USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку – дитячий «Шаховий дебют»

19 Липня 2015 17:42
Фестиваль «Шаховий дебют» відбувся у Луцьку для дітей віком до 16 років. Захід під відкритим небом організували, аби популяризувати цей високоінтелектуальний вид спорту.

У рамках постійно діючої програми «Луцьку - спорт високих досягнень» Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» сьогодні, 19 липня, організував шаховий фестиваль для дітей. Захід приурочили до Міжнародного дня шахів, який увесь світ відзначатиме завтра, 20 липня.

Зауважимо, згадана програма у Луцьку діє вже декілька років поспіль і започаткована для підтримки висококваліфікованих тренерів та перспективних молодих спортсменів, аби вони гідно представляли Луцьк і мали можливості для реалізації свого потенціалу.
«Ігор Петрович Палиця завжди підтримує високоінтелектуальну молодь і молодь, яка займається спортом. А тут зібралися діти-спортсмени з високим рівнем інтелекту. Власне, Міжнародний день шахів - гарне свято, яке чомусь в Україні мало відзначається. Тому Фонд не міг не зреагувати і організував фестиваль, метою якого є популяризація шахів, підвищення рівня спортивної майстерності шахістів, пропаганда здорового способу життя. А щоб заохотити дітей грати в цю інтелектуальну гру, всі учасники отримають подарунки», - розповіла менеджер Фонду «Новий Луцьк» Оксана Демчук.
У фестивалі зареєструвалися 32 учасники, кожен з яких боровся за призове місце у одній з 5-ти категорій. Володарі першого місця отримали по 500 гривень, призери 2-го і 3-го місць – по 300 і 200 гривень відповідно. А ще кожен з учасників, незалежно від результатів, отримав книгу з шаховими вправами і дитячий пригодницький роман.

На фестиваль запросили й мімів, які розважали публіку, а розпочали захід із Гімну України.
Лучанин Анатолій Бугай прийшов на фестиваль з родиною. Його син Сашко відносно нещодавно почав грати в шахи, але хлопчикові, каже тато, гра дуже подобається.
«Я займався серйозно шахами з 6 до 14 років – мене навчив мій тато. Свого часу їздив і Україною, і за кордон на змагання. Тепер любов до шахів привив сину, і ми з ним частенько граємо. Зараз вже йому терпіння вистачає, а спочатку було трошки важко, бо він дуже не любить програвати (як і я). Шахи розвивають пам’ять, логічне мислення, такі позитивні якості як терпіння, посидючість, цілеспрямованість. Все це йому дуже згодиться в житті незалежно від того, чим він займатиметься далі: чи шахами, чи чимось іншим», - розповідає чоловік.

А ось лучанка Оксана Мартинчук прийшла пограти в шахи з донечкою Христинкою. Жінка каже, що дуже пишається тим, що її донька вже грає у шахи. А цій грі дівчинку навчив дідусь.
«Це заняття, яке відволікає її від мультфільмів, а вміння грати в шахи свідчить про рівень інтелекту. Добре, що в мого тата є терпіння з нею сидіти і вчити. Але за рік я бачу прогрес. За місяць їй виповниться 6 років і я пишаюся, що вона вміє грати в шахти», - каже жінка.

Сама Христинка зізнається: найулюбленіша фігура на шаховій дошці – королева, бо «вона – найсильніша». А грає дівчинка і з мамою, і з дідусем і з бабусею.

У оргкомітеті фестивалю був і знаний у Луцьку сімейний тандем: Олена та Валерій Васіни. Сама Олена – неодноразова чемпіонка України, майстер FIDE, вона вже впродовж трьох років виступає за підтримки Фонду Ігоря Палиці на різноманітних турнірах. Нещодавно дівчина привезла бронзу з чемпіонату України, а скоро поїде на міжнародний круговий турнір для підвищення кваліфікації: або на норму гросмейстера, або міжнародного майстра спорту.

Як розповідають шахісти, заняття цим спортом розвиває 18 видів мислення, зокрема зорову пам’ять, логічне мислення, моторику, механічну пам’ять, воно впливає і на загальний розвиток дітей, на здібності до програмування.
Фестиваль «Шаховий дебют» тривав декілька годин. Після турніру організатори оголосили переможців.

Так, перші місця у своїх категоріях зайняли: Артем Спященко (категорія до 8 років), Тарас Перик (до 10 років), Максим Гузьо (до 12 років), Роман Заячківський (до 14 років), Олександр Горяїнов (до 16 років).

Друге місце здобули: Ярослав Хороших (категорія до 8 років), Нарек Авагян (до 10 років), Аршак Авагян (до 12 років), Артем Матвійчук (до 14 років), Сергій Григорович (до 16 років).

Призерами третього місця стали: Євген Гриньов (категорія до 8 років), Артем Янощук (до 10 років), Олег Курта (до 12 років), Гоар Авагян (до 14 років), Дмитро Дудик (до 16 років).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мама Показати IP 20 Липня 2015 09:44
Було дуже гарно! Дякуємо організаторам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus