USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Києві презентували фільм про Реформацію луцької продакшн-студії

24 Квітня 2018 11:19
Третю, заключну, серію історично-документального проекту «Реформація. 500 років потому», відзнятого луцькою продакшн-студією «Правда PRO», представили в Києві.

Прем’єрний показ фільму про реформаційні процеси в Європі та Україні відбувся 22 квітня. Про це інформують у прес-службі R500.

В двох перших серіях автори розповідають, що саме Реформація стала рушієм для розвитку Європи, а також спонукала людей здобувати освіту, читати Біблію та самостійно аналізувати.

У третій серії глядачам розкривають, як протестантизм зародився в Україні. І хоча багато-хто вважає його новітнім «американським» напрямком, автори фільму дослідили, що насправді реформаційні ідеї проникли в Україну з Європи ще у 16 столітті. А першими протестантами на тогочасних теренах України були магнати Великого Князівства Литовського.

До речі, перша хвиля Реформації, здебільшого, відбувалася на території сучасної Волинської області. Деякі об’єкти того часу тут збережені і досі.

«Це перший фільм про українську реформацію від 16 століття до сучасності. Перед нами стояла непроста задача: по крупинках зібрати історію, спостерегти логіку та взаємозв’язок певних подій, побачити загальну картину. Відвідавши європейські країни, ми побачили, там збережені та відреставровані історичні пам’ятки, яким 500 і більше років. Архітектурні споруди в чудовому стані, а місця, де проходила Реформація відомі та популярні серед туристів. Водночас, нас обурило те, як до історичних споруд ставляться в Україні. Одним з яскравих прикладів є Олицький замок», – розповів режисер проекту Сергій Шараєвський.
Саме в містечку Олика майже 500 років тому князь Миколай Радзивілл Чорний приніс реформатські ідеї з Європи. Зараз на місці замку роду Радзивіллів — Волинська обласна психіатрична лікарня. Тож, автори фільму зазначають: на відміну від країн Європи, українці так і не навчилися цінувати своє минуле. Крім Олицького замку, у фільмі луцької продакшн-студії «Правда PRO» показані й інші волинські історичні об’єкти, пов’язані з Реформацією. Зокрема, рештки костелу кармелітів у селі Кисилин (Локачинський район) та гробниця князя О. Пронського у Берестечку.

Фільм знято за підтримки Міністерства культури України та Міністерства Закордонних справ України.
У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини керівник міжконфесійного молодіжного відділу R500 України Роман Кравчук розповів, що в нього залишилися тільки позитивні враження від проведеного заходу та від зйомок фільму загалом.

«Наша луцька студія зуміла відзняти фільм і презентувати його на всю Україну. Цей фільм показує реальну картину того, як в Україні та Європі загалом розвивалася Реформація. Він відповідає також на питання, що ще потрібно зробити, аби Реформація в Україні закінчилася, адже вона ще не завершена», – сказав Роман Кравчук.
Він зазначив, що, аби підготувати стрічку, команда фільму «зазирнула в історію та вивчила, хто стояв біля витоків Реформації». Задля цього особи, які безпосередньо працювали над створенням картини, відвідали провідні музеї, університети України та Європи, взяли інтерв’ю в понад 30 експертів з історії, філософії, теології та релігії, залучили найкращих українських та західних спеціалістів, провідних істориків і науковців.

Окрім того, фільм показує сучасні виклики, перед якими стоїть Україна. Тож, як підкреслив Роман Кравчук, кожен повинен долучитися до процесу, аби Реформація, насамперед духовна її складова, завершилася. Це, своєю чергою, призведе до подальшої економічної, політичної, культурної Реформації.

Водночас Роман Кравчук поділився, що цього року R500 планує провести низку заходів. «Ми створюємо цілий рух Реформації. Ідея надзвичайно багатогранна. Це соціально-направлена робота, наприклад в університетах, школах. Ми робитимемо акцент на духовно-просвітницькій діяльності, аби давати людям необхідні знання», – наголосив Роман Кравчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
глядач Показати IP 24 Квітня 2018 11:29
Сергій Шараєвський справжній талант - самородок. Успіху тобі та всій вашій команді. Молодці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus