USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

У Луцьку відроджуватимуть українські барокові партеси

5 Листопада 2023 11:10
Грантовий проєкт «Українські барокові партеси. Забуті композитори» презентували у Луцьку 3 листопада. Мистецький захід відбувався в кіноконцертному залі РЦ «Промінь».

Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду, інформують у міськраді.

«З початку повномасштабного вторгнення був момент, коли здавалося, що життя вже закінчене і нічого не буде далі. Але ми живемо далі... Цей проєкт – трансформація мене, як українки. Маючи палку любов до барокової музики, а в репертуарі є й зразки західно-європейського бароко, я почала замислюватися чому ми співаємо твори західних композиторів? І я почала шукати українське бароко. І знайшла українські барокові партеси – це унікальне явище, яке ми вирішили популяризувути для широкого кола», – зазначила автор проєкту, керівник церковного камерного хору CREDО Катерина Токало.
На заході презентували п’ять інноваційних культурних продуктів: поєднання давньої української музичної спадщини і сучасний відеопродакшн. Музичний кліп: партесний концерт «Дух Твой Благий» Симеона Пекалицького, музичний кліп: партесний концерт № 11 «Ізбавленія посла Господь людем своїм» Івана Домарацького. А також – відеоподкасти «Українські барокові партеси: забуті композитори» в 3-х серіях: «Витоки», «Персоналії» та «Партесний спів в Луцькому Хрестовоздвиженському Братстві.
До слова, партеси – вид церковного багатоголосного хорового співу, який на початку XVII століття замінив одноголосний знаменний спів. Кількість голосів (партій) коливалась від 3 до 12, в окремих випадках досягала 48.

Ця музика вражала сучасників складністю і красою. Викликає вона захоплення і сьогодні.

Заступник міського голови Ірина Чебелюк висловила вдячність за реалізацією такого важливого та унікального проєкту. «Наша історія та культура є визначальною у формуванні української нації. Наша волелюбність, бажання бути незалежними багато років придушувалось, і тепер ми бачимо як хочуть вбити українське серце, але їм це не вдасться. Саме завдяки митцям, які намагаються зберегти, відтворити українське – ми будемо мати майбутнє. Завдяки нашим воїнами, які оберігають наші кордони, наша нація буде жити. Нехай не полишає кожного з нас віра в те, що перемога обов’язково буде», – зазначила вона.
Закінчилось мистецьке дійство спільним виконанням Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олександр Показати IP 5 Листопада 2023 14:11
Мало було анонсів, проґавив. Хотілося б саме такої музики у Луцьку більше. Запросіть проект Musica sacra Ukraina
Кава до Олександр Показати IP 5 Листопада 2023 19:48
Не знаю хто це, але запросіть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus