USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У Луцьку може з’явитися більше десятка нових пам’ятників

3 Березня 2016 12:55
В області представили проект програми увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни і політичних репресій на 2016-2020 роки.

Загальний обсяг фінансування – 16,2 мільйона гривень на 5 років з бюджету області, місцевих бюджетів та небюджетних коштів.

Проект програми представила начальник управління з питань внутрішньої політики Ольга Чубара під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради сьогодні, 3 березня.

На фінансову допомогу редакційно-видавничій групі «Науковий центр історичних студій Волині» на 5 років заплановано 1,8 мільйона гривень.

Як зазначив керівник центру Микола Кучерепа, його учасники вже випустили 2 книги «Реабілітовані історією. Волинська область», 3 томи «Книги скорботи України». З його слів, планувалося видати 2-3 томи про репресованих і реабілітованих волинян, але у науковців уже зібрали матеріалів на 10 томів про них. Збираючи матеріали науковці працюють в архівах СБУ, МВС, в області і Києві.

На наукові конференції з питань увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни, національно-визвольних змагань, політичних репресій, голодоморів та депортацій запланували 60 тисяч з обласного бюджету.

На впорядкування існуючих кладовищ і поховань на території області з місцевих бюджетів планується залучити 500 тисяч гривень.

Таку ж суму, щоправда з обласного бюджету, пропонується передбачити на впорядкування існуючих кладовищ і поховань українців у Республіці Польща.

На встановлення, ремонт та реконструкцію пам’ятних знаків, пам’ятників і монументів, у місцях поховань учасників антитерористичної операції, жертв війни, національно-визвольних змагань, політичних репресій, голодоморів і депортацій, на території області та в Республіці Польща планують на 5 років передбачити 4,129 мільйона з обласного бюджету, 5, 091 мільйона гривень з місцевих бюджетів та 2,785 мільйона гривень з небюджетних джерел.

На допомогу й сприяння організаціям, установам і фізичним особам у їх науковій і видавничій діяльності, спрямованій на увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни, національно-визвольних змагань, політичних репресій, голодомору та депортацій, на висвітлення героїзму українських воїнів, з бюджету області передбачають 916 тисяч гривень на 5 років, з місцевих бюджетів 130 тисяч, з небюджетних джерел – 310 тисяч.

У проекті програми й вказаний перелік пам’ятних знаків, пам’ятників і монументів, які споруджуватимуться і ремонтуватимуться на території області та Республіки Польща.

До 2020 року передбачається продовження ексгумаційних робіт зі встановленням 4-ох пам’ятних знаків на могилах в’язнів Луцької тюрми, розстріляних НКВС у 1941 році в Луцьку на вулиці Кафедральній. Все це планують зробити за 400 тисяч гривень (з них 100 тисяч гривень з обласного бюджету, а 300 – з бюджету Луцька).

На меморіальному комплексі «Вічна Слава» цього року запланували завершення реконструкції Стели спалених сіл за 250 тисяч гривень (з них 150 тисяч – з бюджету Луцька, а 100 тисяч з бюджету області).

За 670 тисяч гривень небюджетних коштів до 2017 року запланували встановлення пам’ятних знаків на місці колишнього римсько-католицького цвинтаря, польським воїнам 1918-1920 років та волинянам-воїнам Війська Польського 1921-1939 років.

У 2016 планується ще й встановлення пам’ятного знака воякам УПА на меморіалі за 480 тисяч гривень (300 тисяч обласних коштів 180 тисяч – грошей міста).

Також на меморіалі має з’явитися пам’ятний знак «Голокост євреїв» до 2018 року. Кошти, вочевидь, дасть громада, бо заплановані 350 тисяч гривень з небюджетних джерел.

А ось пам’ятний знак «Голокост ромів» мають встановити за бюджетний кошт - 350 тисяч гривень до 2019 року (200 тисяч область і 150 тисяч місто Луцьк).

Має бути в Луцьку і пам’ятний знак захисникам України від російських загарбників у Криму та на сході держави до 2020 року за півмільйона (300 дасть область, 100 – Луцьк та 100 небюджетні кошти).

На вулиці Данила Галицького у 2016 році має з’явитися пам’ятний знак християнського милосердя волинян. Нагадаємо, це, ймовірно, буде черговий витвір скандально відомої скульпторки Ірини Дацюк. На це пропонується 250 тисяч гривень (150 з бюджету області і 100 тисяч з бюджету Луцька).

Наступного року в сквері по проспекту Волі планують спорудити пам’ятний знак воїнам Армії Української Народної Республіки за 65 тисяч гривень з міського бюджету.

За 530 тисяч гривень до 2020 року по проспекту Перемоги мають встановити пам’ятного знака воїнам австро-угорської армії на їх могилах.

Запланували в Луцьку встановлення пам’ятного знака українцям сіл Кічкарівка і Черчиці, які загинули від польських збройних формувань у 1943 році в районі Кічкарівки і Черчиць до 2018 року за 55 тисяч гривень (10 тисяч з небюджетних джерел, а 45 - з бюджету міста).

Окрім згаданих пам’ятних знаків, в обласному центрі запланували ще низку таких об’єктів в районах області здебільшого за кошти місцевих бюджетів або ж не бюджетних джерел.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Березня 2016 13:08
Краще б десять заводів
СВС до Ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Березня 2016 13:30
100%
Лучанин Показати IP 3 Березня 2016 13:33
І щоб музика духова грала на площі щодня і цілий день. Оце буде життя.... як в 1941 перед війною.
психолог Показати IP 3 Березня 2016 13:34
На Дацюк не подавиться? Майте совість
ФигВам Показати IP 3 Березня 2016 13:44
На памятники денег почему-то всегда хватает...
яприєхавдолуцька Показати IP 3 Березня 2016 13:58
Класно. Але мало. Треба ще більше пам'ятників - у нас же туристичне місто. Християнському милосердю - класно. Такого точно ніде немає. Будуть туристи їхати з всенької України селфі робити. Я б ще поставив пам'ятники, наприклад, Чистій Совісті, Волинським Туманам, Першому Коханню (ммммм, класно), Людмилі Гурченко (вона ж з України!), Кобз...... ой, цьому ні. Чим більше - тим круче буде в місті.
Здуріли? Показати IP 3 Березня 2016 14:01
У вас там що, зовсім розуму немає? ідіоти при владі, інакше не скажеш. Купа проблем в регіоні, а вони більше 16 мільйонів на встановлення пам'ятників, з яких 350 тисяч гривень на пам’ятний знак «ГОЛОКОСТ РОМІВ» (???!!) Треба витрачати гроші на вирішення проблем сьогодення, а не вшановувати минувші події.
дурні до здуріли? Показати IP 3 Березня 2016 15:17
вони там всі хв*рі на голову з народження! а взагалі на Волині потрібно пам"ятник кожному волинянину встановити за те що вони вибрали таких й... депутатів і таку владу
не лучанин Показати IP 3 Березня 2016 15:26
школи закриваємо лікарні також сільради і села оптимізуємо -- тому д*біл. депутати не спішіть! через декілька років потрібно буде увіковічувати пам"ять вимерлих сіл !!
Лучанка Показати IP 3 Березня 2016 15:47
Пропоную бойкот влаштувати!
Кравчук Олександр Показати IP 3 Березня 2016 15:57
Милі мої волиняни! Нищення української національної історичної пам'яті загарбниками і призвело до того, що ми зараз маємо у державі. Відновлення цієї пам'яті і є метою Регіональної програми. Народ без пам'яті - це людська маса з "шлунковою" свідомістю, здатна продати, зрадити, аби шлунок був повний.І ще нам бракує елементарної поваги один до одного, я вже не кажу про любов, як це є між іншими націями - у поляків, євреїв та багатьох інших. Попередні мої колеги-дописувачі! Хай у вас проснеться совість. Не ображаймо один одного у цей важкий для України час. Роми теж українці за громадянством і вони воюють на Сході разом з українцями проти путінських загарбників. Єднаймося! Інакше- горе нам буде! А пам'ятники, які заплановано поставити і, зокрема, на Луцькому меморіалі мають увічнити загиблих усіх категорій, які були на Волинській землі. І цим ми скажемо самі собі і цілому світові, що українці не "перекотиполе", а народ з високою християнською мораллю, що ми на цій землі були, є і будемо! І передамо пам'ять про буремні роки, які пережили українці, нашим нащадкам. Щоб не були байдужі до своєї історії, малої батьківщини та України і цінували все це, не допускали до розбрату між собою.
Правда до Кравчук Олександр Показати IP 3 Березня 2016 18:14
А що, як не нищення історичної пам'яті ми спостерівгаємо майже кожного дня, коли просто видьоргують сторінки з підручників історіїї, намагаючись забути про Велику Вітчизняну, про радянске минуле, в которому не все було так погано, як хочуть вперто втюхати нищенням пам'яті про ті часи у голови молоді . Низвергаєте одних одних ідолів, ваяєте пам'ятники іншим, так само створюючи історичні міфи. Може не потрібно робити з себе небожителів, котрі привласнили собі право на історичну пам'ять?
Валентин до Правда Показати IP 3 Березня 2016 23:20
Як же ви дістали зі своєю "Великою Вітчизняною". Це та війна коли ділили Польшу і марширували на параді разом з нацистами? Чи може ту де українці в складі РККА штурмували болота Фінляндії або звільняли прибалтів від "капіталістичного поневоляння"? Коли і де для вас почалась війна? З нападу нацистів в 41 чи з розстрілу руминами Закарпатської України, яка проіснувала декілька годин? Де ваша Вітчизна добродій? І ще наведіть мені хоча б три позитивних момента із "славетного" минулого совка чого не вдалося досягнули західним державам, при цього не вбиваючи інтелегенцію і не мордуючи селян голодом? Буду дуже вдячний, нещанований мною поціновувач радянської історії.
Правда до Валентин Показати IP 4 Березня 2016 07:51
Ну ось один з небожителів і з'явився. Шановний пане Валентине, невже Ви думаєте, що я Вам . з Вашою ненавистю до всього радянського буду намагатися щось доводити. Хоча я чомусь впевнена, що саме у радянський час Ви непогано влаштуватися у житті.я знаю таких, які не тонуть ні по. якій владі. Чи може Ви Дункан Маклаун якійсь, що були безпосереднім свідком того, що відбувалося 70 років тому? Чому яви рахуєте, що правда тільки на Вашому боці? Може, вреші-решт, дозволите іншим людям мати своє минуле, де герої служили не тільки в ОУН-УПА?
СЛОВ'ЯНИ до Кравчук Олександр Показати IP 3 Березня 2016 22:03
М......¥..........д.............@..............к....¡...Краще поставте ще один памятник память Другої світової війни чи холодомор . . . . Чи почистіть теперешні памятники . . . . Щоб блистіли . . . .
Анонім до Кравчук Олександр Показати IP 7 Березня 2016 10:57
Не треба всім пертися на Меморіал,не треба на СВЯТОМУ місті цвинтар влаштовувати.
полішук Показати IP 3 Березня 2016 16:44
потрібно в луцьку поставити об"єднаний пам"ятник всім депутатам!
жах Показати IP 3 Березня 2016 16:47
не хватає пам" ятника закритим школам. дит садкам.лікарням.фабрикам і заводам...
123 Показати IP 3 Березня 2016 16:49
трамплін біля палацу урочистих подй-коли поставлять когось-або заберуть-забули!!!!!!!!!!!!!!!!!
нарколог Показати IP 3 Березня 2016 16:55
такі рішення можуть приймати люди в певному стані...
ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Березня 2016 21:50
Біда у державі в тому, що у ній не вистачає прагматичних економістів. А вдвічі біда, що таких балаболів, як ви, занадто багато.
Ковель Показати IP 5 Березня 2016 13:06
Пошуковий загін "Відродження" в Ковельському районі без будь-якої фінансової чи матеріальної підтримки організував меморіальне кладовище на місці братської могили і перезахоронив близько 200 воїнів 2 світової війни. Без будь-якої фінансової підтримки, повторюю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus