USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку кооператив 6 років не платив міськраді за оренду землі під авторинком: борг – понад 2 мільйони

25 Лютого 2023 18:08
З гаражного кооперативу «Сигма», який користувався комунальною землею на луцькому авторинку безкоштовно понад шість років, намагаються стягнути на користь Луцької міської ради через суд понад два мільйони гривень. Поки прокурори готували судовий позов, кооператив продав майно, яке було на цій ділянці, новим власникам. І, схоже, намагається сховати кінці у воду, аби уникнути повернення боргів.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Будівлі, які розташовані на земельній ділянці комунальної власності, що на вулиці Єршова, 6 на так званій старій частині луцького авторинку, свого часу належали товариству «Волинь-Автопарк», серед засновників якого підприємство Максима Алфьорова «Алф капітал». У період з 25 по 30 листопада 2016 року право власності на це майно переходить до гаражного кооперативу «Сигма», яке засноване ледь не напередодні цієї операції, а саме – 20 жовтня того ж року.

Цікаво, що в засновниках кооперативу було Луцьке АТП 10701, в бенефеціарах якого той таки Максим Алфьоров. АТП з засновників «Сигми» видалили, якщо вірити відкритим даним, 28 січня 2021 року. Тож придбавши ці приміщення, «Сигма» за законом і логікою речей мала би укласти договір оренди з Луцькою міською радою за користування їх ділянкою у шість гектарів. Втім цього не відбулось.
"Фактично з 2016 року проводилась переписка між міською радою та гаражним кооперативом, щоб вони звернулися за оформленням цих документів. Частково документи починали робити, але до кінця вони не були доведені і відповідно документація не була затверджена. Договору оренди немає. Тобто офіційно документи на земельну ділянку не були оформлені«, – розповіла заступник директора департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради Софія Гула.

Шість років поспіль вони не сплачували за користування комунальною землею. Хоча мали таку можливість, бо ж на цій ділянці розміщувався авторинок, який, схоже, приносив непогані прибутки.

Але от міський бюджет від цієї діяльності недоотримав понад два мільйони гривень. Тож до цієї справи підключилась Волинська обласна прокуратура, яка пішла до суду з позовом про стягнення заборгованості.

«Волинська обласна прокуратура звернулася із позовом до суб’єкта господарювання, аби стягнути кошти безпідставно збережені ним за користування земельною ділянкою площею понад шість гектарів у Луцьку на вулиці Єршова . Прокурори з’яcували, що ще з 2016 року суб’єкт господарювання використовує цю ділянку. Він жодних правовстановлюючих документів на неї не оформив і не платив за користування цією землею», – зазначила прессекретар прокуратури Волинської області Наталія Мурахевич.

В Господарському суді Волинської області відбулись перші підготовчі засідання стосовно цієї справи. На банківські рахунки «Сигми» накладено арешт. Цікаво, що заява до суду на кооператив надійшла 20 грудня, а буквально за декілька днів до цього, 6 грудня, право власності на майно «Сигми» переходить ТзОВ «Феху Рент» – вінницького товариства, яке засноване два місяці до здійснення цієї покупки.

Один зі співвласників компанії Роман Халандирьов сказав, що попередніх власників не знає, хоча, з його ж слів, у Луцьку давно має свої бізнес-справи. Відповідно до реєстрів на нього і його партнерів оформлено низку фірм, які займаються торгівлею побутовими товарами. Каже: стосовно оформлення документів на оренду земельної ділянки на Єршова працюють юристи.

«В мене працюють люди з тим. Я не знаю, який там стан справ, бо в мене є багато інших. Але, звичайно, ми все робимо за законом. Я знаю, що попередники заборгували понад два мільйони гривень, але що я можу з ними робити. Тож не моя парафія», – говорить власник ТзОВ «Феху Рент» Роман Халандирьов

І хоча укладеного договору оренди комунальної землі ще не підписано, але на ній кипить робота повним ходом. Проте охорона не говорить, що ж тут так активно розбудовується. Однак в розмові Роман Халандирьов зазначив, що на вулиці Єршова будуть склади. З якою швидкістю старі приміщення перетворюються у нові – щодня здалека спостерігають охоронці з нині діючої частини авторинку. Вони й розповіли, що власники «Сигми» з’їхали в жовтні, не лишивши по собі і сліду (якщо не враховувати борг в два мільйони), а в грудні тут вже розгорнулось велике будівництво.

І якщо повертатись до хронології подій в цій історії, то варто зауважити ще один момент: буквально через 10 днів від того, як прокурори занесли заяву про стягнення боргів до суду, гаражний кооператив «Сигма» приймає рішення щодо ліквідації юрособи. Хороша спроба вийти сухими з води: заробити на майні, продавши його двомісячній фірмі, і позбутись юрособи якраз в той час, коли прокурори зібрались з неї вибивати мільйонні борги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
112 Показати IP 25 Лютого 2023 19:18
А чому не вказано імена осіб , які підписували договір від імені міської ради і імена осіб які мали це контролювати . Вони шість років в відпустці були ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus