USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку кластимуть тактильну плитку для незрячих

26 Жовтня 2017 12:46
При капітальному ремонті та реконструкції луцьких вулиць планують класти тактильну плитку для незрячих, яка має убезпечити незрячу людину від небезпеки отримання травми, а також допомогти людям з поганим зором самостійно зрозуміти, куди їм йти далі, всього лише ступивши на рельєфну поверхню.

Про це йшлося під час семінару у межах програми «Зробимо Луцьк доступним», яка реалізовується Волинським осередком ВГО людей із інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» 26 жовтня.

Радник Рівненського міського голови з питань людей із інвалідністю, керівник Рівненського осередку ВГО людей із інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Петро Поліщук розповів, що зараз в Україні досить активно почали класти тактильну плитку.


«Тактильну плитку кладуть у таких містах, як Рівне, Одеса, Чернівці, Івано-Франківськ, Маріуполь та Краматорськ. Вона кладеться для людей з порушеннями зору та незрячих. Для того, щоб вони могли орієнтуватися в просторі, могли зайти у приміщення, хоча б соціального та громадського призначення, і разом з тим, щоб не вискочили на проїжджу частину чи не впали зі сходів.

Плитка, яка кладеться на вулицях, вже виробляється в Україні, зокрема у Вінниці та Дніпрі. В Рівному вона кладеться вже близько 2 років», - зазначив Петро Поліщук.


Також він продемонстрував варіанти тактильної плитки.

«Поліуретанова тактильна плитка наклеюється вже на готову основу, тобто на підлогу – це має не дуже естетичний вигляд, втім, якщо при реконструкції приміщення не поклали плитку відразу, то можна використовувати поліуретанову тактильну плитку, на жаль, в Україні її поки не виробляють.

Попереджувальна плитка попереджає людину про східці, проїжджу частину, пішохідні переходи. Вона кладеться на перехрестях, у підземних переходах та на зупинках.


Також є направляюча плитка, яка допомагає звернути увагу незрячого на напрямок руху. Ці полоси допомагають обрати напрямок руху. Наприклад, ти вийшов на певній зупинці, де є ця плитка, і можеш з її допомогою дістатися до певної будівлі.


Окрім того, є поворотна плитка, щоб незряча людина могла зорієнтуватися, куди їй повернути», - розповів керівник Рівненського осередку ВГО людей із інвалідністю по зору «Генерація успішної дії».

«У Рівному плитку кладуть за кошти з місцевого бюджету. Два роки тому у місті малювали жовті смуги перед переходом, але фарба стерлася через три місяці, тому вирішили класти тактильну плитку – це дорожче, але служитиме багато років. На 30% переходів у Рівному вже покладено таку плитку. Місто закуповує її у Вінниці, одна плитка коштує близько 50 гривень.

Поки що плитка кладеться лише на вулицях, але ми сподіваємося, що також її будуть класти й до будинків. Окрім цього, ця плитка кладеться на зупинках громадського транспорту», - зауважив пан Петро.

Своєю чергою, заступник начальника департаменту житлово-комунального господарства Микола Овсіюк розповів, що для незрячих людей у Луцьку біля ЦУМу, на проспекті Соборності та біля Старого ринку на пішохідних переходах є звуковий сигнал, їх намагаються обладнати максимально, втім інколи ці звукові сигнали ламаються. З його слів, коли наступного року будуть реконструкції вулиць, то вкладання тактильної плитки спробують втілити у життя. Заплановано хоч б переходи центральних вулиць обладнати тактильною плиткою.


Відтак, перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад доручив Миколі Овсіюку провести перемовини з вінницьким виробником тактильної плитки та дізнатися, яка мінімальна партія тактильної плитки для закупівлі, аби при формуванні бюджету на 2018 рік могли закласти певну суму на її придбання. З його слів, цю плитку можна буде використовувати при капітальному ремонті вулиць.


Насамкінець радник міського голови Ігор Поліщук зауважив, що Луцьк відстає у плані зручності для незрячих, тому при капітальному ремонті вулиць тактильну плитку потрібно включати у вартість проекту.


«Ми будемо реконструювати тротуари на вулиці Винниченка, тому потрібно зробити пілотний проект та покласти цю тактильну плитку. Луцьк дещо відстає у цьому плані від інших обласних центрів, тому потрібно «підтягуватися». Потрібно вийти на завод-виробник та поговорити з ними про вартість плитки і строки доставки. В наступному році максимально для людей з вадами зору потрібно покласти тактильну плитку. Потрібно проводити зустрічі з проектантами, аби вони включали тактильну плитку у вартість проекту. Ми будемо старатися «закрити» ті місця, які найбільше цього потребують, аби зробити місто комфортним для людей з вадами зору», - резюмував Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus