USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку можуть накласти мораторій на «варварську» обрізку дерев

22 Січня 2021 11:02
Депутат Луцької міської ради просить накласти мораторій на «варварське», з його слів, кронування дерев, яке, на думку обранця громади, не має нічого спільного з їх омолодженням.

Про це сьогодні, 22 січня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності, повідомив депутат Юрій Моклиця.

З його слів, проблема кронування дерев у Луцьку - резонансна з 2016 року.

«Обрізка, яка відбувається в Луцьку, не має нічого спільного з так званим омолоджувальним кронуванням, бо воно проводиться тоді, коли є певний відсоток сухих гілок. Ми пам’ятаємо, як обрізали дерева на проспекті Волі. На них зовсім не було таких гілок. Коли здійснюється обрізка, акту обстеження ніхто не робить. У результаті дерева всихають. Біологія процесу така: на місці зрізу гілки не ростуть, вони формуються навколо нього. Натомість, на цьому місці формується дупло. Звичайно, через рік-два глобальних наслідків такого кронування не побачиш, але через 5-10 років ці дерева стануть проблемними», - пояснює власну позицію депутат.

Він пропонує призупинити у Луцьку процес омолоджувального кронування дерев шляхом тимчасового мораторію.

У межах проекту рішення обранець громади запропонував створення робочої групи, яка детально пропрацює правила обрізки дерев у Луцьку.

«Це робиться не для того, щоб з кимось воювати чи висувати претензії. Ми бачимо, що правила Кабінету Міністрів у нас не працюють – ми самі собі господарі, тому маємо грамотно підійти до вирішення цього питання. А тимчасовий мораторій стане імпульсом для міської ради щось зробити, аби змінити ситуацію», - наголосив Юрій Моклиця.

На це депутат Олександр Ткачук зауважив, що є такі дерева, які при обрізанні не дають ажурної форми – це дуб та береза. Тому їх не можна обрізати. Натомість, каштани та липи дають ажурну форму при кронуванні.

«До того ж часто лучани скаржаться на затінення житлової площі гіллям дерев. Також дерева обрізають для розвантаження тролейбусних ліній», - зазначив Ткачук.

На його думку, повне накладення мораторію на кронування не врятує ситуації, адже потрібно розробити правила благоустрою в Луцьку.

Натомість, доповідач відповів, що у проекті рішення зазначений лише мораторій на високу обрізку дерев, тобто ту, внаслідок якої лишаються пеньки.

Окрім того, він зауважив, що часто лучани скаржаться на тінь від дерев, просять їх обрізати, натомість при цьому мають у квартирах брудні штори, тюлі і вікна, закладені коробками.

«Цей мораторій не забороняє звичайної обрізки, а лише не дозволяє варварського кронування», - акцентував він.

Так, луцькі обранці громади ініціативу підтримали, і рекомендували проєкт рішення до розгляду на сесії, яка відбудеться 27-го січня 2021 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
додік Показати IP 22 Січня 2021 11:15
Це не "кронування", а заготівля дров
Да до додік Показати IP 22 Січня 2021 14:07
Більшість нормальних дерев вже зрізали, поробили палки в небо, а не дерева. До чого тепер той мораторій ?
Анонім Показати IP 22 Січня 2021 11:24
Молодці! Нарешті перестануть спотворювати наші вулиці.
Добрі люди до Анонім Показати IP 22 Січня 2021 11:56
З іншого боку - є маса пркладів, коли добрі люди насадять дерев край дороги (або прямо на дорозі !) , ці дерева розростаються, а обрізати гілки немає кому. Ввечері можна остатись без очей або отримати травму обличчя. Що на це скажете ????? Кому скаржитись ??? Ви напевно знаєте що зрізати дерево коштує 1000 грн або більше....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus