USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку презентували українсько-польський проєкт «Шляхами князівського роду Сангушків»

23 Вересня 2020 08:30
22 вересня в рамках проєкту «Віртуальна подорож шляхами князівського роду Сангушків – відкриваємо нові сторінки спільної українсько-польської історії» відбулася офіційна презентація віртуального транскордонного туристичного маршруту та завершальна конференція. На жаль, зважаючи на карантинні обмеження, на захід не змогла прибути делегація з Польщі, тож його провели в режимі відеоконференції. Втім це не завадило учасникам поділитися досвідом, обмінятися враженнями та напрацювати напрямки подальшої співпраці.

Нагадаємо, проєкт впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства, відбувся промоційний тур місцями, включеними до транскордонного туристичного маршруту «Шляхами князівського роду Сангушків».

Маршрут географічно охоплює територію українсько-польського прикордоння: Луцьк – Ковель – село Мильці (Старовижівський район) – Камінь-Каширський – село Яревище (Старовижівський район) – Володимир-Волинський – Влодава – Кіяни – Любартів – Рудно – Люблін – Краснічин – Дуб.

Загальна вартість проєкту склала € 44 750,68, співфінансування ЄС – € 40 271,14. Партнерами виступили ГО «Центр регіональних ініціатив Волині» з боку України та Асоціація органів самоврядування Єврорегіону «Буг» з боку Республіки Польщі.
Під час заходу було представлено основні продукти проєкту та підведено підсумки щодо його результатів та досягнень.
«Надзвичайно прикро, що коронавірус дещо скоригував плани. Утім напрацювання є чималі, є перспективи і бачення на майбутнє, і це тішить, – зазначив керівник департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської облдержадміністрації Ігор Чуліпа. – Бажаю вам успіху та нових цікавих проєктів, адже у нашій спільній історії є чимало сторінок, які варто висвітлювати. Нам є що вивчати і є що розвивати».
Після привітань та представлення учасників конференції з української та польської сторін менеджерка проєкту Наталія Кролік презентувала його мету і завдання.

«17 квітня 2019 року Спільним моніторинговим комітетом було проголошено результати другого конкурсу, на який подавали проєкти, що відповідали тематичній цілі «Спадщина», у нашому випадку – це промоція історичної та культурної спадщини, – розповіла пані Наталія. – Із 250 проєктів було відібрано 74, які мали співфінансуватися Європейським Союзом. Проєкт «Віртуальна подорож шляхами князівського роду Сангушків – відкриваємо нові сторінки спільної українсько-польської історії» відповідав вимогам конкурсу. 25 жовтня 2019 року між управляючим органом – Міністерством фінансів, інвестицій та розвитку економіки Республіки Польща та громадською організацією «Центр регіональних ініціатив Волині» було підписано грантовий контракт».
Проєкт стартував 1 листопада 2019 року та був розрахований на 9 місяців, утім у зв’язку з карантином його довелося продовжити до кінця вересня.

Зі слів Наталії Кролік, головна мета проєкту – сприяння використанню культурно-історичної спадщини транскордонного регіону для збільшення обізнаності про його туристичний потенціал та підвищення його привабливості на внутрішніх і зовнішніх туристичних ринках.
Також учасники проєкту визначили його цілі. По-перше – покращити доступ широкої громадськості до пам’яток матеріальної та нематеріальної історичної спадщини транскордонного регіону шляхом створення спільного віртуального туристичного маршруту. По-друге – заохочувати співпрацю між цільовими групами шляхом встановлення транскордонних партнерств з метою створення та просування нових туристичних продуктів. По-третє – підвищити обізнаність жителів Волинського та Люблінського регіонів про історико-культурну спадщину шляхом її промоції для сталого розвитку туризму.
25 листопада 2019 року було підписано партнерську угоду між ГО «Центр регіональних ініціатив Волині» та Асоціацією розвитку органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Відтак почалася робота над проєктом, до якої були залучені фахівці та експерти з польської та української сторін. У його рамках було досліджено історичні джерела, пов’язані з життям та діяльністю князівського роду Сангушків, проведено практичний семінар із презентації результатів дослідження, створено спільний віртуальний транскордонний туристичний маршрут «Шляхами князівського роду Сангушків», розроблено сайт та мобільний додаток.
Також було укладено туристичний путівник «Шляхами князівського роду Сангушків» польською, українською та англійською мовами, який днями буде видано польською стороною та частину примірників передано українським партнерам проєкту.

Крім того, на початку вересня було організовано та проведено промоційний тур місцями новоствореного транскордонного туристичного маршруту. Щоправда, у зв’язку з карантинними обмеженнями полякам та українцям довелося відвідувати пам’ятки порізно.
Утім під час завершальної відеоконференції усі учасники мали нагоду переглянути промоційні ролики, які підготували кожна зі сторін. Як зазначили організатори, ці ролики будуть доступними до перегляду на сайті проєкту www.criv.org.ua. На думку учасників конференції, вони стануть актуальними для туристів, які матимуть бажання відвідати визначні місця Волині та Польщі, пов’язані із життям та діяльністю князів Сангушків.
Про власне результати промоційного туру місцями, пов’язаними з життям та діяльністю роду Сангушків, розповів виконавчий директор ГО «Центр регіональних ініціатив Волині» Олег Щерба. Він зауважив, що насправді інформації про рід Сангушків достатньо, а от об’єктів на Волині, пов’язаних із ними, дуже мало. Тож зорганізувати промоційний тур було завданням не з легких. Утім завдяки злагодженій роботі команди це вдалося.

Читати ще: Там, де живе історія: волиняни мандрували шляхами князів Сангушків

Експерт проєкту, історик та журналіст Сергій Наумук презентував учасникам конференції результати дослідження щодо життя і діяльності Сангушків на території сучасної Волинської області, а польський експерт Збігнєв Любашевські проводив дослідження на території Люблінського воєводства.
«Метою дослідження було показати, наскільки високе становище посідали князі Сангушки в тогочасному суспільстві, яку участь вони брали у державному, економічному житті та інших сферах, – зазначив Сергій Наумук. – Це дослідження мало створити своєрідний фундамент, щоб описати пам’ятки, до яких безпосередньо були причетні князі Сангушки».
Дослідження складається з кількох розділів. Перший із них – «Сангушки – представники князівської еліти», другий – «Генеалогія роду Сангушків», у якому показано наукову дискусію щодо походження роду, третій – «Культурно-просвітницька діяльність князів Сангушків», четвертий – «Місця перебування представників роду князів Сангушків на Волині».
Святослав Тофан, який є розробником мобільного додатку, презентував його учасникам конференції та розповів про функціонал, зазначивши, що додаток працює трьома мовами – англійською, українською та польською, причому мова вибирається автоматично залежно від мови телефону. Додаток доступний і для Android, і для iOS. Наразі він перебуває в процесі модерації й незабаром буде доступним для користувачів.

Спеціалістка з комунікації та візуалізації проєкту Ірина Дубняк поділилася інформацією про те, як саме відбувалася його промоція.
«Важливо, що ми інформуємо не тільки про зміст проєкту, а й про його користь, – наголосила вона. – Цей проєкт дасть можливість збільшити кількість туристів на території українсько-польського транскордонного регіону. Головна наша мета – залучити якомога більше зацікавлених осіб».

Присутня на конференції голова Волинської обласної ради Ірина Вахович подякувала українським та польським учасникам проєкту за спільну роботу.


«Волинь багата на природні ресурси, багата на інтелектуальний потенціал, але не менший у неї й потенціал туристичний, – наголосила вона. – Такі м’які проекти мають гарне продовження і реалізацію. Сподіваюся, що наступні транскордонні проєкти 2021-2027 будуть насиченими, корисними та цікавими».
Потому менеджерка проєкту Наталія Кролік з українського боку та директорка Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг» Галіна Грабарчук з польського підбили підсумки проведеної роботи. Усі присутні дійшли висновку, що було досягнуто запланованих показників та цілей.
Відтак у ході дискусії учасники конференції обговорили, як можна використати культурну та історичну спадщину для промоції прикордонного регіону, підвищення його туристичного потенціалу, як забезпечити сталість проєкту.

Також було намічено ідеї для написання та реалізації наступних транскордонних проєктів.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus