USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку обіграли Шекспіра: «Ромео та Джульєтта на Майдані»

13 Березня 2015 19:35
Виставу «Ромео та Джульєтта на Майдані» поставили сьогодні, 13 березня, у луцькому Палаці учнівської молоді.

«Тема Майдану дуже актуальна – в лютому українці хвилиною мовчання та іншими жалобними заходами по всій країні відзначали день, коли відбулися перші розстріли, – розповіли організатори, і додали – наша вистава – це мистецький заклик до патріотизму та єдності».

В основі сюжету – любов двох київських підлітків – Роми та Юлі. Вони зустрілися на Майдані, потоваришували і стояли там разом. Батькам казали, що ідуть гуляти кудись у місто, а самі йшли у серце української столиці, яке тоді шалено стугоніло. Їхня любов, на відміну від любові шекспірівських Ромео та Джульєтти, не була ніким заборонена – вже пізніше батьки лише зраділи такій прив’язаності своїх дітей.

Та не лише Рому та Юлю поєднав Майдан. У Юлі був брат Антон, який стояв «по інший бік барикад» – служив у внутрішніх військах. І в нього була кохана, яка його чекала. Спочатку – з Майдану, а потім – з фронту, куди Антон подався добровольцем, щойно у березні розпочалася війна.

Обидві сторони – і народ, і силовики вірили, що протистояння не триватиме довго. Беркутівці та вевешники сподівалися, що люди розійдуться, ті ж, хто стояв на Майдані – що силовики перейдуть на їхню сторону, і народ України справді об’єднається у боротьбі проти озвірілої влади. Та сталося інакше. Перші поранені. Перші вбиті.
Ці події переживаєш ще драматичніше, коли поруч на ті ж «кадри» дивляться діти. Їх у залі було багато – ті, які були одягнуті у національні костюми, теж взли участь у виставі – двічі виходили на сцену і співали пісень. Взагалі у постановці було до десятка музичних композицій. З огляду на це, «Ромео та Джульєтту на Майдані» можна сміливо назвати мюзиклом. Ще були танці – граціозні па витончених дівчат у парі з не менш стрункими хлопцями.


Все дійство виглядало справді гарно та атмосферно, тим паче, що режисер Вікторія Гонтар подбала про декорації – бочку, шини, прапор України, в який була загорнута одна із протестувальниць; позаду сцени – екран, на якому показували кадри з Майдану. В той же час авторові сценарію Олені Патолі вдалося написати історію, в яку глядачі повірили, бо ж безглуздо заперечувати, що чимало пар «народилося» саме на Майдані.

Зазначимо, що захід відбувся за підтримки громадської організації «Самопоміч». Пд час вистави збирали гроші на лікування пораненого воїна АТО Сергія Гуменюка.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus