USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку не знають, хто обслуговуватиме будинкові теплові мережі після реформи

25 Березня 2016 13:25
Внутрішньобудинкові теплові мережі сьогодні здебільшого - клопіт ЖЕКів. Але ще декілька років тому їх обслуговували працівники ДКП «Луцьктепло», та віддали їх комунальникам, бо «не потягнули» фінансового навантаження. Проте, з 1 липня, коли система управління багатоповерхівками буде реформовуватися, може постати питання про те, хто обслуговуватиме ці мережі.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, 24 березня.

Нагадаємо, з липня цього року набуває чинності закон, який має реформувати всю систему надання житлово-комунальних послуг. Власники багатоквартирних будинків мають вирішити до цього часу, хто буде управляти їх багатоповерхівкою. Фактично, форм управління може бути 3: самостійне, самостійне зі створенням ОСББ або ж залучення професійного управителя. Той же управляючий чи голова ОСББ, своєю чергою, має також вирішити, хто обслуговуватиме будинок, прибиратиме сходові клітки і територію, обслуговувати мережі: чи наймані працівники, чи жильці самотужки.

Теплові мережі в будинках декілька років тому були передані у відомство луцьких ЖЕКів. До того моменту ними завідувало ДКП «Луцьктепло». Але підприємство попросило перекласти цей клопіт на плечі комунальникам, бо самі не могли утримувати попередній штат працівників.

Нині ж ситуація поки що виглядає наступним чином: до будинку тепломережі обслуговують працівники ДКП «Луцьктепло», а в будинку або ЖЕКи, або мешканці. Але, комунальники нарікають, що в деяких ОСББ немає фахівців, які б могли обслуговувати тепломережі.

«У нас є деякі ОСББ, де головами є жіночки по 60-70 років, і вони, буває, не знають, як спустити повітря і запустити систему опалення в будинку», - нарікають представники ЖКП. Щоправда, такі випадки поодинокі.

Але у зв’язку з тим, що з липня цього року буде впроваджуватися реформа, то питання про те, хто обслуговуватиме тепломережі може постати особливо гостро. Головний інженер ДКП «Луцьктепло» Володимир Біньковський каже, що підприємство це обслуговування «не потягне» ані фінансово, ані людськими ресурсами, тож «Луцьктепло» не забиратиме внутрішньобудинкові теплові мережі на своє обслуговування.

А між тим через неякісне обслуговування цих мереж підприємство в цьому опалювальному сезоні втратило 1,8 мільйона гривень.

Фактично, обслуговування мереж закладене в тарифах, які лучани сплачують до ЖКП. Та ці тарифи вже ось-ось будуть змінюватися, додає директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький. Адже збільшується розмір мінімальної зарплати, вартість електроенергії теж змінилася. Тож тарифи вже найближчим часом доведеться коригувати.

Та ЖЕКи сьогодні ще не вирішили, як вони працюватимуть далі, а саме втілення реформи може наштовхнутися на численні проблеми. Бо чіткого механізму втілення згаданий закон не передбачив. Приміром, в міській раді досі не знають, хто буде уповноважений підписувати договір з управляючою компанією, якщо мешканці ОСББ не створять.

Додамо, експерти проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» за сприяння Міжнародної фінансової корпорації IFC свого часу пояснювали: якщо до 1 липня 2016 року співвласники не визначаться з формою управління своїм будинком, то органи місцевого самоврядування на конкурсних засадах їм оберуть компанію (приватну чи комунальну), яка буде протягом наступного року управляти багатоквартирним будинком.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ТЕ, ЩО ЧЕКАЄ ЛУЦЬКІ БАГАТОПОВЕРХІВКИ З 1 ЛИПНЯ 2016 РОКУ

Урешті, до єдиного вирішення питання про те, хто має обслуговувати тепломережі в будинках, члени комісії та запрошені так і не дійшли, як і не напрацювали жодних альтернативних варіантів. Поки що все залишається, як є. Та скоро відбудеться чергова нарада, яка зачіпатиме ці та інші теми.

А до 1 липня залишилося не так уже й багато часу, зважаючи на вкрай низьку мобільність комунальних та чиновницьких структур. Між тим, ще минулого року частина депутатів міськради попереднього скликання пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Проте їх колеги тоді повважали, що це питання не на часі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
луцьк Показати IP 25 Березня 2016 13:35
а ніхто не буде обслуговувати ,як і зараз ніхто нічого не робить. А от абонплату для людей зроблять,Питання треба ставити правильно: хто буде збирати гроші і нічого при цьому не робити ,як наприклад волиньгаз тепер надумав,
Анонім Показати IP 25 Березня 2016 14:14
порізати на металолом ті теплові мережі а людям дати дозвіл на автономне опалення
Вирішили. Показати IP 25 Березня 2016 14:40
Наш будинок обслуговуе МЖК. Ніяких дорікань до них нема. Жильці підїзду звернулись до директора щоб замінити труби. Питань не було. Спеціалісти МЖК вивчили питання. Сказали скільки це буде кштувати. Врахували квартплату, люди добавили доступну сумму і за три дні були встановлені пластмассові труби. Встановлювали профессійно. Під котролем інженера чи майстра МЖК. Уявляю яку б сумму запрпонували б. як що б то було горезвісне ОСБеБе. ЖЕКИ і МЖК справляться з усім. Ми їм платимо. Вони облікують. Розподіляють. ВІдомо що куди йде. Інформація вивішена по підїздах. За все корисне можна доплатити. Головне.щоб робили спеціалісти. А вони у ЖЕКах є. Працівники ЖЕКУ оперативно реагують на аварії в квартирах. А ОСБеБе? Нема бази, нема спеціалістів. Надумане . ОСБеБе засновано на обмані, що ЖЕКИ ліквідують. Тому і вся ця структура є обман.
лучанка до Вирішили. Показати IP 25 Березня 2016 16:11
Підтримую стопроцентно. Ніяких ОСБЕБЕ-це халтура,яка не відповідає ні за що. Баба 70 років управляє-це,що сміх та гріх. ЖЕКИ і все вони хай створюють кооперативи,або якось реорганізуються, буде більше відповідальності та буде лад.Удосконалити ЖЕКТ легше ніж вибрати якогось придурка,в якого в голові нуль,хіба одне,якби набити більше грошенят, і він організує роботу. Люди не ведіться цього робити не можна.
мешканець до лучанка Показати IP 26 Березня 2016 10:09
попередні два пости мабуть директор і головний бухгалтер МЖК написали. Звикли наживатись на людських грошах нічого не роблячи. Квартири собі і дітям покупляли, машини. А будинки місяць не можуть запуститись в опалювальний сезон. Хватить уже! Ситі по горло вашим МЖК і остальними ЖЕКами!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus