USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи стане Луцьк енергоефективним і екологічно чистим містом

18 Червня 2016 19:00
Глобальне потепління не має кордонів. Зміни в кліматі змушують світову спільноту думати над тим, як країнам зменшити обсяги викидів парникових газів у атмосферу та скоротити енергоспоживання. У 2009 році в Брюсселі низка міст з України та країн-членів ЄС підписала «Угоду мерів» - проект зініційований щоб залучити громадськість для зменшення енергоспоживання. У 2009 році цей проект підписали 300 міст, у 2010-му до нього приєднався Луцьк. Зараз до «Угоди мерів» доєдналося вже 7 тисяч міст, з них - більше 100 українських міст.

Головна мета проекту: зменшити на 20% споживання енергії та на 20% викиди СО2 у атмосферу. Такі ж цілі поставлені й перед Луцьком. Наскільки це реально? Керівник проекту «Угода мерів – Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандерс переконує, що Луцьку це вдасться зробити. Головне – визначити мету, розробити чіткий план дій та йому слідувати.
Чи може Луцьк використовувати альтернативні джерела енергії

Власне, одним з результатів співпраці в рамках проекту «Угода мерів» є підготовка Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР). Документ, доповнений у 2015 році розрахований на 2012-2025 роки і містить глибокий аналіз споживання енергії містом та викидів парникових газів у місті.

У ПДСЕР, своєю чергою, вказані перспективи використання «зеленої енергії» для Луцька. так, до 2015 року проекти з використанням альтернативних джерел енергії стосувалися заміни котлів на твердопаливні. Це один з варіантів заощадження енергії для міста.
А ось аналіз можливостей використання енергії вітру, сонця в Луцьку наступний. Середня швидкість вітру в Луцьку – 3,6 метра за секунду. А економічно доцільна швидкість вітру для встановлення вітрогенераторів 5 метрів за секунду. Тож потенціал енергії вітру для Луцька - незначний.

Якщо говорити про сонячну енергію, то середня кількість сонячних днів на рік — 35, похмурих — 144, мінливо хмарних —176. Згідно з висновками фахівців, використання сонячної енергії можливе в місті для нагріву води сонячними колекторами. Але тільки в окремі сезони і певну пору доби.

Отож необхідний потенціал відновлюваних джерел енергії для Луцька - невисокий. Серед усіх видів альтернативних джерел енергії найбільший потенціал має біомаса, яку можна використовувати для виробництва теплової та електричної енергії, заміщуючи таким чином природний газ і вугілля. Але не варто забувати, що заміщення природного газу біомасою призводить до збільшення викидів шкідливих речовин, тому, реалізуючи такі проекти, необхідно ретельно опрацьовувати оцінку впливу проекту на навколишнє середовище, передбачати різні системи очищення відхідних газів, що призводить до здорожчання проекту.

Термомодернізація та кредити

Ще один варіант заощадження енергоресурсів – утеплення і термомодернізація будівель. Зокрема, у Луцькій міськраді хочуть розпочати новий проект, який передбачає впровадження енергозберігаючих заходів у понад 40 бюджетних закладах, зокрема, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, музичних школах, спортивних закладах тощо.

На ці цілі планується отримати п'ять мільйонів євро кредитних коштів від НЕФКО та грантові кошти у сумі орієнтовно два мільйони євро від фонду Е5Р. За ці кошти планують утеплити фасади та дахи, встановити ІТП, замінити вікна та двері, електрообладнання тощо. Крім того, передбачена й частка співфінансування з міського бюджету.

Власне, зі слів міського голови, разом з цим кредитом та кредитом на тролейбуси Луцька міська рада планує залучити близько мільярда гривень, з них третина – грантові кошти. Але віддавати ці гроші таки доведеться – не за рік-два, бо кредити довготривалі, та кредит є кредит.

Закони, які ініціює представництво ЄС

Ще одним варіантом підтримки міст, які хочуть стати енергоефективними, це державна підтримка. Зокрема, пояснював у Луцьку керівник третього відділу програм допомоги «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон, під час відкриття Європейських днів сталої енергетики, Україна має здійснити низку важливих кроків на законодавчому рівні: зокрема, внести зміни до системи запровадження субсидій, прийняти закон про газ, встановити одним з основним акцентів облік спожитої енергії та прийняти кращий закону про виконання енергоефективних заходів у житлових будинках. Саме в цьому напрямку, додав Вальтер Треттон і співпрацює представництво ЄС з парламентом та Урядом: впровадження енергоефективності і забезпечення правової бази.

«Звертайтеся до своїх депутатів в парламенті, стимулюйте їх виконувати цю роботу», - порадив він лучанам.
Вальтер Треттон також висловив надію, що в новий опалювальний сезон Україна увійде з новим принципом формування субсидій який стимулюватиме вкладати ресурси в енергозбереження. А ще Україна чекає створення Державного Фонду енергоефективності, проект якого на початку року презентували в Уряді.

Особливістю роботи Фонду має стати залучення в систему фінансування проектів енергоефективності будинків субсидій на житлово-комунальні послуги, які отримують більше 30% домогосподарств України. Таким чином, частина коштів, які зараз закладаються в бюджеті України на ці цілі, може бути спрямована на інвестиції в енергоефективні заходи. Більше того, як засвідчує практика Центральної та Східної Європи, створення Фонду енергоефективності, технічна підтримка імплементації проектів та їх розвиток повинні відбуватися за активної участі донорів та міжнародних фінансових організацій.

Сам документ розробили аналітики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з партнерами з Європейського Союзу, Німеччини, спеціалістами групи Світового Банку в Україні, координаційним центром з взаємодії з КМУ при Президентові України та Держенергоефективності. Вальтер Треттон у Луцьку розповів: є сподівання, що цього року його врешті створять.

Як зменшити викиди СО2

Але поки що все це – перспективи. У Луцьку ж шукають способи вирішення проблем власними силами. Згідно з цілями ПДСЕР, викиди СО2 на 20% мають зменшитися. Найперша проблема – транспорт, адже майже третина викидів вуглекислого газу припадає на транспорт.

До основних проблем у сфері транспорту міста автори ПДСЕР віднесли: відсутність ефективної комплексної системи організації дорожнього руху, суттєве завантаження транспортом центральної частини міста, зокрема проспекту Волі, вул. Богдана Хмельницького, вул. Винниченка; дублювання тролейбусних маршрутів автобусними, особливо в центрі міста, біля Центрального ринку, залізничного вокзалу та автобусної станції; постійне скорочення кількості тролейбусів і заміщення їх автобусами; відсутність місць для паркування в центральній частині міста; відсутність комплексної автоматизованої системи управління транспортом; прогресуюче збільшення долі приватного автотранспорту на фоні зменшення частки міського пасажирського транспорту в структурі виконаної транспортної роботи.

Одним з варіантів вирішення цієї проблеми може стати заміна маршруток тролейбусами. Але в міському бюджеті, як і на ЛПЕ, на це коштів немає. Донедавна Луцьк купував бувші у вжитку старі польські тролейбуси. Але зараз поставили собі інші цілі: в міській раді задумали оновити рухомий склад ЛПЕ, взявши кредит під державні гарантії на нові тролейбуси. Що з цього вийде – поживемо-побачимо.

Врятувати місто від вуглекислого газу могли б дерева, адже саме вони мають властивість поглинати СО2 та виробляти кисень. Згідно з даними 2014 року, зелені насадження загального користування території забудови міста Луцька (парки, сквери, бульвари), займають площу 135 гектарів, що становить 41% нормативної площі (325 гектарів) для наявної чисельності населення. При цьому, на 1 особу нормативна площа становить 16 квадратних метри, а наявна — 6,6.

До слова, з цією метою в Луцьку запланували нові зелені зони. Нагадаємо, все це – ймовірні заходи, вказані в Плані дій зі сталого енергетичного розвитку міста Луцька.
Для забезпечення оптимальних рівнів поглинання парникових газів, зокрема СО2, автори ПДСЕР вважають, що доцільно також приділити увагу розвитку та оптимізації зелених насаджень спеціального призначення (більше 100 га), а саме: насадженням уздовж вулиць та зеленим насадженням, що розташовані на територіях санітарно-захисних зон підприємств.

Натомість останнім часом в Луцьку майже кожне будівництво супроводжується скандалами про вирубування дерев, до прикладу, під парковки чи житловий центр.

Результати виконання Плану дій

План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Луцька розрахований до 2025 року. Кожні два роки має здійснюватися аудит виконання ПДСЕР і місто Луцьк має подавати звіт про впровадження плану Об’єднаному дослідницькому центру Єврокомісії. Звіт подається з метою перевірки відповідності проміжних результатів передбаченим цілям скорочення викидів CO2. Окрім того, кожні чотири роки після подання ПДСЕР подається звіт про проведені заходи разом із моніторингом базового кадастру викидів.
Отож, міській владі невдовзі доведеться переглянути, що вона із плану дій виконала, а що ні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
!!! Показати IP 18 Червня 2016 19:37
Бажане за дійсне!
Уася Показати IP 18 Червня 2016 21:35
Поясніть хто-небудь, як зі встановленням твердопаливного котла (точніше заміна газового на твердопаливний) заощаджується енергія для міста? наприклад щоб опалювати девятиповерхівку, потрібно 100 кВт енергії в годину, при заміні котла потреба у 100 кВт/год залишається - де економія енергії? Нема. От якби утеплили цей будинок, тоді замість 100 кВт/год потрібно було лише 50, за сезон спалили б газу в два рази менше - ось це і є економія. А купівля котла, в потрібній фірмі, за більше ніж 100 тис бюджетних грн - це переливання з пустого в порожнє, кількість споживання енергії не зменшується, змінюється лише джерело отримання цієї енергії.
Вася до Уася Показати IP 19 Червня 2016 01:50
Політика це називається, яка не є. А в результаті, як казав один відомий демократ "народ жить будет плохо... но недолго".
555 до Уася Показати IP 19 Червня 2016 08:39
При заміні газового котла га твердопадивний, потреба в енергоносіях навіть зростає, оскільки ККД газового котла в середньому становить 92-93%, ККД твердопаливного котла в ідеальних умовах до 86 % (реально - 70-80%). Єдина вигода - зменшення витрат на енергоносії в грошовому вимірі більш як у 2 рази. А міняти газові котли в котельнях потужністю до 50 кВт на твердопаливні навіть недоцільно, оскільки зростає потреба в кочегарах а відповідно і витрати на заробітну плату, що не перекривають економію на вартості палива.
Ямі Показати IP 18 Червня 2016 21:39
черговий депутат або його синочок хоче пропхати свої шкурні інтереси?
444 Показати IP 19 Червня 2016 10:02
узаконене відмивання грошей , бо кум продає
123 Показати IP 19 Червня 2016 10:54
" транспорт, адже майже третина викидів вуглекислого газу припадає на транспорт " - переводьте транспорт на газ і проблема значно зменшується.
Анонім Показати IP 19 Червня 2016 12:25
З таким бездумним і наглим нищенням зелених зон. як зараз Луцьк скоріше стане зоною екологічного лиха.
576 Показати IP 19 Червня 2016 13:13
а можно просто жить в городе и не бросать бутылки пакеты и прочий мусор вокруг себя и под свои же ноги? М ы сами себя не любим и не уважаем
бе до 576 Показати IP 20 Червня 2016 13:35
не можно! ми ще із вікон викидаємо!...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus