USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Лесиному виші вшанували полеглих на сході студентів

19 Червня 2015 12:51
Тих, хто не дожив до ювілею вишу, поклавши життя за незалежність України – трьох студентів-Героїв, вшанували відкриттям меморіальної дошки у головному корпусі СНУ імені Лесі Українки.

Відкриття та освічення меморіальної дошки на честь загиблих у зоні проведення АТО студентів Андрія Снітка, Артема Карабана та Станіслава Потапчука відбулося у Східноєвропейському національному університеті 19 червня.

Як зазначив, освятивши меморіальну дошку, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, під час вшанування полеглих студентів СНУ йому згадався бій під Крутами, коли студенти першими виступили на захист незалежності України. З його слів, це свідчить про непереможний дух українського народу. Він наголосив, що йдеться не про романтику для молодих людей «піти і постріляти», адже один зі студентів звершив подвиг, закривши своїм тілом гранату, аби врятувати життя побратимам.

Владика висловив впевненість у тому, що цей дух витає в університеті – своїм життям захистити інших. Михаїл зауважив, що ці прості хлопці жили поряд з нами, а виявилися Героями. З його слів, вони не вмирають, тому що невмируща сама любов, яка була у їхньому серці. Він закликав студентів пам’ятати про те, що завдяки цим хлопцям вони можуть заходити у будівлю університету, яка не зруйнована «Градами».
Мама Андрія Снітка Раїса Миколаївна розповіла, що коли запитала Андрія, який вже два місяці перебував у зоні АТО, про те, для чого він там стоїть, адже одна людина не може змінити, він відповів «я стою, щоб те страхіття не прийшло до нас в хату». З її слів, молоді студенти загинули не даремно, адже змінили стереотип про молодь, навчили інших любити свою землю. Вона закликала молодь берегти пам'ять та мир, пам’ятаючи, що хлопці на сході стоять за нас.
Декан інституту фізичної культури та здоров’я Олександр Бичук повідомив, що тоді, коли розпочиналися події на Майдані, троє студентів першого курсу – Андрій Снітко, Сергій Денисюк та Юрій Собчук вирушили у Київ і лише сесія потім врятувала їх від небезпеки. Згодом вони добровольцями зголосилися до полку «Азов», пройшли тактичну і бойову підготовку, воювали під Маріуполем та Іловайськом, де Андрій Снітко загинув, а Сергій Денисюк був поранений. Артем Карабан загинув на Савур-Могилі від кулі снайпера. Ще 26 студентів відстоюють незалежність країни у лавах Збройних сил. Як зауважив Олександр Бичук, з такими людьми Росія ніколи не подолає Україну.
Заступник декана інституту економіки та менеджменту Алла Фатенок-Ткачук зазначила, що полеглі змусили усіх замислитися над тим, що Батьківщина – не просто слово, що пишеться з великої літери, це щось велике і величне, що треба любити та берегти. Вони змусили націю пробудитися і зрозуміти, що українець – не термін, а стан душі. Вона подякувала матерям Героїв за те, що ті виховали справжніх чоловіків.
Однокурсниця Станіслава Потапчука Анастасія Наумчук зізналася, що не можна передати словами пекучий біль втрати, який переживають, втрачаючи близьких, і зазначила, що вірить у те, що сьогодні загиблі друзі дивляться з небес на живих. Дівчина відзначила, що вони віддали життя за те, щоб над нами було мирне небо, а Україна лишилася вільною.

Боєць полку «Азов» Іван Газюк зауважив, що ці хлопці поклали життя за наше майбутнє, майбутнє своєї нації. Вони показали, що шлях, який вони обрали – правильний, а наш обов’язок – не віддати ворогам землю, яку вони освятили своєю кров’ю.
Бойові побратими Андрія Снітка та Артема Карабана, студенти інституту фізичної культури та спорту Сергій Денисюк та Юрій Собчук привітали студентів та викладачів вишу із 75 річницею його заснування, яку, на жаль, не побачили їхні полеглі побратими. Бійці зазначили, що після початку війни на сході українці згуртувалися як ніколи, а університет завжди підтримував вояків. Зі слів добровольців, завдяки мужнім вчинкам загиблих Героїв, студенти сьогодні мають можливість зібратися для відзначення річниці створення університету.
Завершили захід покладанням квітів до меморіальної дошки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
спорт Показати IP 19 Червня 2015 14:29
а бичук брехун вин хотив цих студентив вигнати
Роман Показати IP 19 Червня 2015 18:02
Яка мама? Андрій- сірота.
Українка до Роман Показати IP 22 Червня 2015 12:54
Вона взяла опіку над Андрієм.Доглядала,виховувала його,переживала за нього і називає його своїм сином.Як ти пропонуєш її називати?Вона його мама!
Батько Артема Караба Показати IP 20 Червня 2015 14:56
Наша сьогоднішня влада, наш президент однією рукою вшановує загиблих встановлюючи меморіальні дошки,нагороджуючи орденами наших дітей котрі віддали своє молоде життя за нашу Україну,а іншою затягує удавку на шиї родин загиблих... Я маю на увазі підписання президентом законопроекту № 1577 в грудні 2014 року (я дуже хотів би щоб він це прочитав,але не наші слова,ні наші офіційні звернення він не чує)про зміни до Закону про статус ветеранів війни в котрому президент легенько без всяких пояснень відмінив пільги родинам загиблих в АТО... То тільки в нашій державі,і тільки наша влада може проявляти таку зневагу до загиблих та до їхніх родин.
мар'яна Показати IP 26 Серпня 2015 12:12
до сих пір не віриться що тебе вже немає, Стасичку( спочивай з миром.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus