USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У людей, які перехворіли на COVID-19, частіше розвивається інсульт і психічні розлади. Дослідження

8 Квітня 2021 10:12
У людей, які перехворіли на COVID-19, психічні розлади та інсульт розвиваються частіше, ніж у тих людей, які перехворіли на інші респіраторні захворювання та грип.

Про це повідомляє hromadske з посиланням на BBC.

Науковці з Оксфордського університету вивчили електронні медичні картки пів мільйона пацієнтів у США та визначили ймовірність розвитку в них психологічних і неврологічних розладів: розлади настрою, тривожність, психоз, деменція, інсульт тощо.

Учені порівнювали дані людей, які перенесли COVID-19 упродовж останніх шести місяців, із людьми, які перехворіли на грип та інші респіраторні захворювання. Вони дійшли висновку, що коронавірусне захворювання асоціюється з більшою кількістю подальших розладів.

Так, у пацієнтів після коронавірусу на 16% частіше розвивалися психологічні розлади, якщо порівняти з тими людьми, які перенесли інші респіраторні інфекції, а також на 44% частіше, ніж у людей після грипу.

Крім того, у пацієнтів, які перенесли важкий перебіг COVID-19, фіксували вищі ризики розвитку розладів. Імовірно, поява розладів пов'язана з переживанням хворих і занепокоєнням через госпіталізацію.

Від змін настрою, тривожності тощо страждали 24% всіх COVID-пацієнтів, а також 25% госпіталізованих, 28% людей, які були в реанімації, а також 36% людей, які під час хвороби страждали на зниження уваги.

Інсульт перенесли 2% всіх пацієнтів після коронавірусу, водночас серед госпіталізованих цей показник зріс до 7%, а серед тих, хто мав делірій — до 9%. Деменцію діагностували в 0,7% усіх COVID-пацієнтів, водночас серед тих, хто мав делірій, цей показник зріс до 5%.

Науковці застерігають, що їхнє дослідження було спостережливим, тому вони не можуть точно заявити, що саме коронавірус став причиною розладів. Водночас вони можуть зафіксувати, які порушення у пацієнтів після COVID-19 проявляються частіше — ця інформація важлива для подальшого вивчення причин розладів.

«Дослідження підтверджує наші підозри, що COVID-19 пов'язаний не лише з респіраторними симптомами, а й із психологічними та неврологічними проблемами», — зазначив професор з Інституту психіатрії Дам Тіл Вайкс.

Читати також: «Постковідний» синдром: лікар назвав найчастіші ускладнення, на які скаржаться українці

Припускається, що коронавірус потрапляє в мозок і може впливати на нього, проте, як саме відбувається цей вплив, слід розібратися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 8 Квітня 2021 11:00
Якби цих людей за допомогою змі не налякали коронавірусом перед цим, то більшість з них не мали б таких проблем, ця вся паніка і її наслідки створені штучно, напевно експериментують - якого ефекту можна досягнути масовим зомбуванням, очевидно, що заляканими людьми керувати набагато легше
Miss до Анонім Показати IP 8 Квітня 2021 13:31
100%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus