USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку вперше вручили літературну премію імені Івана Корсака. Фото

15 Вересня 2018 19:00
Першу Літературну премію імені видатного українського письменника, журналіста, почесного громадянина Луцька Івана Корсака вручили Петру Кралюку за книгу історичної прози «Синопсис». Символічним є те, що вручили премію в день народження Івана Корсака та його сина, який є фундатором премії, Віктора Корсака.

Урочисте вручення премії відбулося у нещодавно відкритому Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків 15 вересня.

Літературну премію 2018 року започаткувала родина письменника спільно з видавництвом «Ярославів Вал», вручення відбуватиметься до дня народження Івана Корсака 15 вересня щорічно. Згідно з положенням про Літературну премію імені Івана Корсака, твір, представлений до участі на здобуття нагороди, обов’язково має бути присвячений історії України, написаний українською мовою на високому художньому рівні та мати великий читацький розголос. Варто зазначити, що лауреат отримує диплом, медаль, а також грошову винагороду в сумі 50 000 гривень.
Спочатку слово взяв син Івана Корсака, фундатор премії Віктор Корсак, який подякував усім присутнім за те, що вони прийшли на вручення та не забувають його батька.

«Дякую, що вас цікавить література та історичний роман. Коли я читав погодження про Шевченківську премію, то там написано: премія з літератури та мистецтва. Для мене це дивно, адже література – це і є мистецтво, яке виконує свої функції, зокрема пізнавальну, естетичну, приносить натхнення. Саме історичний роман виконує ще й такі функції, які поза межами стандартних: укорінення нації, розуміння генези розвитку своєї нації. Цей напрямок дає додатковий ресурс для кожного жителя України. Враховуючи це, ми організували премію в аспекті вшанування батька та в аспекті того, що цей напрямок потрібно розвивати. Тому сьогодні ми будемо вітати першого лауреата», - зазначив Віктор Корсак.
Опісля цього настав час вручення премії першому лауреату, і як пояснив голова журі, директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький, інтриги робити не збиралися, адже виходили з того, що ця премія особлива. Зокрема, члени журі орієнтувалися на діяльність Нобелівського комітету, котрий, шануючи амбіції всіх номінованих на премію, не оприлюднює імена, аби не травмувати їх, тож оголошують лише ім’я лауреата. З його слів, було подано 12 кандидатур, 8 з яких журі відхилило через неформат або через низький літературний рівень.
Отож, за одноголосним голосуванням членів журі першу Літературну премію імені Івана Корсака отримав Петро Кралюк за книгу історичної прози «Синопсис», премію лауреату вручи Віктор Корсак.
Петро Кралюк наголосив, що йому надзвичайно приємно бути першим лауреатом Літературної премії імені Івана Корсака, адже він цінує його творчість, і багато речей, про які він писав, хотів би теж писати.

«З Іваном Корсаком ми по-своєму змагалися, часто зверталися до одних і тих же сюжетів, десь він мене випереджав, десь я його випереджав. Я йому неодноразово говорив: «Знаєте, Іване Феодосійовичу, ви полегшуєте мою працю, адже я хотів написати працю про Міхала Чайковського, і тут ви написали роман «Отаман Чайка», я хотів написати про Юрія Немирича, і ви написали роман «Немирів ключ». Мені вже не потрібно тут працювати, адже я можу зайнятися іншими сюжетами», - зауважив Петро Кралюк.

Та додав: «Я надзвичайно цінував Івана Феодосійовича, як людину. Не скажу, що ми були друзями, але складалося так, що наші долі неодноразово пересікалися, ми допомагали один одному, ми розуміли один одного. Власне, прийшов я у літературу завдяки Івану Феодосійовичу. Він залишив після себе надзвичайно великий об’єм історичної літератури».
Зазначимо, що на вручення премії завітали виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та народний депутат України Ірина Констанкевич.

Зі слів Григорія Пустовіта, сьогодні у місті знову прекрасне дійство, і те що воно відбувається в Музеї сучасного мистецтва Корсаків, який відкривали 24 серпня, є дуже символічним, адже музей вже став візитівкою нашого міста, бо не в кожному місті Євросоюзу є такий музей. Також Григорій Пустовіт подякував за заснування премії імені Івана Корсака, який є почесним громадянином Луцька, і ця премія є ще однією мотивацію для пошуків таємниць минулого.

«Мені дуже приємно, що першу премію отримав наш земляк Петро Кралюк, який є викладачем Острозької академії, а щоб ви розуміли, гасло Острога: Острог – серце Волині», - зауважив Григорій Пустовіт та звернув увагу на символічність того, що премію імені великого волинянина отримав ще один волинянин.
Своєю чергою, Ірина Констанкевич, продовжуючи тему символічності, наголосила, що вручення премії Івана Корсака відбувається у його день народження та народження його сина, до того ж лауреатом став волинянин Петро Кралюк.

«Я хочу подякувати родині Корсаків за все, що зроблене для нашого міста, області та України, адже нам заздрять всі обласні центри, що ми маємо такий музей. Моїм завданням є привезти до цього музею волинських школярів», - підсумувала Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus