USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У лютому в театрі «Гармидер» – прем’єра за твором волинського письменника

5 Лютого 2022 20:09
У кінці лютого луцький незалежний театр «Гармидер» представить глядачам прем’єру спектаклю, в основі якого – останній роман волинського письменника Івана Корсака «За серпанком, загадковим серпанком».

У центрі твору — В'єтнамська війна і пацифістські рухи у Сполучених Штатах, рух хіпі, в компанії яких після повернення із пекла В’єтнаму опиняється американець українського походження Мирослав. Суспільство, збудоване на принципах свободи особистості та недоторканості прав людини, виявляється безсилим перед підступністю ворога, обманом, гібридними технологіями.

Ідея поставити спектакль саме за цим романом належить синові Івана Корсака, відомому бізнесмену та меценату Вікторові Корсаку. Саме цей твір батька, який писав про знакові або замовчувані постаті української історії і багато працював з документами, за його словами, надзвичайно актуальний сьогодні.

«Гібридну війну, про яку йдеться в романі, Росія апробувала ще в 60-х під час війни у В‘єтнамі. Усі ці рухи дуже нагадують ситуацію на Донбасі. Цей твір, заснований на документальних фактах, листах, містить відчутні та впізнавані у сьогоденні паралелі. З іншого боку, він свіжий, там багато молодіжної тематики.

А ще «За серпанком, загадковим серпанком» – один із останніх творів Івана Корсака. Він нікому про нього не розповідав. І про цей текст ми дізналися після його смерті, знайшли в нього на комп’ютері. Цьому твору притаманна особлива динаміка і ритм через поєднання документалістики й високого художнього стилю.

В межах підтримки літературної спадщини Івана Корсака, ми звернулися до професійного колективу театру «Гармидер», аби донести цей твір, цю тему до людей через сценічне мистецтво», – зазначив він.
Над постановкою працює київський режисер Богдан Бондар. У спектаклі гратимуть, крім акторів «Гармидеру» Павла Порицького, Сергія Книшука, Сергія Панаса, Вадима Хаїнського, Тараса Кравчука та Юлії Яцун, також актор обласного театру ляльок Олег Даниленко та київська акторка Анастасія Сегеда, яка була задіяна в проєкті театру «Гармидер» з нагоди 30-річчя Незалежності України та реалізованого за підтримки Українського Культурного Фонду. Йдеться про виставу-оповідь «100 синонімів до слова ГОВОРИТИ».
«Я тішуся кожній нагоді для колективу попрацювати з іншим режисером. Така відкритість цікава усім: мені, акторам, глядачам і Луцьку загалом. У випадку з Богданом Бондарем – це історія водночас про спільне відчуття театру й новий досвід у підходах до творення. Я переконана, що вийде колосальна робота, і сподіваюся, що попереду нас чекають нові спільні проєкти», – відгукується про співпрацю акторів театру з іншими постановниками режисерка «Гармидеру» Руслана Порицька.

Прем’єрні покази вистави луцького театру відбудуться у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків та у просторі «Гармидер ангар-stage».

Наталя ШЕПЕЛЬ

Фото Марії МАРЧЕНКОВОЇ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus