USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку стартував проект «Мистецтво після зламу: 1918-2018»

2 Липня 2018 23:31
«Мистецьке об’єднання «Стендаль» розпочало в Луцьку проведення нового освітнього проекту – лекторію «Мистецтво після зламу: 1918-2018». Перша лекція, яка має назву «Несказане про український модернізм» відбулася в книгарні «Є» 27 червня.

Як зазначається, організатори запланували проведення шести лекцій про мистецтво, роблячи основний акцент на літературі. Проект запроваджено з метою поглибити знання лучан про культуру України, Польщі, Латвії, Білорусі. Адже сучасна література саме цих країн буде представлена під час проведення Міжнародного культурного фестивалю Фронтера, який відбудеться в Луцьку 17-18 листопада 2018 року.

Лекцію «Несказане про український модернізм» прочитала професор, доктор філологічних наук, викладачка факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки, Марія Моклиця. Саме вона активно досліджує модернізм протягом багатьох років свої діяльності, а її працею «Модернізм як структура: філософія, психологія, поетика» послуговується велика кількість науковців.

Першу частину лекції присвятили знайомству слухачів з поняттям «український модернізм» та проблемі його дослідження. «Модернізм – це ціла епоха, яка беззаперечно залишила відбиток на українській культурі. Український модернізм як самобутнє явище треба відстоювати. Нам катастрофічно не вистачає досліджень, які би показували наші цінності та достоїнства», – зазначила Марія Моклиця.

Лекторка стверджує, що про модернізм в Україні сказано багато, але зазвичай його порівнюють з модернізмом в інших країнах. Головна проблема – це нестача перекладів українських текстів. Саме тому про український модернізм не знають в Європі. Хоча українські модерністські тексти нічим не поступаються європейським зразкам. «Український модернізм має вагомі здобутки не тільки в літературі, а й інших сферах життя. Мистецтво модернізму різне. Воно не є «незрозумілим» мистецтвом, це іншого кута зору діяльність».

Другу частину лекції Марія Моклиця зосередила на окреслені того, хто такий модерніст і як загалом осягнути модерністські твори. «Кожен модерніст виражає в першу чергу себе. Для кожного автора цієї епохи потрібно підібрати свій ключ. Мистецтво модернізму – елітарне. Є тексти, над якими треба «битися». Але саме тексти, які викликають зусилля при прочитанні, щось в нас закладають. Література, яка читається на одному подиху – це те, що нас розважає, але абсолютно не змінює».

Організатори зазначили, що наступна лекція, на якій будуть розповідати про український постмодернізм, відбудеться вже в липні.

Партнери проекту: Департамент культури Луцької міської ради, Факультет філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus