USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку реставрують автентичні об’єкти старих будівель

2 Травня 2019 08:44
Цього року в обласному центрі запланували реставрувати 5 автентичних дверей, які зберегли старовинний стиль. Здійснюватимуть це в рамках проекту «Автентичний Луцьк». Наступного року проект буде значно масштабнішим.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міськради Петро Троневич розповів, що цього року проект стосуватиметься лише об’єктів культурної спадщини Луцька.

«Одним із перших об’єктів, за які маємо намір взятися – автентичні двері в будинку на Словацького, 1. Приміщення є об’єктом культурної спадщини, збудоване наприкінці 19 століття. Тут дуже гарні двері, які мають різьблені елементи та ковані вставки. Таких дверей у Луцьку збереглося зовсім мало, адже здебільшого підприємці, які зайняли приміщення на перших поверхах приміщення, використовують їх для торгівлі, й замінили старі двері на металопластикові. Ці що на Словацького, 1 теж хотіли знищити, орендар - адміністративний суд - мав намір їх демонтувати, але підключилася громадськість і їх лишили.

Щодо цих дверей, то ми спілкувалися з фахівцями із Львова, які проводять такі реставраційні роботи уже 9 рік поспіль. Вони сказали, що тут роботи обійдуться приблизно в 50 тисяч гривень. Також вони сказали, що готові ділитися досвідом і вчити наших майстрів із Луцька, щоб надалі вони цим займалися на місці», - пояснив Петро Троневич.
Та додав, що роботи з реалізації проекту уже розпочали.

«Зараз ми ведемо перемовини, адже програма передбачає співфінансування. Зокрема, на реставрацію дерев’яних дверей місто даватиме 70%, 30% - власник, вікон 60% - місто, 40% - власник. У 2019-му запланували реставрувати двері за такими адресами: вул. Словацького, 1; вул. Крилова, 3; вул. Кривий Вал, 32; вул. Лесі Українки, 7; вул. Ковельська, 18.

Інші двері та балкони будемо реконструювати наступного року, бо на сьогодні ще не затверджений історико-архітектурний опорний план Луцька. Поправки до нього вже внесені, він поданий на науково-методичну раду міністерства культури України і найближчим часом його затвердять.

Після цього ми матимемо правові підстави для реставраційних робіт автентичних елементів не тільки на об’єктах культурної спадщини, а й на історичних будівлях міста. Тоді візьмемося за двері, балкони (їх сотні), дашки, мощення, тротуари», - запевнив Петро Троневич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 2 Травня 2019 09:07
Дуже гарна ініціатива. Старі речі - це не тільки душа міста, але й додаткова туристична привабливість. Дуже дико дивитись, коли в старому місті замість старих вікон і дверей ставлять пластикові. Це варварство...
1 до Лучанин Показати IP 2 Травня 2019 09:23
Від старья треба як від комуністичного прошлого бодрим темпом втікати. Старі двері не зроблять туристичного буму в місті. Так само і вікна. Власники не бажають платити за опалення вулиці взимку, з нашими то цінами на комуналку.
лучанка до 1 Показати IP 2 Травня 2019 10:51
До чого тут туристичний бум і комуністичне минуле, якого. між іншим ,у нас не було? Не плутайте кругле з гарячим. І розвивайте свій смак, ну, по можливості. Автентичні двері ,вікна, будинки, створюють атмосферу міста, показують його історію, додають шарму. Зверніть увагу, як до таких речей відносяться у цивілізованих країнах, як бережуть. А вам потрібен пластик і "хрущовки" як взірець архітектури.Дуже сумно.
Андрій до лучанка Показати IP 2 Травня 2019 11:41
"І розвивайте свій смак, ну, по можливості. Автентичні двері ,вікна, будинки, створюють атмосферу міста, показують його історію," Коли приходить платіжка за газ, історія до одного місця.
Архітектор до Андрій Показати IP 3 Травня 2019 03:10
Не подобається платіжка за газ? Вали з історичної будівлі. Нема куди валити? То сиди і мовчи, і не псуй вигляд міста ради своєї вигоди. Чи ти ще і балкони засклиш і кондиціонер повісиш ради свого балага, так Андрій? Ая-яй невистачає за газ заплатити то буду класти на всіх. Схоже на історію з автомобілями: я купив машину, тепер дайте мені парковку безкоштовно, інакше ставитиму на газоні. Жах... Нація деградує.
Волинянин Показати IP 2 Травня 2019 11:27
Самий характерний приклад непрофесіоналізму і криворукості - то реставраційні роботи на будинку Пузини, де УКБ міської ради, проектна організація і охорона культурної спадщини проявили повну профнепридатніть. Але крім того, що так провели реставрацію, то ще шкоди своїми діями наробили. І бюджетні гроші на вітер пустили ! Розцякали пам'ятку китайською столяркою, як циганську кобилу ! І тепер сотні туристів мають можливість бачити рівень луцьких чиновників від реставрації, замовника, проектантів і дирекції заповідника.Показали усім, як не треба робити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus