USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку почали оцифровувати стародруки з колекції Музею книги

13 Листопада 2023 23:22
Науковці Державного історико-культурного заповідника у Луцьку розпочали оцифрування стародруків з колекції Музею книги.

Зараз фахівці працюють з церковною книгою – «Мінеєю», яку видали в Києві у 1852 році. Як розповів Суспільному науковий співробітник Юрій Близнюк, для оцифрування книги зробив 275 знімків включно з палітуркою.

У Музеї книги на збереженні є 275 стародруків, розповідає наукова співробітниця Валентина Коляда. Найдавніша — «Мінея святкова», видана у 1632 році Львівським Успенським братством.
«Унікальність їх у періоді життя, бо то майже 400 років, то не є малий відрізок часу, і у зовнішньому вигляді, текст церковнослов'янською мовою, якою тепер не розмовляють», – зазначила наукова співробітниця.
Читати ще: У Луцьку музейники оцифровують вишиті рушники

Заступник директора Державного історико-культурного заповідника у Луцьку Віктор Баюк каже: в давнину книги друкували десятками примірників, тож нині такі примірники – рідкість.
«Кожна ця книга є великою цінністю, – додає він. – Бо деякі з них є в кількох примірниках у музеях України. Будемо цифрувати не тільки стародруки, є унікальна звітність археологічна з розкопок храму Іоанна Богослова у Луцькому замку, яка є в одному екземплярі».
Зі слів Віктора Баюка, оцифрована література буде у відкритому доступі в інтернеті. Сканер, на якому працюють науковці, безоплатно надала у користування заповіднику Західно-українська спілка музеїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus