USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Луцьку поки не вдалося заборонити діяльність цирків, які знущаються над тваринами

2 Березня 2016 10:45
Пропонують заборонити діяльність в Луцьку цирку, який не виконує вимог Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України.

Відповідний проект рішення про врегулювання діяльності цирків з використанням тварин на території міста підготувала директор КП «Ласка» Дана Новарчук.

Про це стало відомо під час засідання міськвиконкому сьогодні, 2 березня.

Так, пропонувалося заборонити на території Луцька розміщення та виступи цирків, які використовують у своїй діяльності тварин, якщо не створено умов, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям для кожного виду тварин. Зокрема, в цирках мають бути великі за розміром вольєри для утримання диких тварин відповідно до Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах. Також там мають бути басейни для ведмедів та крокодилів; теплі приміщення для декоративних тварин та спеціальні кімнати для домашніх котів, утеплені вольєри для собак.

Крім того, циркам не дозволять виступати в місті, якщо дресирування тварин завдає шкоди їхньому здоров’ю та загальному станові. Особливо якщо примушують їх перевершувати свої природні можливості (ведмеді на велосипеді) чи силу, або завдають біль, страждання або пригнічення тваринам, чого вимагає Європейська конвенція.

Керівництво кожного цирку, що має намір проводити виступи на території міста Луцька, повинно надати до Луцької міської ради пакет документів та фото, які включають підтвердження перелічених вище вимог.

Зі слів Дани Новарчук, напередодні розробки цього проекту рішення, вона здійснила журналістське розслідування про те, як утримуються тварини в пересувних цирках, які приїздять до Луцька. Так, результати, каже вона, вражають – жоден з цирків, де вона побувала за кулісами, не дотримувався законних вимог.

Проте секретар міськради Юлія Вусенко зауважила, що в проекті рішення не вказана жодна контролююча структура, яка б змогла перевірити цирки. Роман Романюк запропонував звернутися до ВРУ, щоб законодавець врегулював діяльність пересувних цирків на території України. Адже будь-який цирк, якому заборонять виступати в Луцьку, розташується на приміській території.

Юрій Моклиця зауважив, що Луцьк може подати приклад іншим містам як поводитися з цирками, які безвідповідально ставляться до тварин.

Олександр Шараєв запропонував доопрацювати проект рішення. Крім того, він зауважив: або варто заборонити діяльність цирків взагалі. Або ж, якщо виставляти до цирків умови, то місто має надати ділянку готову, яка б вмістила цирк, який виконує вказані вимоги.

Начальник управління ветеринарної медицини в місті Луцьку Василь Татушко розповів, що нині чинна низка нормативних актів, забороняють здійснювати перевірки. Але якщо суб’єкт господарювання звертається з проханням надати дозвіл на проведення заходів, вони можуть здійснити перевірку.

Але річ у тім, додав він, якщо цирк приїжджає в місто, він перш за все звертається до міської ради. Ветеринари ж приходять перевіряти вже коли цирк стоїть і працює, але на передодні.

Члени виконкому після обговорення вирішили відправити проект рішення на доопрацювання, адже будь-який цирк може оскаржити це рішення. Не виключено, що це рішення розроблятимуть уже як регуляторний акт, аби суб’єкти господарювання (цирки), які звертатимуться в подальшому до міськради, мусили виконувати вимоги органу місцевого самоврядування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 2 Березня 2016 11:52
правильно! і клоунів забороніть! не чого підтримувати ту буржуазію! тільки про рошен не згадуйте
111 Показати IP 2 Березня 2016 12:24
дуже добре ,що на це звернули уваґу , пропоную байкотувати такий ,,цирк,, , закликаю Лучан та ґостей міста не водити діточок до цирку - у нас є прекрасний зоокуток в місті ! Хто за ?
Анонім до 111 Показати IP 2 Березня 2016 13:43
і ви там клоуном підпрацьовуєте? напевно приїжджі конкуренти не дають заробити)))
ДО АНОНІМА Показати IP 2 Березня 2016 15:39
ТАКИХ ЯК ТИ- ТРЕБА щЕПЛЮВАТИ НА СКАЗ !
до 111 Показати IP 2 Березня 2016 15:40
ви і в зоопарк не ходите і цирк також! краще на пиво....
дО АНОНІМА Показати IP 2 Березня 2016 16:04
ВІДРАЗУ ВИДНО У КОҐО ЯКІ ПРЕФЕРЕНЦІЇ...У ВАС ВСЕ ПИВОМ КІНЧАЕТьСЯ ..
ВОВК Показати IP 2 Березня 2016 21:00
О придумав. В цирк іти треба з пивом. З слоном і клоунами пийнути по приколу буде. А в зоопарку ведмідь пив пиво з задоволенням а сторож скотиняка допив .
песик Показати IP 2 Березня 2016 22:15
Та новарчук зовсім здуріла.....де докази розслідування..а обранці громади аам тільки лапшу їсти яка на вухах від с...чки
Відвідувач зоопарку Показати IP 3 Березня 2016 01:27
Та чого ви причепились до того зоопарку... Все там гарно, тварин побільшало...от тільки поскиглити, що квиток підвищили на 5 грн тільки й можете. Тут половині користувачів аби пивбаз, та пивних офісів побільше, і пивко погривень 30 за бакал, і рибку за 50 грн. А от в зоопарк за 30 грн це дооооорого! А тварини там їсти що мають, а персонал працювати "за дякую"? Там і так працівники-інтузіасти мабуть. А вам тільки на все пожалітись! Ганьба!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus