним словом пуйло-2
правдиво Показати IP 21 Жовтня 2020 12:06
пох.й на це, коли ця банда при владі трикратно краде наші пенсії!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus