USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьким ЖКП добиватись сплати боргів через суд – нерентабельно

15 Березня 2016 18:52
Луцьким ЖКП нерентабельно добиватись сплати боргів за утримання прибудинкової території. Адже для того, щоб звернутись до суду, слід сплатити 1018 гривень судового збору, що деколи перевищує суму боргу за надані послуги.

Про це йшлось під час візиту депутатів Луцької міської ради на ЖКП №3 сьогодні, 15 березня.

Установа обслуговує 656 житлових будинків. В залежності від рівня благоустрою та структури послуг, окремо для кожного будинку затверджений тариф. Середньозважений тариф по підприємству за станом на 2015 рік становить 1,8984 гривень за метр квадратний загальної площі.

Нині тут працює 180 осіб. Якщо порівнювати з 2013 роком, то їх поменшало на 100 осіб.

Для підтримання належного санітарного стану прибудинкових та міських територій, утримання зелених зон, підприємство має в наявності 5 тракторів, вантажні автомобілі, грейферний навантажувач, газонокосарки, снігоприбиральну машину, автовишку, бензопили та інший необхідний інструмент.
Директор установи Руслан Юлдашев розповів, що середня заробітна плата була дещо нижчою в порівнянні з іншими установами. Річ у тім, що попереднє керівництво залишило за собою двомільйонний борг, кошти на погашення якого можна було б залучити у зарплатний фонд. Юлдашев стверджує, що нині установа майже розрахувалась по боргах, проте тимчасово звільнена від сплати податку до місцевого бюджету.
Враховуючи останні зміни в законодавстві, відповідно до яких будинки мають право відмовитись від послугів ЖЕКів на користь створення ОСББ, депутати поцікавились, чи видає установа технічну документацію на будинки. Мовляв, мешканці міста скаржились, що ЖЕК не завжди хоче віддавати потрібні папери.

У відповідь Руслан Юлдашев запевнив, що видає документи «на першу вимогу». Проте, з його слів, чимало будинків не мають технічної документації, адже будувались ще в середині минулого сторіччя. Їх виготовлення не входить в обов’язки ЖЕКу, тому така послуга обійдеться в 2 – 2,5 тисячі гривень.

Щодо вимагання сплати боргів, зі слів директора ЖКП №3, в установи «зв’язані руки». Мовляв, раніше можна було вимагати сплату через суд, проте судовий збір збільшили у 10 разів і нині він становить 1018 гривень. Відтак, у деяких ситуаціях звертатись до суду просто нерентабельно. Разом з тим, Юлдашев підкреслює, що це не стосується злісних неплатників. «Для них я цю тисячу гривень точно знайду», - зазначає директор.

Що стосується можливості створення ОСББ, то далеко не всі будинки з переліку тих, які входять до ЖКП №3, нею скористаються. На думку Руслана Юлдашева, це пов’язано з низьким рівнем поінформованості населення.

«Якби створювали будинкові комітети, а не просто «побалакали на зустрічі будинку і розійшлись», то з цього був би толк. А так – самі розмови», - пояснює він.

Керівник житлово-комунального підприємства показав декілька дворів, де нещодавно робили ремонт. Один з них – багатостраждальна прибудинкова територія, що на вулиці Арцеулова, 11, 9, а також Гулака-Артемовського, 25, 25а. Серед інших, ліквідувати «привокзальну Венецію», як її охрестили місцеві, вимагав депутат від цього округу Ігор Поліщук.
Зрештою, на ремонт виділили 1,8 мільйона гривень, за які до кінця 2014 року завершили ремонтні роботи. Нині в дворі – нове асфальтне покриття, нові місця для парковки, відремонтовані козирки біля вхідних дверей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВиБорець Показати IP 16 Березня 2016 10:34
Юлдашев вирішив трохи попіаритись та покритикувати своїх папєрєдніків... А з приводу сплати 1018 грн. судового збору, зауважу, позов задовільняють і збір також стягують з відповідача... А от як створять ОСББ, тоді будете ходити з протягнутою рукою по мешканцях...
юрист Показати IP 16 Березня 2016 11:21
Не в 10 разів, а в 5 разів підвищено ставки судового збору порівняно з тими, які діяли до 01.09.15р. За подання до суду заяви про видачу судового наказу - 689 грн., за подання позову - 1378 грн., а не 1018 грн. Хто підставив дирехтора? До того ж колишнього працівника судової адміністрації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus