USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Луцьку – конфлікт навколо зведення церковного паркану

29 Травня 2016 17:46
Мешканці вулиць Філатова та Баранова у Луцьку виступають проти встановлення огорожі навколо Української автокефальної православної церкви святих апостолів Петра і Павла, бо хочуть вільного доступу до території, яку засаджували деревами їхні батьки і діди. Натомість священик храму переконує, що встановлення паркану не завадить усім охочим зайти на територію, а віднадить від цього місця п’яниць і наркоманів, та демонструє дозвільні документи на земельну ділянку, яку хочуть обгородити.

Сусіди проти паркану, бо скверу не стане і дітям заборонять гратися

Дозвіл на будівництво Української автокефальної православної церкви святих апостолів Петра і Павла за адресою вулиця Баранова, 32 а був виданий ще у 1998 році. У 2014 році будівництво храму врешті завершилося і прихожани перейшли з металевої каплички до мурованої церкви. Та коли постало питання про встановлення огорожі, місцеві мешканці обурилися: досі вони вважали територію сквером, куди кожен міг прийти відпочити, а тепер виявилося, що ця земля належить церкві.
Сьогодні, 29 травня, перед завершенням богослужіння, біля церкви святих апостолів Петра і Павла УАПЦ зібралося декілька десятків лучан, які мешкають на вулицях Баранова та Філатова. Лучани протестують проти встановлення паркану навколо місцевої церкви і кажуть, що священик захопив територію скверу.

Територію між вулицями Баранова та Філатова, розповідають вони, засаджували деревами 50 років тому, і переконують, що ця ділянка - сквер Шевченка. Лучани кажуть, що досі всі могли безперешкодно тут гуляти і проводити своє дозвілля. Коли ж сюди приїхали геодезисти і вкопали кілки, які означають межі земельної ділянки, що належить церкві, стало відомо, що церкву хочуть обнести парканом, не питаючи дозволу в сусідів.
«У нас збирали підписи на дозвіл побудови церкви, а ось про паркан ніхто не запитував. Досі тут був сквер Шевченка, де проводили культурне дозвілля всі мешканці мікрорайону. Тут раніше були алеї, діти гралися, стояв тенісний стіл, футбол грали, були лавки, урни стояли, мами гуляли з колясками, дітям було, де бавитися. Це єдиний парк на весь район. Де дітям рости? Батюшка каже, що він поставить паркан, але дозволятиме сюди всім ходити. Стояли гойдалки не загороджені - він ланцюгом закрутив, щоб діти не каталися. А чому я маю питатися дозволу, щоб діти покаталися?», - обурюється лучанка Надія.

Власне, місцеві мешканці переконані: щойно тут встановлять паркан – дітям сюди не дозволять заходити і гратися їм буде ніде. Тим більше, що паркан, кажуть, хочуть встановити впритул до дороги, де двом автомобілям немає де розминутися.
Лучанка Валентина додає: сусіди не проти того, аби церковну територію огородити парканом, але вони вважають, що релігійній громаді вистачить ділянки, на відставні 20 метрів по обидва боки від храму.

«Хай собі городить 20 метрів сюди і 20 метрів туди. А паркан, виявляється, до самої дороги має бути. Люди самі вимостили дорогу, він (священик – ред.) ні копійки в неї не вклав, хоч їздила будівельна техніка постійно. Старі дерева позрізували. Хай, осокори зрізали – ми не проти, там вороння постійно збиралося. Але ж вирізали і верби, і дуби. Багато дерев спиляли», - обурюється жінка.


Прихожани хочуть збудувати паркан, аби під церквою не смітили і не збиралися п’янички

Пополудні з церкви вийшли прихожани разом з отцем Володимиром, який опікується храмом.
Коли емоції трохи встихли, священик показав усім присутнім документи – акт на постійне користування земельною ділянкою, площею 0, 7575 гектара. З’ясувалося, що документ за підписом колишнього Луцького міського голови Богдана Шиби та начальника управління Держкомзему в місті Луцьку Богдана Кухарчука для будівництва та обслуговування храму, був виданий на основі рішення міської ради у 2010 році.
Отець Володимир, зі свого боку, повідомив, що релігійна громада хоче встановити паркан, аби на територію не викидали сміття, не сиділи тут вечорами п’яниці та наркомани, а територія була облагороджена. Крім того, запевняв він, що вхід на територію буде вільний, а для того, щоб автомобілі могли розминутися, паркан можуть посунути вглиб ділянки, а не встановлювати його біля самої дороги.

«Як кожен із вас має свої будинки, ділянки, має державні акти на землю і межі цих ділянок, так і наша релігійна громада має земельну ділянку в постійному користуванні для будівництва та обслуговування храму. Ніхто ні з ким не воює, не хоче воювати. Є церква і біля церкви повинен бути порядок. Ми за те, щоб цей порядок був, щоб було біля церкви гарно. На основі цих меж встановлені кілочки, але то не означає, що на тому є кінець. Якщо підійти з розумом, то можна відступити, щоб був тут і заїзд для автомобілів», - пояснює священик.
На захист отця Володимира виступили й прихожани храму, які розповідали, що вечорами на території сидять п’янички, а нещодавно хтось намагався розбити вікно церкви та подряпали двері.
Приміром, Анатолій переконує, що згідно з документами, ця територія не вважалася сквером, хоч тут і були зелені насадження, мовляв, до будівництва храму, територія була нічийна.

«Тут були дерева, кущі, але воно було нічийне. Рішенням міської ради виділили землю, щоб побудувати храм, тут зробили благоустрій, зрізали дерева, на яких вороння збиралося. Зараз не питання, щоб збудувати тут щось і забрати територію в людей. Зараз є громада, яка береться за те, щоб ця територія була огороджена, щоб не гадили собаки, щоб сюди не викидали сміття, не збиралися сумнівні компанії. Ніхто не ставить умови що хтось забере цю землю: будь ласка – хвіртка і проходьте, але той паркан потрібен, щоб ніхто не копав вигрібні ями, не викидав сміття», - переконував чоловік.
Конфлікт може вийти за межі мікрорайону

Церковна громада пропонує, аби ініціативна група мікрорайону запросила фахівців перевірити законність документів, мовляв, приховувати їм нічого. А обурені мешканці, які не хочуть, аби всю територію між вулицями Філатова та Баранова церква загородила парканом, готують звернення до депутатів Луцької міської ради і збирають підписи на свою підтримку, аби їхнім дітям не обмежували доступ до зеленої зони. Тож, не виключено, що розбиратися у конфлікті уже скоро будуть у стінах міської ради.

Від автора

Представники кожної сторони конфлікту упевнені в своїй правоті і під час зустрічі бурхливо і емоційно відстоювали свою точку зору. На щастя, все обійшлося словесними перепалками. Та всім учасникам зібрання (незалежно від того, хто чию сторону відстоює), звичайно, хотілося б, аби представники ЗМІ підтримували саме їх. Тому усім, хто говорив автору цього матеріалу: «ми ще зустрінемося з вами», «подзвонимо до вас у редакцію», нагадуємо: Інформаційне агентство Волинські Новини зобов’язане об’єктивно висвітлити подію, а не захищати одну чи іншу сторону. Засоби масової інформації – не правоохоронна чи судова інстанція і представники обох сторін мають однакові права на те, аби висловити свою думку щодо конфлікту. А крапку в цій історії можуть поставити лише ті державні структури, які наділені відповідними повноваженнями.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus