USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Луцьку пропонують підтримати розвиток малого та середнього бізнесу

3 Листопада 2021 13:50
Підтримка місцевого виробника, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, інформування підприємців щодо можливостей ведення бізнесу та низку інших заходів планують реалізувати у Луцьку.

Члени виконкому підтримали проект програми підтримки малого і середнього підприємництва Луцької міської територіальної громади на 2022–2026 роки. У рамках цієї програми мають реалізувати декілька проектів, спрямованих на покращення фінансової грамотності у молоді, покращення умов роботи представників малого та середнього бізнесу в громаді.

Проект «Підприємливі діти: Луцьк-Люблін», до прикладу, спрямований на отримання учнями молодшого шкільного віку базових знань про підприємництво та бізнес середовище в місті, області та за межами країни. До співпраці планують залучити успішні підприємства, підприємців, креативних менеджерів, фінансові установи, вищі навчальні заклади та загальноосвітні школи Луцька та Любліна. Таким чином планують, що учні загальноосвітніх шкіл отримають знання та навики ведення підприємницької діяльності. Проект має бути реалізований у 2022-2023 роки і на нього хочуть передбачити 100 тисяч гривень.

Проект «Зроблено в Луцьку» , який вже діє у громаді, спрямований на підвищення конкурентноспроможності місцевих товаровиробників. Для впізнаваності місцевих товарів та брендів буде розміщуватися реклама на сітілайтах та біг-бордах, передбачається також розміщення спеціальних цінників, стоперів, воблерів, брендованих написами «Зроблено в Луцьку!» у супермаркетах, магазинах та роздрібних точках продажу для виокремлення місцевих товарів. У 2022-2026 роках на цей проект планують спрямувати 150 тисяч з міського бюджету.

Проект «Екологічні продукти для громади» передбачає створення торгівельних майданчиків для реалізації продукції сільськогосподарського виробництва, що виготовлена фермерськими та приватними господарствами з сільських територій; забезпечення мешканців екологічно чистими продуктами харчування. Серед заходів - організація та контроль діяльності на території міста точок продажу екологічних продуктів харчування, що вироблені мешканцями та фермерськими господарствами сіл Луцької громади, організація та проведення сезонних та передсвяткових ярмарків сільгосппродукції та інші. У 2022-2026 роках на ці заходи планують залучити 50 тисяч гривень з міського бюджету та 300 тисяч з інших джерел.

Проект «Прогулянка Скансеном» має на меті розвиток підприємницької діяльності на базі зеленого туризму на території Луцької МТГ. Заохочення місцевих жителів та суб’єктів підприємництва до участі у створенні привабливого та прибуткового туристичного маршруту, а також додаткової можливості для відпочинку гостей музею-скансену, для жителів громади та всіх охочих.

Як пояснюють автори проекту, скансен - особлива туристична точка на карті Волині. Проте, через такі фактори як: відсутність рекламного просування, інвестицій, карантинні обмеження, музей не має великого потоку відвідувачів, на який спрямована його діяльність. Територія скансену має великий потенціал, але через брак коштів, відсутність комерційної складової та маркетингу в роботі, облаштування інфраструктури призупинене.

Щоб ці проблеми вирішити, планують розробити та комерціалізувати прогулянковий маршрут, що включає історичні, культурні та рекреаційні локації Волинської області, міста Луцька та прилеглих сіл, а також територію музею, залучити місцевих суб’єктів підприємництва на партнерських умовах до покращення інфраструктури музею.

У 2022-2023 роках на ці заходи хочуть залучити 300 тисяч гривень, з них 100 тисяч з бюджету громади.

Проект «Громадський контроль» має на меті нормативне регулювання підприємницької діяльності, залучення громадськості до контролю за законністю та безпечністю ведення підприємницької діяльності на території Луцької МТГ. Серед заходів – покращення та автоматизація процедури отримання дозволів на розміщення об’єктів торгівлі та пунктів надання послуг, оптимізація інтерактивної мапи розміщення тимчасових споруд з введенням форми для зворотного зв’язку, запровадження системи ідентифікації об’єктів підприємницької діяльності, що відносяться до тимчасових споруд, з використанням QR-коду.

Проект «Фонд підтримки підприємництва» покликаний відновити роботу Луцького міського фонду підтримки підприємництва для налагодження дієвих механізмів фінансової підтримки малого та середнього підприємництва. Він передбачає розробку та впровадження механізмів надання вигідних фінансових ресурсів банками міста для ведення підприємницької діяльності, організацію моніторингу банківських програм на предмет отримання кредитних ресурсів для ведення підприємницької діяльності, розробку та впровадження інтерактивної платформи для комунікацій між суб’єктами підприємництва, фінансовими установами та міськрадою.

Загальний бюджет проекту на чотири роки 650 тисяч гривень, з них 150 тисяч з міського бюджету. Серед заходів – моніторинг проектів міжнародної технічної допомоги, що спрямовані на підтримку експортерів, організація та проведення навчань та тренінгів, що спрямовані на активізацію зовнішньоекономічної діяльності, організація та сприяння участі підприємців в роботі «Школи експорту» та «Школи малого бізнесу», яка діє на базі ВТПП, участь у міжнародних виставках та форумах.

Проект «Інформаційний пункт підприємця (ІПП)» спрямований на надання безкоштовних інформаційних та консультаційних послуг для малого та середнього бізнесу.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Миколайович Показати IP 4 Листопада 2021 14:46
Добре і цікаво. Але на музей-скансен потрібно значно більше коштів, хоч такі, як виділили на ремонт у Колодяжне (11млн.грн.). Бо знову доведеться ліпити Скансен, як Середюк ще 30 років.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus