USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Очільник Волинської єпархії УПЦ МП тисне на священників, які вступили до об'єднання православних вірян, – ЗМІ

27 Лютого 2024 16:16
У Луцьку ієрархи УПЦ МП нібито тиснуть на священників, які долучилися до створення «Софійського братства» – об'єднання православних вірян.

Названо навіть ініціаторів – митрополита Антонія Паканича та митрополита Нафанаїла, чиїми руками нібито мають намір створити прецедент канонічно нікчемних «заборон», з посиланням на Духовний фронт України пише Волинська служба новин.

За інформацією джерел видання, 26 лютого у Луцьку митрополит Нафанаїл збирався скликати єпархіальну раду для спроби засудження священників Волинської єпархії, які вступили до «Софійського братства». Отців, які є учасниками братства, викликали до єпархіального управління нібито для розмови з митрополитом Нафанаїлом.

«Тобто священники, йдучи «просто на розмову з правлячим», можуть потрапити на «суд першої інстанції». В той же час джерела нашої редакції повідомляють, що митрополит Нафанаїл полюбляє та практикує такі «художні постановки на релігійну тему», що ніяк не стикуються з канонічним правом», – йдеться у публікації.

Читати ще: Священник з Волині очолив «Софійське братство», створене для єднання українського православ’я

Крім того, видання акцентує, що так звана «єпархіальна рада» не обиралася єпархіальними зборами і не є представницькою.

«Повноважних єпархіальних зборів УПЦ за участю духовенства, чернецтва та мирян по обранню єпархіальної ради в цій єпархії не проводилося. Тобто сьогодні скликане митрополитом Нафанаїлом зібрання, яке він називає «єпархіальною радою», не може правочинно звершувати суд першої інстанції над викликликаними туди обманом кліриками, навіть відповідно до власного (не/публікованого) статуту», – стверджується у дописі.

Читати ще: «Батюшка не лицемірний. До нього хочеться йти». Перша в Луцьку церква вийшла з УПЦ разом зі священником

Припускають, що «єпархіальна рада» зробить перший крок до видання «заборон» – висуне жорсткі ультиматуми для отців.

Редакція ДФУ звернулась по коментар до голови правління Софійського братства протоієрея Олександра Колба. Він заявив, що підводити підсумки – занадто рано, але настав час зробити висновки.

Читати ще: «Єдність православних принесе перемогу над ворогом», – священник із Луцька, який разом із вірянами перейшов до ПЦУ

«Перша інформація від 17 лютого про те, що керівництво Митрополії УПЦ ініціює переслідування священників, які взяли участь у роботі «Форуму єдності українського православ’я» та в створенні «Софійського братства», викликала дуже жваве обговорення серед читачів і особливо серед підписантів. Отці переконували один одного, що переслідування не буде, декому з них хотілося в це вірити. З Митрополії УПЦ телефонували до братчиків і закликали їх написати спростування на інформацію редакції «Духовного фронту», а декого з отців викликали правлячі архієреї на «профілактичні бесіди».

Дякуємо «Духовному фронту» за увагу до цієї ситуації і своєчасну публікацію. Ваші старання не були даремними, адже священників з братства, хоч і викликали на «коврик», але в заборону не відправили. Цілком ймовірно, що через суспільний резонанс навколо цього. 26 лютого митрополит Нафанаїл викликав двох священників Волинської єпархії УПЦ в єпархіальне управління і провів з ними «виховну профілактичну» бесіду. Обидва священника правильно і чітко відповіли своєму митрополиту, що Софійське братство є громадською, а не політичною організацією, і відстояли своє право залишитися членами братства», – зазначив голова правління Софійського братства протоієрей Олександр Колб.

Довідка

Софійське братство ставить перед собою завдання об’єднання православних вірян України, незалежно від їхньої приналежності до УПЦ МП, ПЦУ та інших помісних церков. Основна мета його діяльності полягає в сприянні міжцерковному діалогу з метою досягнення єдності православ’я в Україні, об’єднанні зусиль та підтримці ініціатив православних християн, спрямованих на розвиток церковного життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Клава Показати IP 28 Лютого 2024 04:04
мо", взяти Нафанаїла на фронт замполітом ?..
Православний Показати IP 28 Лютого 2024 18:02
Нащо забороняти, впрошувати... хай переходять, куди хочуть. Це- випадкові у християнстві люди, добре, що своїми розколами- очищають православ'я, за прикладом католиків, інших сект. Залишиться сім'я, очищене від лушпиння. Бог посилає такі часи, аби Церква Господня мала змогу позбутися пристосуванців, інших антихиистів.
Володимир до Православний Показати IP 29 Лютого 2024 08:03
Повторюєте лукаву кремлівську методичку що спасіння тільки в єдності з московським патріархатом. В той час як в Україні є канонічна Помісна Православна Церква України, яка визнана Вселенським патріархатом, материнською для України церквою Константинополя. На даний час хто долучається до ПЦУ це справжні пастирі. Залишатись в структурі рПЦвУ це духовний злочин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus