USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку презентували «Країну гіркої ніжності»

17 Квітня 2015 19:05
Історія країни через життєві історії трьох жінок: новий роман знаного волинського письменника Володимира Лиса презентували лучанам.

Презентація нової книги Володимира Лиса «Країна гіркої ніжності» відбулася 17 квітня у Луцьку.

Як розповів автор, роман – це історія країни у жорстокому 20-му столітті через історію однієї родини, трьох поколінь, трьох жінок – бабусі із дивним іменем Даздраперма, доньки Віталії та онучки Олесі. Дія першої частини книги відбувається у 1998 році, ретроспективно повертаючись в 1930-40-ві роки, другої – з грудня 2004 року до весни 2007. Письменник повідомив, що у 2012 році написав перші декілька сторінок роману, а торік згадав про них, приступивши до роботи над романом. Першим поштовхом до написання книги стали відвідини автором колонії для рецидивістів, де він робив матеріал про перебіг виборів у 1999 році. Там йому розповіли зворушливу історію про дівчину, яка приїхала за кримінальним авторитетом і десять років мешкала поряд з колонією, поки він відбував покарання. Інша історія стосувалася медсестри, яка приїхали на Волинь, допомагала повстанцям і навіть приймала пологи у схроні. Також Володимира Лиса цікавила історія, пов’язана з Майданом (не сучасним, а Помаранчевим 2004-го року), людьми, як намагалися поєднати долі під час тієї революції, хоча не завжди їм це вдавалося, адже поєднувала їх лише ідеологія.

Зробивши своєрідний «мікс» із цих історій, письменник створив роман, над яким працював з лютого минулого року до січня цього року. Друком книга вийшла вже на початку березня. До слова, спочатку роман мав назву «Даздраперма», за іменем героїні, проте у видавництві автора вмовили змінити назву.



Автор зізнався, що належить до того виду письменників, які вірять в те, що можна написати щось таке, що схвилює людські серця, про порухи людської душі, боріння людського серця із самим собою, боріння людини зі світом за свою душу. На фоні того, що нам намагаються вбити у голови те, що найважливіші матеріальні речі, гроші, важливо зображувати у художніх творах те, як людина реагує на світ. Віддавши данину постмодернізму у деяких своїх романах, автор знайшов свою остаточну тему, острівець життя, який зображує, Полісся. У новому романі фігурує поліське село із назвою Лучинці, куди потрапляє одна з героїнь Даза, або Даздраперма (дивне ім’я пов’язане зі сталінською епохою та означає вислів «да здравствует первое мая»). Героїні, яка є дочкою радянського чиновника, довелося протягом дії роману змінювати себе та світ. Вона потрапляє на Західну Україну, допомагає повстанцям, а як складається її доля далі, автор не став розповідати під час презентації, аби лучанам було цікаво читати книгу.



Письменник Олександр Клименко, який вже встиг прочитати роман, розповів, що йому приємно розуміти позицію письменника – коли людина у часі наполегливо йде своїм шляхом. Під час читання роману він відчув, що автор писав із любов’ю та насолодою. З його слів, кожен роман Володимира Лиса стає подією, тому що річ, народжена з любов’ю, матиме таку ж саму рецепцію в читача.



Дружина та перший читач творів Володимира Лиса письменниця Надія Гуменюк зазначила, що читаючи рукопис роману побачила, що він перегукується із твором сучасного французького письменника Еріка-Емманюеля Шмітта «Жінка у дзеркалі», де також змальовано три жіночі долі. Вона зазначила, що у двадцяте століття, змальоване в романі, вміщається декілька епох, які накладаються одна на одну та перетинаються. З її слів, автор цікаво змалював ці жіночі долі та змалював душі героїнь, в яких багато оптимістичного, трагічного, любові. Через кожну із цих доль постає історія, адже саме ім’я однієї з героїнь Даздраперми символізує цілу епоху.



Чимало відвідувачів презентації одразу виявили бажання придбати книгу з автографом письменника. Так, читачка Діана розповіла, що придбала книгу, щоб відкрити нову сторінку людської долі та дізнатися щось нове. Вона планує прочитати чимало творів Володимира Лиса і ознайомлення з його творчістю вирішили розпочати з роману «Країна гіркої ніжності».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
відвідувачка Показати IP 17 Квітня 2015 20:49
Многії, благії літа Володимиру та Надії. Велика подяка від читачів. Чекаємо наступних шедеврів.
волиняка Показати IP 18 Квітня 2015 11:54
Дуже поважаю Володимира Лиса за його попередні романи "Століття Якова" і "Соло для Соломіі".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus