USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відбудеться акція пам'яті Данила Братковського

24 Листопада 2015 10:28
На честь вшанування пам’яті Данила Братковського – святого Мученика, поета-гуманіста, борця за волю України - у Луцьку відбудеться акція пам’яті.

26 листопада 2015 року о 10.00 біля приміщення Художнього музею Луцька (вулиця Кафедральна 1-А) розпочнеться акція на вшанування пам’яті Данила Братковського – святого Мученика, поета-гуманіста, борця за волю України.

Про це повідомили у відділі інформаційної роботи міської ради.

У програмі:

- урочиста хода українського духовенства, козацтва, інтелігенції, студентської молоді, громади міста Луцька і всіх небайдужих патріотів дорогою Данила Братковського від в’язниці у Луцькому замку до місця страти на ешафоті, а потім до Хрестовоздвиженської церкви, у крипті якої упокоївся Його прах;

- канон в пам’ять святого Мученика Данила Братковського (біля Хрестовоздвиженської церкви). Кожен присутній стане учасником спільної братської молитви;

- поминальні промови поважних лучан;

- жалобний дзвін, як символу пам’яті вдячних нащадків, та братська трапеза з хлібом та вином на знак духовної єдності.

Організатор акції – Художній музей міста Луцька.

Довідково. До цікавих постатей української інтелектуальної історії належить Данило Братковський (? – 1702). З одного боку, це автор книги «Світ, розглянутий по частинах» – своєрідного філософського трактату, викладеного в поетичній формі. З іншого, борець за православну віру, який поклав свою голову за ідею.

Чималий життєвий досвід, знання шляхетського середовища Речі Посполитої – все це знайшло відображення в його поетичній книзі «Світ, розглянутий по частинах», опублікованій 1697 р. у краківській друкарні Цезаріїв. Відомий точний наклад книги – 4100 примірників. На той час тираж чималий. Це видання вартувало автору значних грошей і похитнуло фінансове становище Братковського.

Твір користувався популярністю. Окремі вірші Братковського переписувалися, деякі з них пізніше були перевидані Францішеком Богомольцем у збірнику під назвою «Розривки» (1768).

Відомо, що письменник підтримував зв’язки з гетьманом Іваном Мазепою. Очевидно, цих людей зближували освіченість та бажання підтримувати православну церкву. Укінці життя Братковський серед нечисленних українських шляхтичів Правобережної України прилучився до козацького повстання фастівського полковника Семена Палія. За дорученням військової ради у Фастові став автором письмової відозви до православних мешканців Речі Посполитої, закликаючи їх до боротьби. Перевдягнутого в просту селянську одежу Братковського з листами та відозвами повстанців затримали шляхтичі з ополчення волинського каштеляна Францішека Лєдуховського під Заславом (зараз Ізяслав Хмельницької області). Письменника дозволили судити військовим судом. Йому винесли смертний вирок і він був страчений на Ринковій площі у Луцьку в листопаді 1702 р.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ОБРАЗ СВІТУ В ПОЕЗІЇ ДАНИЛА БРАТКОВСЬКОГО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus