USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку – фотовиставка за участі відомих волинян та «сонячних діток». Фото

16 Лютого 2023 21:01
У Луцькій галереї мистецтв презентували виставку робіт талановитого фотографа із синдромом Дауна Андрія Мельника під назвою «Краса сонячними очима». У фотосесії, присвяченій історії древнього Лучеська, узяли участь відомі волиняни та «сонячні дітки».

Організаторами дійства стали релігійна організація «Карітас-Спес Луцьк» та громадська організація батьків дітей із синдромом Дауна (Луцьк).

Андрій Мельник уже кілька років займається фотографуванням, закінчив Луцький професійно-технічний центр за цією спеціальністю. Це його дебютна виставка. Як розповідають організатори, хлопець показує історію і події з іншого ракурсу. Фотограф демонструє життя древнього Лучеська, зображає історичні постаті та цікаве сьогодення.
«Найголовніше, хлопець своїм прикладом показує, що люди із синдромом Дауна такі ж, як усі. Вони відчувають любов до рідного міста, цікавляться історією, радіють спілкуванню. Представлені на фотосесії костюми й образи – це постаті тих лучан, котрі жили в нашому місті кілька століть тому. Світлини зроблені на відомих локаціях Луцька: Замок Любарта, Собор святих Петра й Павла, луцьке підземелля», – зазначають організатори.
Презентацію виставки відвідали учасники фотосесії – дітки із синдромом Дауна та чимало відомих волинських діячів. Також на захід завітали українські військові та небайдужі містяни. Андрій Мельник подякував усім, хто долучився до створення фотографій та відвідав виставку. Він наголосив, що займається улюбленою справою, чому дуже радий.
«Ідею реалізувати виставку запропонував голова «Карітас-Спес Луцьк» Павло Хом’як, – розповідає голова громадської організація батьків дітей із синдромом Дауна та мама Андрія Олена Мельник. – Нам вдалося запросити наших друзів. На світлинах зображено людей, які підтримують нас та нашу організацію. Для «сонячних діток» важливо бути в соціумі й щоб решта людей їх розуміли».

Читати ще: Мама «сонячного» хлопця з Волині: «Мені казали: віддай в інтернат, у нього нічого не вийде, але материнська любов творить дива»
Голова «Карітас-Спес Луцьк», отець-канонік Павло Хом’як подякував дітям за участь у виставці та їхнім батькам.

«Галерея мистецтв проводила чимало виставок, однак цю, напевне, можна назвати історичною. Стільки «сонячних очей» цей заклад ще не бачив. Попри тяжкі події в державі, моє серце сьогодні зігрівають посмішки цих дітей. Цей проєкт – перший та ексклюзивний. Він об’єднує нас довкола талановитих дітей, котрі нічим не відрізняються від решти. Вони популяризують Луцьк, як унікальне місто, як культурну столицю. Вони показують, що в країни є майбутнє, адже зберігають історію. Зараз ми маємо можливість інтегрувати «сонячних дітей» у суспільство», – зазначив Павло Хом’як.
Заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, розчулившись виставкою, зачитав присутнім віршовані рядки про історію.

«Виставка показує професійні роботи. Також відзначу прекрасних моделей на фото. При перегляді світлин відчувається світло, тепло та аристократизм. Усі гарно увійшли в ролі та передали атмосферу середньовічного Лучеська. Виставка об’єднала безліч людей, релігійні та громадські організації, представників влади тощо. Тільки в єдності наша сила й наша перемога», – поділився враженнями Юрій Поліщук.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода розповіла, що отримала задоволення від знімального процесу та участі в проєкті.

«Наш Фонд неодноразово допомагав дітям із синдромом Дауна та їх батькам. Мені було дуже приємно працювати з такими дітьми, адже вони максимально щирі і світлі. У них немає жодної ноти фальшу. Вони завжди налаштовують на позитив», – відзначила Катерина Шкльода.
«Як мама, я дуже схвильована. Моя дитина має чудову персональну виставку, у якій узяли участь чимало учасників. Рада, що син зумів себе реалізувати. Як керівника громадської організації, що багато років опікується дітками із синдромом Дауна, мене переповнює почуття гордості. Ці особливі дітки доводять, що можуть зробити багато корисного на благо нашої держави. І вони зараз роблять багато для перемоги України у війні, зокрема плетуть маскувальні сітки, створюють малюнки для хлопців зі ЗСУ, а їх мами плетуть теплі шкарпетки. Звісно ж ми всі чекаємо миру, аби і далі будувати гідне життя для людей із синдромом Дауна», – додала Олена Мельник.
Під час заходу організатори також збирали кошти на потреб Збройних Сил України. А учасники театральної студії «Сонячне сяйво» підготували виступ-сюрприз.

Виставка робіт Андрія Мельника триватиме впродовж двох тижнів у Луцькій галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки. Відвідати її може кожен охочий. Вхід – вільний.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus