USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку судили інваліда, яка давала лікарю хабара

4 Листопада 2015 10:03
Лікарям-хабарникам вирок оголосили, тепер на лаві підсудних – ті, хто сунув хабара.

Якраз минулої осені Луцький міськрайонний суд розпочав слухання справи, фігурантами якої стали двоє членів та голова міської медико-санітарної експертної комісії. Вивести хабарників на чисту воду допомогли відеокамери, що їх міліція потайки встановила у кабінетах для надання або підтвердження у хворих групи інвалідності, - інформує «Волинська газета».

Зовсім мало часу знадобилося, щоб апаратура записала майже 30 епізодів отримання лікарями грошей від своїх пацієнтів.

І хоча фактів вимагання помічено не було, втім лікарі й не перечили, коли в кишеню їх білого халата інваліди клали по 200, 500, навіть тисячі гривень. Ну, що зробиш: забули, що отримання неправомірної вигоди – це теж злочин, за який Кримінальним кодексом передбачається навіть тюремне ув’язнення.

За «хронічні» корупційні діяння двоє рядових лікарів Луцької МСЕК покаялися, свою вину визнали і за сприяння слідству отримали іспитовий строк. А от їхню начальницю, яка свою невинуватість доводила навіть в апеляційному суді, покарали п’ятьма роками тюрми з конфіскацією майна.

Однак справа корупції на інвалідах на тому не завершилася. Тільки тепер на лаві підсудних–

неповносправні, які рік тому фігурували тільки як свідки.

Одну з таких кримінальних справ розглянув нещодавно Луцький міськрайонний суд. А покази давала… інвалід ІІІ групи й до того ж – медична сестра однієї з лікувальних установ обласного значення.

Порушення, до якого вдалася медсестра, мало місце ще 15 січня 2014-го. Тоді, власне, й було встановлено приховану камеру в одному з кабінетів МСЕКу. Апаратура зафіксувала, що в 11 год. 59 хв.

жіночка передала лікарю-невропатологу хабара. За те, аби хворій підтвердили її незадовільний стан здоров’я, невропатолог не погребував узяти 2 тисячі гривень. А через три хвилини подяку ще більшого розміру отримала голова Луцької міської МСЕК. Останній, як підтвердила підсудна, вона заплатила аж 5 тисяч гривень!

Коли торік головуюча у справі суддя міськрайонного суду пробувала допитатися, для чого інваліди сунули лікарям гроші, всі як один знизували плечами. Частина зізналася, що боялися втратити групу й раз так – щомісячну пенсію. Ще частина хвилювалася, що для підтвердження групи інвалідності їх можуть відправити в іншу область (а це потягне більше, ніж всунути хабара луцьким лікарям). Дехто з допитаних узагалі не розумів, чому їх притягнули в суд. Мовляв, ну дали на каву з цукерками – хіба ж то злочин? І тільки одна молодого віку допитана зізналася: «Всі ці події мали місце в ту пору, коли Україна піднялася на Майдан, коли люди повстали проти тотальної корупції. Я дала хабара – визнаю, але дуже про це жалкую».

Жалкує і медична сестра лікарні, яку судили цими днями. Однак невідомо, чи усвідомлює свою вину. Адже тривалий час працюючи у відділенні профпатології, жінка, мабуть, звикла до подяк, як до повітря і води. Та коли постала загроза сісти до тюрми, визнала свою причетність до корупційних діянь (зокрема – надання неправомірної вигоди службовій особі за вчинення дій в інтересах того, хто надав таку вигоду, з використанням наданої їй влади чи службового становища, про що йдеться у ч. 1 ст. 369 КК України).

За таке правопорушення Кримінальний кодекс передбачає до двох років тюрми. Та оскільки жінка сприяла слідству, у вчиненому розкаялася, то не за ґрати сіла, а отримала рік іспитового строку. За умови, звісно, що протягом усього часу не спокуситься на нову «подяку».

Оксана БУБЕНЩИКОВА.
На фото автора: будинок однієї з хабарниць, яка вже почула свій вирок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
888 Показати IP 4 Листопада 2015 11:26
На фото автора: будинок однієї з хабарниць, яка вже почула свій вирок....хабариниця теж любить Україну( біля хати жовтоколор) таких патріотів півдержави... поки не почнуть патріотизм з голови... толку буде мало(((((
Кріс до 888 Показати IP 4 Листопада 2015 14:30
Не дивуйтесь - ми ж українці
Анонім Показати IP 4 Листопада 2015 14:56
А ви перевірте групи у яких вони по 20 років, ці люди здоровші інших, а групи купили пожиттєво. За що платите цим лжерупникам наші гроші. Які ні дня не працювали, а отримують гроші.таких лжегрупників багато по Горхівському районі
коля Показати IP 4 Листопада 2015 23:45
гнобіть лікарів-вже й так немає в кого лікуватися, всі лікарі розбігаються хто куди. Нехай живуть в землянках-не мають права жити в хатах, та й квартирах-звідки на це гроші? І на роботу хай їздять на коні-в кращому випадку.А ще краще хай будуть одинокими бездітними голодранцями і працюють за шмат хліба!!!
крик до коля Показати IP 5 Листопада 2015 12:03
всі мсеки і лікарі беруть гроші і за це треба наказувати якщо не дати то зразу відправлять на МСЕК в обласну лікарню аце знову витрати або в інститут аце ще більші витрати тому люди і дають а в лікарів є свої такси і не йде мово за 100-500 гривень 100 і .......... більше $ доларів США
волинянка Показати IP 5 Листопада 2015 22:01
навіщо брати від хворих людей їм вистачає здорових таможників алкоголіків ні ще мало останню копійку висмокчуть у хворого дійсно інваліда бо недаси заберуть групу або зменшать даже лікарі які заповнюють обхідний лист на мсек совісті не мають тягнуть ризіну нехочуть без плати заповнити будь ласка опамятайтесь побійтеся бога

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus