USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Унікальний фестиваль анімації відбудеться у Луцьку

28 Липня 2017 13:42
Майстер-класи для ти, хто хоче опанувати професію мультиплікатора, перегляди мультфільмів, презентації книжок та дитяча територія: зазирнути «по той бік екрану» матимуть змогу лучани у рамках другого фестивалю анімації «Задзеркалля-2017».

Про це йшлося під час прес-конференції фестивалю «Задзеркалля-2017» 28 липня у Луцьку. Фестиваль «Задзеркалля-2017», який організовує ГО «Імаго» відбудеться 9-10 вересня.

Заступник директора департаменту культури Луцької міськради Андрій Ломага розповів, що фестиваль у місті відбувається вже вдруге. Першого разу він здобув підтримку як громадська ініціатива в рамках міського конкурсу. Всі зрозуміли, що такий фестиваль потрібен місту, тож тепер він отримав підтримку у рамках міської програми фінансування мистецьких та культурологічних заходів. Також цьогоріч є бажання зробити фестиваль міжнародним, тож посадовець побажав організаторам наснаги та волі провести фестиваль на високому рівні.


Прес-секретар ГО «Імаго» Зю Побережнюк зауважила, що захід унікальний не лише тим, що є фестивалем анімації: цьогоріч він буде тематичним. Організатори хочуть показати анімацію через її розвиток від перших наскельних малюнків до сучасної 3D-анімації та віртуальної реальності. Отже, фестиваль матиме двох основних персонажів, яких презентували під час прес-конференції – динозавра та первісну людину. Під час фестивалю намагатимуться показати анімацію зсередини, як вона твориться, запрошуючи до участі режисерів та художників.


Голова ГО «Імаго» Леонід Тивонюк пояснив, що назву «Задзеркалля» обрали тому, що те, що глядач спостерігає через екрани – це світ, що знаходиться «за дзеркалом», реальність, що існує за екраном. Тому вирішили, що лучанам буде цікавий формат фестивалю майстер-класів, де навчатимуть анімації місцевих талановитих людей, які хочуть осягати цю прекрасну професію та навчатися різним спеціальностям. Торік акцент робили на озвучуванні, а Юрій Коваленко (Доктор Звук) досі здійснює навчання, приїжджаючи до Луцька. Цього року акцент робитимуть на сценарній майстерності. Організатори дозволять зазирнути у те, що відбувається «за дзеркалом», тобто, за екраном, показати це широкому загалу та зацікавити побільше людей «пірнути» у професію аніматора.


Серед учасників «Задзеркалля-2017» будуть Манук Депоян (режисер повнометражного 3D-мультфільму «Микита Кожум’яка»), який розповідатиме про режисуру та про те, як вдалося зняти такий масштабний мультфільм та мультиплікатор з Дніпра Микита Лиськов, який займається анімацією понад 10 років, пропагує некомерційну анімацію, а його мультфільм торік у рамках фестивалю здобув перемогу у номінації «Глядацькі симпатії». Також про створення ляльок, у тому числі з незвичних на перший погляд матеріалів розповість під час фестивалю лялькар з Києва Олег Педан, який викладає у інституті імені Карпенка-Карого.

На фестивалі діятиме дитяча територія, де найменші зможуть побавитися та поліпити з глини, а поряд відбуватимуться перегляди, присвячені 90-річчю української анімації. Захід відбуватиметься у Палаці культури та в анти кафе «Innerspace». Також зараз триває анімаційний конкурс у рамках фестивалю і відбувається скрупульозний відбір робіт українських аніматорів.


Леонід Тивонюк повідомив, що планують організувати три дофестивальні майстер-класи. Так, малювати на прозорому пластику, згодом приводячи малюнки в рух можна буде під час майстер-класу Романа Дзвонковського 12 серпня. 19 серпня відбудеться майстер-клас режисер-аніматора Олега Федченка. Для третього майстер-класу наразі лише вибирають кандидатуру.

Леонід Тивонюк зауважив, що фестиваль некомерційний, його можна відвідати вільно – попередньо потрібно реєструватися лише на майстер-класи. На підтримку фестивалю 38 тисяч гривень надав департамент культури міськради. Організатори зараз шукають спонсора, який готовий був би надати приз для переможця конкурсу анімації.

Окрім майстер-класів та переглядів мультфільмів на гостей фестивалю чекають презентації двох книг – «Айхо, або подорож до початку» Оршулі Фариняк та «23 образи Петрика П’яточкіна» Наталії Гузєєвої. Також сподіваються, що на фестиваль завітають творці «Капітошки», які привезуть новий мультфільм «Мишко та Місячна Дзвінка».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus