USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Як у «Рукавичці»: через стрімку народжуваність у Заборолі школа не вміщує всіх учнів

12 Березня 2016 22:00
У селі Забороль 46 років тому будували гуртожиток для інтернату, втім, зробили школу, в якій діти сьогодні туляться, навчаючись у три зміни. Школа – як у казці «Рукавичка»: в одному кабінеті працює медик і психолог, в актовій залі, переобладнаній під спортзал, стрибають по 50 дітей з різних класів, а частина класних кімнат взагалі непридатна для навчань і функціонує з порушенням санітарних норм. Як вихід із ситуації – будівництво нового навчального корпусу на умовах співфінансування.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, що минулого тижня більш як сорок відвідувачів записалися на прийом до голови облради Ігоря Палиці. Спілкування тривало понад 6 годин. Серед питань була й проблема школи у селі Забороль.

Аби віднайти вихід із ситуації, голова обласної ради сьогодні, 12-го березня, провів виїзну зустріч із директором школи та місцевими керівниками.

Зі слів директора Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня села Забороль Луцького району Iрини Приймачук, проблеми раніше не було, існуючого приміщення цілком вистачало для навчання дітей. Втім, каже освітянка, що на території сільради є позитивна тенденція до збільшення кількості народжуваності, відповідно, школа стала надто тісною для учнів.
Пані Ірина розповіла, що хоча школа розрахована на 250 дітей, у ній вже зараз навчаються 350 школярів. Із них 178 осіб – це учні початкової ланки. Згідно з прогнозами, через два роки в школи прийдуть ще 200 дітей, яких ніде буде фізично розмістити, адже вже сьогодні школярі ходять у три зміни, починаючи заняття о 8 ранку й завершуючи о 19-ій годині.

У школі села Забороль сформовано 18 класів, натомість класних кімнат є лише 12. Більше того, проблема й у тому, що 4 навчальні кімнати замалі й вважаються непридатними для існуючої кількості учнів.

«Упродовж чотирьох років ми спостерігаємо стрімке збільшення народжуваності дітей. Саме тому почали піднімати гостре питання щодо добудови нового навчального корпусу.

Більше того, та школа, яку ми маємо сьогодні – це нетипове приміщення, й багато класів не відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Спочатку, як будували це приміщення, воно мало слугувати інтернатом, втім, у 70-му році його відкрили як школу. Але місця для навчання дітей зараз вкрай мало. У нас була гарна світлиця в коридорі, де зберігали чимало експонатів нашої культурної спадщини, втім, її довелося вдвічі зменшити, аби зробити додаткову класну кімнату, але й цього замало. Зваживши на те, що дітей у школі найближчі навчальні роки значно більшатиме, то нам необхідно добудувати навчальний корпус для учнів початкової ланки», - інформує директор Iрина Приймачук.
Відзначимо, що приміщень на стільки мало, що у медика й психолога - спільний робочий кабінет, що, кажуть, негативно впливає на роботу. А їдальня розташована у підвальному приміщенні, де стеля на стільки низька, що ледь не «лягає на голову».
У цій «рукавичці» тісним є і спортзал, який при будівництві мав бути актовою залою, тому не відповідає норам – надто малий. Більше того, у ньому відбувають спарені уроки для різних класів, що, скаржаться, шкодить здоров’ю дітей та освітньому процесу, адже в одному приміщенні навчаються по 50 дітей.
У Луцькому районі такі проблеми - лише в одній школі, розповідає голова райради Валентин Приходько, та додає, що депутати готові до співфінансування об’єкту.

«Зараз ми шукаємо того, хто б найдешевше та найефективніше розробив проектно-кошторисну документацію для будівництва нового навчального корпусу, на це плануємо виділити близько 0,5 мільйона гривень. Там має бути не лише будівництво приміщення, а й водовідведення й цілий освітній комплекс. Вартість об’єкту - приблизно 10 мільйонів гривень, земельна ділянка для будівництва вже є. Усіх коштів на саме будівництво нам не знайти, тому ми й просимо обласну раду про підтримку», - каже Валентин Приходько.
Оглянувши школу та ознайомившись з проблемою, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця зустрівся з батьками учнів та вчителями й розповів, про що домовився з керівником райради.
«Якщо порахувати площу, яку потрібно збудувати, то вартість об’єкту становитиме приблизно 8 мільйонів гривень. Райрада запевняє, що 2 мільйони виділить цього року (0,5 млн. грн. піде на розробку документації, – ред.) та ще – два наступного. Відповідно, нестача буде – 4,5 мільйона гривень. Я думаю, що депутати облради не будуть проти того, щоб передбачити частинами ці кошти з обласного бюджету й вирішити проблемне питання зі школою. Окрім того, силами Фонду «Тільки разом» ми готові виділити 500 тисяч гривень на обладнання», - інформував Ігор Палиця.
Таке рішення зустріли аплодисментами.
Якщо ж депутатський корпус Луцької райради та облради не «провалять» питання щодо підтримки й виділення необхідних коштів, то за нові парти першачки зможуть сісти вже у вересні 2017-го року.

Зауважимо, згідно з попередніми намірами, новозбудований корпус вміщуватиме 10 класних кімнат та гімнастичний зал.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus