USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку підрахували пам’ятки: багато – у незадовільному стані

23 Червня 2016 11:25
Низка об’єктів культурної спадщини, що могли б приваблювати туристів у місто, перебувають в поганому стані та руйнуються через відсутність господарів або нестачу коштів на реставрацію.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови 23 червня.

Як повідомив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини міськради Юрій Мазурик, на території міста Луцька зосереджено 129 пам’яток. Нині цей список поповнений 31 нововиявленим об’єктом культурної спадщини. За видами пам’ятки культурної спадщини Луцька мають наступний поділ: пам’ятки архітектури національного значення - 24, пам’ятки архітектури місцевого значення – 66, пам’ятки монументального мистецтва національного значення - 1, пам’ятки історії національного значення – 1, пам’ятки історії та культури місцевого значення - 37, разом з новоявленими пам’ятками – 160 об’єктів.

Щодо архітектурних пам’яток Луцька, зі слів посадовця, далеко не всі вони перебувають не тільки в доброму, а й, навіть, в задовільному стані. Викликає тривогу той факт, що дві пам’ятки місцевого значення розташовані на вулицях Плитниця, 7 і Галшки Гулевичівни, 12а, тривалий час перебуваючи у приватній власності, не використовуються їх господарями і набули аварійного стану. Через тривале невикористання й недогляд зазнає пошкоджень від природних факторів будівля колишнього Будинку офіцерів – пам’ятки місцевого значення Земельного банку на вулиці Винниченка, 8. Набувають аварійного стану балкони ще однієї пам’ятки місцевого значення - житлового будинку по проспекту Волі, 15. Декілька місцевих пам’яток на вулиці Лесі Українки вже не є її окрасою тому, що їх власники і користувачі, мало дбаючи про ремонти, вкладають кошти в надмірних розмірів рекламу своїх закладів, якою закривають архітектурні елементи пам’яток.

Не краща і ситуація з пам’ятками архітектури національного значення. Упродовж декількох років Адміністрація Державного історико-культурного заповідника, виготовивши проектно-кошторисну документацію на заміну дерев’яних конструкцій мурів Луцького замку, не може добитися державного фінансування для проведення цих робіт. В результаті цього частина замкових мурів закрита для відвідувачів, що викликає їхні справедливі нарікання.

Через аварійний стан даху Синагоги, яка використовується спортивним товариством «Динамо», в дні негоди руйнується і ця пам’ятка, а спортсмени не мають можливості проводити тренування, хоча проектно-кошторисна документація на реставрацію даху і фасаду Синагоги була виготовлена 5 років тому. Зазнає пошкоджень від підтоплення ґрунтовими водами і пам’ятка архітектури національного значення Монастир василіанів на вулиці Кондзелевича, 5, у якому мають свої помешкання декілька сімей лучан. Для проведення ремонтно-реставраційних робіт на цій пам’ятці за кошти міського бюджету також була виготовлена відповідна документація. На кошти релігійної організації була виготовлена проектно-кошторисна документація на реставрацію монастиря домініканів у якому розміщена духовна семінарія УПЦ, проте роботи там через відсутність фінансування теж не ведуться.

Юрій Мазурик зауважив, що досі не розроблено архітектурного опорного плану, що визначатиме історичний ареал міста, охоронні зони пам’яток та повинен стати основою для пам’яткоохоронної справи.

Основним способом, що забезпечує дотримання режиму використання пам’яток користувачами і їх збереження під час проведення ремонтів є укладення охоронних договорів на пам’ятки. Так, він повідомив про укладення договорів щодо будівлі Нацбанку на Градному узвозі та дитячої залізниці на вулиці Шопена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1234 Показати IP 23 Червня 2016 23:30
колишнє трикотажне ательє чому не пам"ятка ??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus