USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку може зупинитися потужний завод

3 Грудня 2014 19:00
Луцька картонно-паперова фабрика терпить чималі збитки. Постійні відключення електроенергії можуть спровокувати зупинку підприємства, яке забезпечує роботою 2 тисячі працівників не лише на Волині. Натомість на ПАТ «Волиньобленерго» кажуть, що у фабрики є резервна лінія.

Нагадаємо, з 1 грудня на Волині почали на кілька годин відключати електроенергію. Така ситуація склалася у зв’язку з ремонтними роботами на одному з енергоблоків Запорізької АЕС, відсутністю запасів вугілля на ТЕС та обмеженим гідроресурсом для гідроелектростанцій.

Відтак, згідно з графіками, в місті розпочалися кількагодинні відключення електроенергії. По кілька годин електрики немає й на Луцькій картонно-паперовій фабриці.

1 грудня, коли одна з ліній була відключена, підприємство перейшло на резервну лінію. 2 грудня фабрика стала на профілактичний ремонт. 3 грудня запустити роботу в строк не змогли через чергове відключення електроенергії.

Власне, повідомлення про такі відключення на підприємство почали надходити ще у вересні. Мовляв, Волинь перебирає ліміти електроенергії, тож, потрібно відключати, аби зекономити.

На Луцькій картонно-паперовій фабриці - цілодобове виробництво, там працює 460 робітників, директор Олександр Шараєв. На підприємстві виробляють спеціалізовану продукцію, яка стає сировиною для переробки ще для двох українських заводів. Без луцької сировини ці підприємства не зможуть працювати. Загалом на цих трьох заводах працює 2 тисячі робітників.

Відключення електроенергії призводить до постійних збоїв графіків роботи, виробництва браку. У зв’язку з цим щодня підприємство втрачає значні кошти.

Продукція фабрики експортується за кордон. І невиконання контрактів через зрив виробництва потягне за собою чималі штрафні санкції. А окрім зарплати працівникам підприємства, фабрика й сплачує кредити. Якщо виробництво зупиниться, фабрика може опинитися на межі банкрутства.

Так, якщо постійні відключення електроенергії продовжаться, підприємство буде змушене закритися, адже терпіти постійні збитки – надто дороге задоволення.

Відтак, завод, який, зі слів його керівництва, три роки безперебійно працює, вчасно сплачує податки до міського бюджету, сплачує військовий збір може зупинитися, і 2 тисячі українців, зокрема майже півтисячі волинян залишаться без роботи.

Підприємство не раз писало листи до «Волиньобленерго», обґрунтовуючи обсяги втрат не лише для підприємства, а й для національної економіки.
На це відповідають, що з розумінням ставляться до всіх проблем користувачів, але в країні – складне становище і є графіки відключення.
Керівництво фабрики звернулося й до обласного об’єднання організацій роботодавців.
Як результат – від Волині на адресу Федерації роботодавців України надійшло звернення. Виконавчий директор Волинської обласної організації роботодавців Анастасій Сохацький розповідає: у листі йдеться про те, що волинські підприємства терплять значні збитки від відключень.

Зокрема, на СКФ у зв’язку з відключенням з ладу вийшло дороговартісне обладнання. 1 грудня, у зв’язку з відключенням електроенергії нанесені збитки ТОВ «Модерн-Експо», ТзОВ «Кромберг енд Шуберт». Ще складніша ситуація з підприємствами з іноземним капіталом. Згубний вплив може нанести й відключення електроенергії на заводі «Мотор», який виконує оборонні замовлення.

«Повторення аналогічних відключень може спричинити повну зупинку та унеможливлення відновлення роботи таких промислових споживачів як ПрАТ СП «Теріхем-Луцьк», ТОВ «Луцька картонно-паперова фабрика», - йдеться у листі.
Відключення промислових споживачів нанесе непоправну шкоду економіці держави. Відтак, Федерацію просять звернутися до Президента та Прем’єр-Міністра України з проханням здійснити заходи задля забезпечення постачання електроенергії і безперебійної роботи підприємств.

Заступник директора з технічних питань ПАТ «Волиньобленерго» Святослав Дмитроца коментуючи ситуацію, каже, що дійсно, картонно-паперова фабрика – з-поміж об’єктів, які є в графіках відключень.

«Так, справді, картонно-паперова фабрика живиться від підстанції 330 кВ «Луцьк Північна». І одна з ліній (кабельна лінія 154) заведена під графік аварійних відключень. Те, що підприємство задіяне в графіках аварійних відключень, врегульоване договірними відносинами (договір про постачання електроенергії, додаток №4), і Луцька міська філія ПАТ «Волиньобленерго» розсилала повідомлення УСІМ промисловим споживачам Луцька. Разом з тим за проектом у картонно-паперової фабрики повинно бути 4 лінії. Відключали тільки одну - КЛ 154, у той час як КЛ 152 була в роботі. Дві інші лінії, які є в проекті - КЛ 153, КЛ 155, у них чомусь відключені. Тому якщо їхня схема не дороблена, то чого висловлювати претензії «Волиньобленерго»? Ми не несемо відповідальності за технічний стан та можливості їхньої роботи. Тому навіть при відключеній лінії 154, згадане підприємство мало живлення. Разом із ними одночасно відключалися Луцький домобудівельний комбінат та Єврохолдинг.., але від них ніяких нарікань не було», - каже він.

З приводу чотирьох ліній електроенергії, які затверджені проектом, керівник фабрики Олександр Шараєв каже, що від початку створення КРЗ в 1974 році тут діяли дві лінії. А їм вистачає й однієї лінії, але навіть тієї, резервної, каже, не дозволяють запустити, погрожуючи відключенням через перевантаження.

До слова, керівник Луцької картонно-паперової фабрики припускає, що такі відключення можуть бути елементом тиску з боку ПАТ «Волиньобленерго». Адже підприємство отримує електроенергію від незалежного постачальника, «Волиньобленерго» лише транспортує її.

Таким чином, припускають на підприємстві, його намагаються змусити купувати електроенергію безпосередньо у «Волиньобленерго», де ціна за кіловат вища від вартості одиниці електроенергії, яку надає незалежний постачальник.

Натомість на ПАТ «Волиньобленерго» таке твердження не коментують. Оскільки вважають, що постачальник електроенергії в цій ситуації ні до чого.

А тим часом, поки тривають перемовини між фабрикою і «Волиньобленерго», а виробники електроенергії шукають шляхи вирішення проблеми, на підприємстві побоюються зупинки роботи фабрики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Юрист Показати IP 3 Грудня 2014 19:59
Комунарику Гунчику такі відключення дуже до вподоби! Підприемства загнати або знищити а потім викупити за бесцінь! Його друзі Мартинякі вже потирають свої загребущі рученятка. На черзі КХП №2,Прибор завод та інші.
титушко до Юрист Показати IP 3 Грудня 2014 20:55
После любой революции , передел собственности-норма.активисты тоже хотят кушать.схема 90-х упадок-банкротсво-новый хозяин,сейчас за год гузь ,лапин нагуляют жирок ,и оле новые хозяева.но вопрос, сможет государство за двадцать лет два раза это выдержать?
Голова до Юрист Показати IP 3 Грудня 2014 23:37
Де Гунчик, i де виробництво. Де Гунчик, i де рiшення якихось проблем)) що, Богдан вам не приклад? Гунчик- спостерiгач за кругообiгом подiй, що "раптом всi вирiшуться самi собою", тiльки залиште мене в спокоi, менi так зручнiще давати вказiвки кому що робити.
Всезнайко Показати IP 3 Грудня 2014 20:09
А Рівненська і Хмельницька АЕС нахолєру димлять?
Номер Показати IP 3 Грудня 2014 20:17
Коли це владу турбувала доля народу, а тим паче, якихось там п'ятисот людей, вибачаюсь п'ятисот сімей Волині, тим паче, якщо підприємство постійно стабільно працює, та в повному обсязі виплачує заробітну платню, як таке взагалі можливо
Номер Показати IP 3 Грудня 2014 20:20
Ха ха вдаду змінили, а принципи роботи залишились старими
А чо Показати IP 3 Грудня 2014 21:19
Выход есть. Градами все развалить, и свет сэкономим.
вдв Показати IP 3 Грудня 2014 21:27
краще життя тiльки починаеться ще все попереду
Правдоруб Показати IP 3 Грудня 2014 21:31
Клоуни! Всім відома ситуація в енергетиці в країні. Всіх зараз відключають. А цей цирк з листуванням розрахований тільки на те, що "не відключайте мене, а краще іншого!" а кого іншого? Мєлочовку? Всі в одній лодці. Просто думати про паливо для станцій треба було ще літом, але тим "камікадзе" було не до того, всі розпилом недопиляного займались.
Хлоп до Правдоруб Показати IP 3 Грудня 2014 22:30
Чи в курсi шановний правдоруб, що трапиться з виробництвом, якщо замерзнуть труби?
дід мороз до Хлоп Показати IP 4 Грудня 2014 09:17
за 3 год не замерзнуть.
545 Показати IP 3 Грудня 2014 21:34
все тепер приватизоване, а ти їм хоч в лоб стріляй відключають. У нас немає контролю нам му*аками ПП в не було і не буде...
Селянин Показати IP 3 Грудня 2014 21:59
А навіщо нам щось виробляти? Сало в поляка купимо, той самий картон руські продадуть. Нардепи з дозвіл на таможні отримають відкат. Самогоночки б.
Саша Показати IP 3 Грудня 2014 21:59
а ми вернулися у 90? у мене опалення на дровах а на насоси на електриці ,сьогодні 2 години тушив котла щоб не полетіти з ним в космос.... А хтось з цих економістів рахував яка нагрузка і споживання електрики після включення? короче дожилися
Комерсант Показати IP 3 Грудня 2014 22:11
Добрий вечір всім. За останні роки "влада" Нашої країни дуже збільшила обсяги експорту електроенергії за кордон, та робила вона це по цінам нижчим ніж для свого "рідного" народу та своєї країни, мотивуючи це як те, що таким чином перекривається збитковість вугільної промисловості, або це зміцнює курс гривні, але ж яка тепер вугільна промисловість та який стабільний курс гривні, якщо ні одного ні іншого немає зараз взагалі. Що ж ми бачимо на теперішній час? А бачимо, що наша країна у своєму розвитку, або повернулася до 93-94 років, коли планове відключення електроенергії було як тоді говорили "заположняк", та всі ми з опущениями головами думали, що не може бути по іншому, або хтось знов починає "мутити воду", та робить це вже настільки відкрито, що і слів описати це не хватає...
ВОВК до Комерсант Показати IP 3 Грудня 2014 22:23
Чоловіче, та тобі у депутати потрібно іти :)
Дончанин до Комерсант Показати IP 4 Грудня 2014 08:14
Как сообщает пресс-служба компании, дисбаланс между производством и потреблением электроэнергии (мощности) может привести к нарушению предельно допустимых режимов работы гидроэлектростанций и водохранилищ Украины и нарушить согласованный график перетоков электроэнергии из энергообъединений стран СНГ и Балтии. Иными словами, дисбаланс больше, чем могут поставить иные страны.
51 омбр Показати IP 3 Грудня 2014 22:21
Скажу вам так друзі, якщоб не допомога нашого населення, та працюючих підприємств нашої Західної України, то всій нашій армії, та всьому АТО вже давно прийшов "капець", а вони ще хотять ці підприємства остановити - всі на майдан...
Дончанин до 51 омбр Показати IP 4 Грудня 2014 08:16
И сколько именно дают в баланс страны предприятия Волыни? Добро, без обид.
розум до 51 омбр Показати IP 4 Грудня 2014 09:45
Уже домайданились. досить. Дуже швидко дійдемо до кам"яного віку. Все добре. Слава Україні! Народу слава!
Ну и? Показати IP 3 Грудня 2014 22:32
Давайте остановим все предприятия в стране, а налоги заставим платить тех кто останется без работы. Ха ха, хахаха, хааааа
Аркадій Показати IP 4 Грудня 2014 08:59
Дійсно, кого бентежить доля людей, тих самих працівників фабрики?дожилися, допроводили революції...змінили владу, а від того що? прийшли нові хапуги, депутатки по 23-25 років, нестабільність в країні, здорожчення цін, і т.д..ще й 450 людей хотять лишити роботи...куди ми йдемо?
Анонім Показати IP 4 Грудня 2014 09:17
ми нейдемо ми вертаємся назад у 90 сті втой час коли україна входить в десятку крїн світу по виробництву атомної електро енергії до майданились
Українка Показати IP 4 Грудня 2014 10:07
Наша влада постійно виступає з гарними промовами про підтримку вітчизняного виробника. Що вони всіма методами сприяють розвитку та процвітанню наших підприємств виробників . От вам і реальність.... Одна зі стабільних на сьогодні фабрик може понести значні збитки; сім"ї втратити годувальників, в такий, і без того, важкий час; бюджет недоотримати кошти...
Де справедливість до Українка Показати IP 4 Грудня 2014 10:34
Одне діло відключати квартири чи фірми від електроенергії, тут можна зрозуміти. Але ж невже не можна було обминути виробництва??? Це ж основа нашої економіки. Як ви збираєтесь її відновлювати, якщо просто добиваєте своїми діями!!!
Волинь Показати IP 4 Грудня 2014 11:40
Дійсно,перечитуючи новини, роблю висновок що такі дії доводять людей до відчаю; відключення від електроенергії та газу великих підприємств - це все знищує нас, простих людей, оскільки, це спричинить втрату робочих місць, за яке ми простий люд тримаємося.. а скільки віддано життів протягом цих всіх подій? лише смуток на душі..
макеевчанин до Волинь Показати IP 4 Грудня 2014 17:57
я вас понимаю,у нас заводов еще больше и ориентированы на снг,когда майданили за ес никто не думал о предприятиях и их работниках а теперь всу еще знищуе нас.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus