USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку – офіційне відкриття Європейського тижня сталої енергетики

12 Червня 2016 16:00
Європейський тиждень сталої енергетики відсьогодні стартував на території ЄС та в низці міст України. Триватиме захід з 12 по 17 червня.

Офіційне відкриття Європейського тижня сталої енергетики в Україні відбулося сьогодні, 12 червня, у Луцьку. Саме сюди приїхали гості з представництва ЄС в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Ініціатива святкування Європейського тижня сталої енергетики виникла в ЄС у 2006 році, щоб поширити найкращі практики, надихнути на нові ідеї та об’єднати однодумців навколо ефективного використання чистої енергії. Цей захід привертає увагу до проблем захисту довкілля, раціонального споживання енергетичних ресурсів, еко-енергоносіїв, відновлювальних джерел енергії.

Крім того, протягом тижня Луцьк прийматиме гостей – мерів міст, які мають досвід з впровадження енергоефективних технологій, відновлювальних джерел енергії у своїх містах.

На офіційне відкриття прибув керівник третього відділу програм допомоги «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон. Він зауважив: саме зараз, влітку варто подумати про наступну зиму і впровадження енергоефективних заходів.
«Енергоефективність та відновлювані джерела енергії це дуже важлива тема. Ми маємо уважно ставити до споживання енергією. Не є таємницею, що Україна має пройти важливі кроки в напрямі впровадження енергоефективних технологій і ще кілька років тому Україна була позаду стандартів ЄС. Ми усвідомлюємо, що домогосподарствам важко жити в умовах, коли енергоносії дорожчають. Але енергоефективні заходи – дуже важливі», - наголосив він.

Найперше, акцентував він, Україна має здійснити низку важливих кроків на законодавчому рівні: зокрема, внести зміни до системи запровадження субсидій. Адже споживачі, попередньо не були зацікавлені в інвестування енергозберігаючих технологій для своїх будинків та в економії. Водночас, додав він, в Україні було багато корупції і непрозорості.
Серед заходів, які Україна має здійснити - прийняття закону про газ, встановлення одним з основним акцентів на облікуванню спожитої енергії та прийняття кращого закону про виконання енергоефективних заходів у житлових будинках. Саме в цьому напрямку, додав Вальтер Треттон і співпрацює представництво ЄС з парламентом та Урядом: впровадження енергоефективності і забезпечення правової бази.

Суголосним до роботи представництва ЄС в Україні в цьому напрямку є й проект «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Керівник проекту Діана Корсакайте повідомила: проект діє у 17 містах України, у тому числі й у Луцьку. Агентство допомагає цим містам реалізовувати енергоефективні заходи.
«Основна мета проекту – скоротити імпорт викопних видів палива України та скоротити викиди парникових газів в атмосферу. Ми виступаємо за те, щоб мешканці змінювали своє ставлення до енергії та до її використання, зверталися до джерел альтернативної енергії і використовували її не лише в житловому секторі, а й в бюджетних установах», - пояснила вона.
Діана Корсакайте додала: фахівці проекту працюють також на національному рівні, зокрема над підготовкою законопроектів та підзаконних актів. Крім того, проект «Муніципальна енергетична реформа в Україні» сприяє залученню інвестицій у сфері споживання відновлювальної енергії.

У рамках Європейського тижня сталої енергетики в Україні у Луцьку заплановані тематичні заходи, семінари, виставки. Такі заходи відбуваються в низці українських міст: Києві, Дніпрі, Кам’янському, Кривому Розі, Житомирі, Сєвєродонецьку, Полтаві.
Окрім виставки енергоефективного обладнання, розважально-пізнавальних заходів (велоквестів, еко-виставок, майстер-класів), презентацій та семінарів, у Луцьку має відбутися конференція «Угода мерів: нові горизонти і можливості, де представники 40 міст-членів Асоціації енергоощадних міст, обговорюватимуть проблеми енергетичної реформи в Україні, створення мережі для сприяння Угоди мерів, проекти і програми в рамках Угоди мерів на 2020-2030 роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сераховичі Показати IP 12 Червня 2016 16:06
Чи буде серед особливо почесних гостей А .Садовий?)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus