USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У лабораторії інфекційної лікарні роблять усі види тестів на COVID-19

2 Лютого 2021 17:57
У імунологічному відділі клініко-діагностичної лабораторії Волинської інфекційної лікарні щодня проводять десятки тестів на COVID-19. Зі слів завідувачки лабораторії Ганни Ющук, на сьогодні вони повністю забезпечені антигеном, а також такими антитілами, як імуноглобулін А, М і G.

«Імуноглобулін М – це білок, який відповідає за гостроту процесу, він синтезується імунною системою в організмі людини на 7-12-й день, – пояснює Ганна Ющук. – Імуноглобулін А з’являється раніше – на п’ятий день. А імуноглобулін G з’являється з 20-го дня – як людина вже перехворіла. Тобто це показник, який вказує на імунний статус – наскільки виробилися антитіла після захворювання. Це свого роду щеплення, тільки природне. І тоді можна знати, який титр у людини. Усе залежить від імунної системи».
Щодо того, чи таки виробляється у волинян імунітет проти небезпечної недуги, у лабораторії обережно кажуть, що поки рано говорити щось конкретне, оскільки все-таки вона вивчена ще недостатньо, крім того, є різна клініка, різні показники. Для цього захворювання нема якихось визначених стандартів, адже у різних пацієнтів вірус поводиться по-різному, залежно від багатьох чинників – віку, супутньої патології тощо.

«Так само й щодо обстежень. Якщо золотим стандартом імунології є те, що антитіла мають виробитися в організмі на 7-15-й день, то ми їх ще не бачимо, – провадить Ганна Ющук. – Ми можемо бачити, наприклад, антиген до COVID, і в той же час ПЛР-тест може бути позитивним. Людина може бути заражена, але не заразна. Для цього на сьогодні ми робимо і антиген, і ПЛР, і всі антитіла – тобто все, що потрібно за протоколом для обстеження хворого на COVID-19».
Читайте ще: «Від цього залежать життя людей». Волинська інфекційна лікарня відтепер може безпечно зберігати кисень

З її слів, якщо людина зле почувається, починає кашляти і температурити, краще не зволікати і зробити тест, аби в разі потреби вчасно розпочати лікування й уникнути ускладнень.

«Можна зробити тест на антиген до COVID. Зауважу, що на сьогодні у США, в Китаї, інших країнах цей тест роблять на підприємствах, в освітніх закладах. Це такий швидкий тест, який відсікає, кому потрібен ПЛР, а кому ні, це вже відомо, що людина хвора, бо в неї є антиген», – пояснює пані Ганна.

Читайте ще: Волинські медзаклади отримали три сучасні комп'ютерні томографи. Фото

Вона також зазначила, що якщо людина перехворіла на коронавірус і має високий титр антитіл на момент вакцинації, щеплення їй не потрібно робити. Інше питання, коли цих антитіл уже немає, наприклад, через пів року після одужання.
«Від себе, від свого колективу хочу подякувати обласній раді, особливо керівниці відділу майна Мирославі Якимчук, народному депутатові Ігорю Палиці, Фонду «Тільки разом», тому що вони зробили для нас дуже багато, виконали всі наші прохання, – додає Ганна Ющук. – Особливо ми відчули цю підтримку на початку пандемії, коли нам було дуже важко. Завдяки цій допомозі ми повністю обновили лабораторну службу на базі інфекційної лікарні. Тепер маємо центрифуги, про які навіть не мріяли, ПЛР-автомат, який робить тест за дві з половиною години, усі потрібні розхідні матеріали. Тепер наші пацієнти за дві години мають усі потрібні обстеження, а не за цілий день чи й довше, як було раніше».

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus