USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Молодь зібрала свідчення про «тихих героїв» кривавих років на Волині та Галичині

10 Листопада 2014 15:01
Свідчення про «тихих героїв» - українців та поляків, які допомагали одне одному під час трагічних подій 1943-45 років на Волині та Східній Галичині, презентують у рамках проекту «Примирення через важку пам'ять. Східна Галичина».

Прес-конференція, присвячена проекту «Примирення через важку пам'ять. Східна Галичина», відбулася 10 листопада у Луцьку.

Як розповіла Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, сьогодні презентують результат праці молодих поляків та українців, які займалися темою польсько-українського примирення. Цей проект вже другий рік реалізує організація «Панорама культур» з Любліна (Польща) під патронатом Генерального консульства. У 2012 році молоді люди з Польщі та України збирали свідчення осіб, які були свідками трагічних подій на Волині та Галичині.

«В історії кожної держави є неприємні моменти. Ця тема неприємна як для поляків так і для українців і добре, що молоді люди захотіли нею займатися. Книжка містить свідчення поляків та українців, і я рекомендую її прочитати», - зауважила Беата Бживчи, говорячи про результат досліджень 2012 року – книгу «Примирення через важку пам'ять. Волинь 1943», що опублікована у тримовній версії (українською, польською та англійською мовами).
Представник товариства «Панорама культур» Олександра Зінчук розповіла, що мета проекту, що стартував у 2012 році – заповнення білих плям історії та праця для поєднання двох народів. Молоді дослідники збирали свідчення допомоги полякам під час Волинської трагедії та допомоги поляків українцям, шукаючи свідчення «тихих героїв», які допомагали один одному у нелегкі часи. Під час цієї першої експедиції зібрали понад 150 свідчень від очевидців.

Сьогодні у Луцьку презентують фільм Войцєха Валькєвіча «Важка пам'ять», у якому покажуть свідчення, зібрані у рамках проекту.

Основна мета програми – увічнення пам’яті про жертв злочинів проти цивільного населення на Волині та Східній Галичині і героїчних вчинків українців, які рятували поляків і поляків, які рятували українців.

Як розповіла Олександра Зінчук, цьогорічні дослідження організатори проекту готові опублікувати в електронній версії. Цьогоріч у рамках проекту складається перша польсько-українська експедиція в колишній Східній Галичині, спрямована на тематичне дослідження невідомої історії місць і людей. З її слів – це освітньо-суспільно-дослідницький проект, що спирається на різний інструментарій. Так, дослідники готові отримати консультації не лише істориків, а й соціологів, психологів тощо. Електронну публікацію результатів проекту планують здійснити до кінця цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Сущук Показати IP 10 Листопада 2014 15:15
Боже, який резонанс! А роботу нашого центру ніхто не знає. ми вже роками друкуємо такі ж спогади, зібрані учнями. ну правильно, похвалимо поляків, анаших науковців нащо, тільки гудимо, бо вони бачте дармовий хліб їдять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus