USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку - виставка унікальних літографій

4 Червня 2015 07:00
У Луцьку покажуть унікальні літографії Наполеона Орди, які зображають європейську архітектурну спадщину. Про це йдеться на сайті Волинського краєзнавчого музею.

Виставку «Європейська архітектурна спадщина крізь призму творчості Наполеона Орди (1807-1883)» організували Волинський краєзнавчий музей, Управління туризму та промоції Луцької міської ради спільно з Національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець» (Кам’янець-Подільський). Матеріали виставки представлені картографією літературно-мистецької діяльності Наполеона Орди, до яких належать родинні маєтки художника, об’єкти культової архітектури, втрачені об’єкти палацового та оборонного зодчества, зафіксовані художником, об’єкти культової архітектури, реставрація яких відбулася з використанням робіт Наполеона Орди (Андріївська церква в Києві, костел Святого Іоанна Предтечі в Білій Церкві та інші).



У фондах Волинського краєзнавчого музею зберігаються літографії Наполеона Орди з зображенням пам’ятних місць України, в тому числі Волині, Білорусі, Литви, Польщі. Переважна більшість цих пам’яток тепер має інший вигляд, а деякі з них, на жаль, назавжди втрачено, тому малюнки художника часто єдине зображення об’єктів, що є свідками минулих часів. Збірка налічує 40 літографій. Більшість з них виставляються для огляду вперше.

Геній належить людству. Наполеона Орду вважають своїм Білорусь, де він народився і похований, Польща, де виходили друком його твори, де жив і помер. Йому належить одна з найбільших літографічних колекцій Східної Європи ХІХ століття, яка налічує понад 1000 рисунків і акварелей (а ще майже стільки ж не збереглося).

Відкриття виставки «Європейська архітектурна спадщина крізь призму творчості Наполеона Орди (1807-1883)» відбудеться 4 червня 2015 року о 12.00 годині у Волинському краєзнавчому музеї.

Довідка:

Наполеон Матеуш Тадеуш Орда – білоруський і польський літератор і композитор, музикант, художник, скульптор, педагог. Народився 11 лютого 1807 року в маєтку Вороцевичі Пінського повіту Мінської губернії. Початкову загальну і музичну освіту отримав удома, далі навчався у Свіслоцькій гімназії. 1823 року вступив на фізико-математичний факультет Віленського університету, але завершити навчання йому не судилось.


Будучи ще студентом, став членом підпільного студентського товариства, створеного 1827 року. За участь у ньому більш як на рік був ув’язнений. Брав участь у Листопадовому повстанні 1830-31 років. Стрілець корпусу кінної гвардії Литовського полку, Наполеон Орда перейшов на бік повстанців. За мужність, проявлену в боях, нагороджений орденом Польщі, Золотим хрестом ордена «Virtuti Militari», а Російською імперією засуджений до смертної кари. Під чужим іменем змушений тікати за кордон. Унікальні малюнки Наполеона Орди були літографовані Алоїзом Місуровичем у Варшаві, видані власним коштом художника в останній чверті XIX століття і зібрані в Альбом краєвидів Гродненської, Ковенської, Віленської, Волинської, Подільської, Київської, Вітебської і Могильовської губернії у трьох серіях.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
odyn Показати IP 4 Червня 2015 08:28
А в статті релігія не дозволяє вказати коли буде виставка?
лучанин до odyn Показати IP 5 Червня 2015 06:32
При чому тут релігія? Був на відкритті. Виставка чудова. Музей вперше виставив всю свою колекцію літогравюр Наполеона Орди для відвідувачів, а це більше 40 робіт. Та й на відкритті виставки луцький меценат подарував музею ще одну оригінальну літографію. Молодець. А то все через кордон тащать на продаж. Було оголошено, що виставка діятиме протягом літа, хоч відомо, що такі твори не можна тривалий час експонувати при денному світлі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus