USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

У Луцьку нехтують щепленнями від дифтерії

31 Січня 2018 14:10
Медики називають ситуацію з дифтерією в Україні та на Волині загрозливою: стан справ з вакцинацією населення – незадовільний.

Про це йшлося під час оперативної наради в виконувача повноважень Луцького міського голови 30 січня.

Як зазначив начальник управління охорони здоров’я міськради Микола Якимчук, ситуація в Україні з дифтерією є загрозливою, адже в державі зараз – найнижчий рівень вакцинації від дифтерії в Європі та за роки незалежності. Щеплення мають менше половини дітей, ще менше – дорослих і це може стати причиною спалаху захворювання.

У Міністерстві охорони здоров’я попереджають, що Україні загрожує епідемія дифтерії. Хвороба – підступна, адже протягом двох тижнів симптоми можуть не проявлятися, а закінчитися вона може летально. Дифтерія – важке інфекційне захворювання, що блокує дихальні шляхи. На ранніх стадіях симптомами нагадує звичайне ГРВІ: різке підвищення температури, почервоніння та набряк горла, що супроводжується болем, а ще набряк на шиї та лімфовузлів. На мигдалинах, зівному язичку та дужках з’являється плівка сіро-білого кольору. Інкубаційний період триває від двох до десяти днів.

Ліки від дифтерії існують – це спеціальна сироватка, якої в Україні лише дев’ятсот доз. І навіть із нею ризик померти -20%, тож лікарі радять вакцинуватися. АКДП – так називається комплексна вакцина від коклюшу, дифтерії та правця. ДП та ДП-м - комплексна вакцина від дифтерії та правцю. В Україні наявна вакцина індійського виробництва (АКДП, ДП-м) та вакцина болгарського виробництва (ДП).

Щеплення проводяться у лікувально-профілактичних закладах міста. За станом на сьогодні у Луцьку незадовільна ситуація зі щепленнями від дифтерії та правцю: АКДП до 1 року – 19,5%, АКДП після 1 року – 37,1%, АДП у 6 років – 56,1%, АДП у 7 років – 18%, АДП-м у 16 років – 40,8%, АДП-м у 16-18 років – 48,8%, АДП-м у дорослих – 26,3%. На залишку перебуває 3417 доз вакцини АКДП, 1788 доз вакцини ДП та 4857 доз вакцини ДП-м.

Зі слів посадовця, вакцини для проведення щеплень у місті є достатньо, однак батьки під впливом соціальних мереж та інших суб’єктивних факторів відмовляються від проведення вакцинації, мотивуючи свою відмову небажанням проводити щеплення нібито «неякісною індійською вакциною».

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт доручив начальнику управління охорони здоров’я підготувати інформацію про прояви зовнішніх симптомів кору та дифтерії і розповсюдити її у кожній школі та ДНЗ для вчителів та вихователів, а також серед усіх управлінь та департаментів міськради, які мають безпосередній контакт з людьми, щоб своєчасно виявляти захворювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Я Показати IP 31 Січня 2018 22:18
А где взрослому можно сделать прививку?
Леся до Я Показати IP 1 Лютого 2018 10:03
В дорослій поліклініці.
Я до Леся Показати IP 1 Лютого 2018 18:46
Я спрашивала, правда осенью- сказали что нет прививок. Сейчас уже завезли?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus