USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку наклали мораторій на «варварську інквізицію дерев»

27 Січня 2021 12:18
Депутати наклали тимчасовий мораторій на «варварське» обрізання дерев на вулицях Луцька, внаслідок якого останні гинуть. Щоправда, дію цього мораторію можна припинити достроково у разі прийняття міською радою правил благоустрою Луцької територіальної громади.

Про це стало відомо сьогодні, 27 січня, під час пленарного засідання 5-ї чергової сесії Луцької міської ради.

Так, депутат Юрій Моклиця запропонував колегам накласти тимчасовий мораторій до того моменту, поки не буде детально розроблений порядок утримання зелених насаджень у місті.

«У нас цей процес абсолютно безконтрольний, тому що не існує жодного документу чи акту обстежень кронування дерев. Мораторієм ми врятуємо кілька десятків дерев у час активної обрізки», – зазначив обранець громади.

На це Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що повністю підтримує доповідача щодо необхідності наведення порядку у системі кронування та омолодження дерев не лише на території міста, а й на приватних територіях, зокрема, на ділянках, що перебувають на балансі ОСББ.

Міський очільник запропонував депутатам встановити відповідальність за порушення норм кронування дерев на території обласного центру.

Натомість, керівниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак зауважила, що, на її думку, мораторій не вирішить проблемного питання.

З її слів, у запропонованому проєкті рішення йдеться про мораторій терміном на один рік, але врегулювати спірне питання можна за місяць.

«Потрібно прописати і затвердити правила проведення санітарної і формувальної обрізки дерев на території міста, бо окремі люди вдаються до маніпуляцій і трактують на власний розсуд. Окрім того, вважаю за необхідність прописати в правилах, що для проведення омолоджувальної обрізки необхідно звертатись за дозволом до міської влади», – зазначила посадовиця.

Вона розповіла, що вже у березні 2021 року відділ екології винесе на розгляд депутатів комплексну програму озеленення міста на наступні 5 років.

«Як біолог я можу твердо сказати, що з початком весни розпочинається варварська інквізиція дерев. А маніпуляції, з допомогою яких знезаражують рани дерев, перетворюються на небезпеку для життя та майна лучан», – взяв право на репліку депутат Володимир Пшибельський.

Вислухавши колег, Ігор Поліщук зауважив, що проблема у тому, що люди намагаються полегшити свою роботу. Мовляв, «а давайте обріжемо дерева так, щоб потім не обрізати їх наступні 10 років». Міський голова запропонував штрафувати тих, хто здійснює таку обрізку, що призводить до смерті або припинення росту дерева, або ж зрізає більше, ніж 50% крони.

Так, зваживши «за» і «проти», луцькі депутати ухвалили рішення накласти тимчасовий мораторій на обрізання дерев, але припинити термін дії мораторію у разі прийняття міською радою правил благоустрою Луцької територіальної громади. За такі зміни проголосувало 38 обранців громади.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що депутат Луцької міської ради просить накласти мораторій на "варварське", з його слів, кронування дерев, яке, на думку обранця громади, не має нічого спільного з їх омолодженням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 27 Січня 2021 12:52
Чудово! Вже декілька років сидимо без сонця в квартирах, все гниє. В ЖЕКа то грошей не було, то кожен раз підписи збирати відправляли і так з року в рік. Нарешті зробили своє ОСББ, запланували навесні вже позбутися цього "геморою", так тут інші "проктологи" знайшлися. Вам би пожити в таких умовах! І яким чином тепер вирішувати це питання? Можна і іншими способами потихеньку дерева винищувати, але ж якраз справа в тому що вони потрібні, хоча б тому що тримають грунт і їх треба обрізати (коронувати), а за всі роки їх дійсно треба відсотків на 70 підрізати, бо нвіть 49% ситуацію не врятує + більшість ще й хворі. Вельмишановні "борці", дайте будь ласка відповідь.
Але до Лучанин Показати IP 27 Січня 2021 13:49
Зато який заголовок, - мораторій... інквізиція...
Лучанин до Лучанин Показати IP 27 Січня 2021 17:44
Я розумію що депутати мінусів понаставляли бо їм це треба, але ж мешканцям треба інше. Дайте будь ласка коментар як виходити з створеної вами проблеми!
Марія Показати IP 27 Січня 2021 13:00
У Луцьку , на пр. Молоді, а саме: ОСББ "Молоді ,17Б" позрізали багато дерев, навіть тих ,які не мали до них відношення.Наприклад ,дерева біля буд. Молоді,17А.Бачила , що ходила якась купа людей з папірцями вже після порубки, ходили - ходили , а толку?Дерев вже немає.Ніби був суд з екологами.Штраф на голову ОСББ, а що далі? Нехай посадять ту кількість , що зрізали.25-30дерев.
додік Показати IP 27 Січня 2021 13:14
Добре, що припинили цю заготівлю дров і торгівлю ними під виглядом "обрізання".
Постаждалий до додік Показати IP 27 Січня 2021 14:13
Як бути з деревами що колись посадили "добрі люди" край дороги без дозволів і без ніякгого плану. Дерева порозростались - і тепер можна або очей позбутись, або лице травмувати. Хто має їх обрізати ? (зрізати) ? Де-які дерева ростуть прямо на дорозі . Як їх позрізати ? Де норма закону ?????
додік до Постаждалий Показати IP 27 Січня 2021 14:42
До чого тут це? Звісно, дерева потрібно обрізати. Але саме ОБРІЗАТИ!, а не залишати пеньки при землі або, у кращому випадку голий стовбур...
Анонім Показати IP 27 Січня 2021 19:28
Вирізати дерева, щоб перехожі не викололи очі? Це якась нісенітниця. Можна нижні гілки підрізати, ось і все. А те, що поробили з деревами на проспектах Молоді, Винниченка, Волі, Відродження - це варварство. Наші вулиці стають голими і спотвореними. Влітку скоро вже тіньочку ніде буде знайти. Нарешті взялись за цю проблему. Коли почали робити скверик навпроти Дитячої обласної лікарні, було страшно за дерева - думала, ну, дерева точно покронують, як завжди. Але була приємно здивована, дерева ніхто не чіпав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus