USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку міркували над майбутнім ботанічного саду

1 Серпня 2018 07:40
У Луцьку замість колишнього ботанічного саду з’явиться пам’ятка садово-паркового мистецтва.

Про долю Луцького ботанічного саду розмірковували 31 липня учасники публічної коснультації, організованої ГО “Центр UA”, інформує Волинська правда.

Йдеться про Луцький ботсад – пам’ятку природи загальнодержавного значення, доглядом якої останні декілька років ніхто не займався.

Наразі цінна зелена зона у центральній частині Луцька (район вулиць Шопена і Ніла Хасевича) потребує юридичної перекваліфікації та програми розвитку. Тому представники громадської організації “Центр UA” спільно з місцевою владою й активістами обговорили першочергові проблеми занепаду ботсаду, а також поміркували над визначенням оптимальних варіантів використання зеленої території в майбутньому.

Як зауважила головний спеціаліст відділу регулювання природокористування, моніторингу довкілля та погоджувальної діяльності управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Катерина Філюта, ця територія належить до природно-заповідного фонду. Наразі підстав для зміни її статусу нема, але допустима є зміна категорії, тобто “перекваліфікування” ботанічного саду у, до прикладу, пам’ятку садово-паркового мистецтва.

Історія цієї “зеленої зони” розпочалася ще у 20-х роках минулого століття, коли тут почали висаджувати дерева, а лучани стали використовувати цю зону як територію відпочинку на лоні природи, тобто як рекреаційну зону.

Лучанам у різні часи сучасної історії міста ця територія була відома як “парк Ворошилова” та “Старий парк”. А наприкінці 1970-х тут постав ботанічний сад Луцького педагогічного інституту.

До слова, СНУ ім. Лесі Українки як правонаступник колишнього педінституту ще донедавна ніс охоронні зобов’язання стосовно цієї території, але останніми роками представники вишу наголошували, що СНУ фактично знімає із себе цю відповідальність, оскільки немає підстав її нести.

Як прояснив ситуацію начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда, ще у 2003 році тоді ще ВДУ ім. Лесі Українки заявив про те, що воліє розмістити свій профільний ботанічний сад “Волинь” на території по вул. Потебні. Волинська обласна рада того ж року задовільнила це бажання, ліквідувавши таким чином Луцький ботанічний сад як такий. Університет тоді мотивував відповідне клопотання відсутністю можливості утримувати цю територію як профільний ботанічний сад.

Тому, як наголосив Гламазда, мова повинна йти про долю вже колишнього ботанічного саду. Але ліквідацію ботанічного саду як об’єкту ПЗФ загальнодержавного значення, мало б затвердити профільне Міністерство, мав бути виданий і відповідний Указ Президента України. Але цього не відбулося з 2003 року по сьогоднішній день.

Радник луцького міського голови Мар’яна Сорочук зауважила, що, враховуючи значення цієї території як свого роду історичної “зеленої зони”, утворення на місці Луцького ботанічного саду пам’ятки садово-паркового мистецтва було б цілком доречним. Мало того, вже йде мова про реалізацію відповідних проектів розвитку цієї території, планується залучення фахівців – архітекторів та дизайнерів.

Як розповіла екс-директор Луцького ботанічного саду Оксана Соломонюк, від 2011 року, коли вона обійняла цю посаду, із 10 гектарів ботсаду залишилося 2,5 гектара.

Начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда зауважив, що коли на початку 2000-х років постало питання перенесення університетського ботсаду з цієї території на ділянку по вулиці Потебні як місце насадження цінних порід рослин, тут, на старому місці, використовувалися не більше 1,5-2,5 гектара від загальної території Луцького ботанічного саду.

А за словами засновника цього ботанічного саду кандидата біологічних наук і голови ВОО Всеукраїнської екологічної ліги Володимира Терлецького, триваий час мало місце ніщо інше як “повзуче” самовільне захоплення території ботсаду під забудову та господарські потреби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Іван Показати IP 1 Серпня 2018 09:18
Купа букв, толку 0. Крайніх немає. Все проср*ли!
Студент (колишній) Показати IP 1 Серпня 2018 13:17
Нехай цей "учений", кандидат біологічних наук і голови ВОО..., Володимир Карлович Терлецький, розповість правду громаді яким чином і якими засобами здійснювався проект "ботсад"!, і як студенти довбали ломами фундамент старого корпусу педінституту, втілюючи безумний проект декоративного винограду чи то плюща по стінах закладу... " щоб красіво було" ! А ця параноя на рахунок "захоплення території" ... я Вас прошу, ... хто пам,ятає той знає!! і скільки вартував залік чи екзамен в нього на перших - других курсах факультету?... і в чому він вимірювався....?
Абориген Показати IP 24 Серпня 2018 22:35
Біля Слона стояла собака Моська. Зараз її нема. томуи ще років тридцять тому її декомуністізіровали. І зараз нема кому на Слона гавкати.
Марина Показати IP 17 Січня 2019 14:33
Вже й слона немає, а не тільки Моськи...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus