USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку за 4,6 млн продають автобазу, за яку роками судилися Фонд держмайна і «Волиньтурист»

30 Жовтня 2021 18:24
Адмінприміщення та ремонтні бокси з операторною АЗС, розташовані у Луцьку, Фонд держмайна продає з аукціону. Свого часу це було майно профспілкових організацій, щодо якого точилися кількарічні судові спори.

Йдеться про наступні об’єкти нерухомого майна: адмінбудинок загальною площею 728,7 кв. м та ремонтні бокси з операторною АЗС загальною площею 409,9 кв. м, що розташовані в Луцьку на вулиці Лідавській, 30.

Історія судової тяганини

Свого часу це майно в інтересах Фонду держмайна відсудила прокуратура у закритого акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Волиньтурист», яке оформило свідоцтво про право колективної власності на згадану нерухомість. Це майно раніше належало Федерації незалежних профспілок і використовувалося колись для надання туристсько-екскурсійних послуг.

У судових архівах, зокрема, йдеться, що у 1991 році Рада Федерацій незалежних профспілок України та Фонд соціального страхування України уклали установчий договір про створення на базі туристично-екскурсійних підприємств і організацій Української республіканської ради по туризму і екскурсіях акціонерного товариства «Укрпрофтур» і затвердили його статут. Під час створення АТ «Укрпрофтур» до його статутного фонду Рада Федерацій незалежних профспілок та Фонд соціального страхування передали основні фонди і оборотні засоби туристсько-екскурсійних підприємств, об’єднань та організацій профспілок України. Вартість майна – десятки мільйонів рублів.

Волинську обласну раду по туризму та екскурсіях було створено у вересні 1965 року. У 1988 році її ліквідували й на цій базі було створено Волинське обласне виробниче об’єднання «Волиньтурист». До складу об’єднання увійшла автобаза «Турист» в Луцьку, розташована на вулиці Лідавській.
У подальшому рішенням правління Українського АТ«Укрпрофтур» Волинське обласне виробниче об’єднання «Волиньтурист» було реорганізовано у Волинське обласне туристсько-екскурсійне об’єднання «Волиньтурист» з правами правонаступника виробничого об’єднання «Волиньтурист».

11 жовтня 1994 року це підприємствореорганізували вже у Волинське обласне дочірнє підприємство «Волиньтурист» акціонерного товариства «Укрпрофтур», а потім у ЗАТ «Волиньтурист». Одним із структурних підрозділів товаристваі була автобаза «Турист».

У 2001 році Волинському обласному ЗАТ «Волиньтурист» рішенням виконкому Луцької міської ради оформлено свідоцтво про право колективної власності на об’єкти нерухомого майна, розташовані на вулиці Лідавській.

Але це не всі трансформації зі згаданим об’єктом. До 1982 року це був звичайний гараж, який згодом розширили, збільшили територію, і в 1982-му його перейменували в автобазу «Турист», у 1994-му її вже перейменували у філію Волинського обласного ДП «Волиньтурист» Українського акціонерного товариства по туризму та екскурсіях автобаза «Турист», у 1998-му – в філію ЗАТ «Волиньтурист». А в 2003 році філію закритого акціонерного товариства «Волиньтурист» автобазу «Турист» було ліквідовано, а правління зобов’язано передати за ліквідаційним балансом основні фонди та інше майно, обігові кошти автобази на баланс дочірнього підприємства – Луцького бюро подорожей та екскурсій.
Майже через 10 років, у 2011-му, прокуратура звернулася із позовом скасувати рішення виконкому щодо видання свідоцтва про право власності й повернути вказане майно державі. Підставою для позову стали результати перевірки використання державного майна.

Зрештою після кількарічних судових розглядів згадані об’єкти відійшли у власність Фонду державного майна України. Крапку в цій справі поставив Вищий господарський суд, який у 2014 році постановив відхилити касаційну скаргу «Волиньтуриста».

Рішення про приватизацію

Але з того часу нового життя в цю нерухомість не вдихнули. У 2018 році регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області ухвалило рішення про приватизацію згаданого майна, яке не використовується.

До групи об’єктів, які продаються, належить двоповерхова будівля адмінбудинку загальною площею 728,2 кв. м. на бутобетонному стрічковому фундаменті, з цегляними стінами й перегородками, збудована у 1978 році. Тоді ж було зведено й приміщення ремонтних боксів з операторною АЗС – одноповерховою будівлею загальною площею 409,9 кв. м.
Аукціон призначено на 18 листопада, цінові пропозиції прийматимуть до 17 листопада. Оцінили це майно у 4 588 820 гривень.

Поділ земельної ділянки і судові справи щодо інших об’єктів

До слова, у 2011 році Волинське обласне закрите акціонерне товариство по туризму та екскурсіях «Волиньтурист» змінило юридичний статус на приватне акціонерне товариство «Волиньтурист».

Згадане вище майно – не єдина спірна нерухомість, щодо якої тривали суди. Фонд держмайна судився з підприємством за низку інших об’єктів: пансіонат «Шацькі Озера», готель «Лісова пісня» у Ковелі та інші. А щодо готелю «Світязь» у Луцьку, то судова тяганина триває й досі, адже Фонд державного майна через суд стягує з ПрАТ «Волиньтурист» 2,124 мільйона гривень за те, що воно до 2018 року користувалося майном готелю «Світязь» і не платило, згідно з інформацією прокуратури, орендної плати.

Щодо автобази, то у 2015 році представники Фонду держмайна та виконавчої служби заявили, що ПрАТ «Волиньтурист» відмовилось виконувати рішення суду про передання у державну власність готелю «Світязь», офісного приміщення та автобази, які було включено до його статутного фонду.

У 2019 році підприємство звернулося до міської ради щодо поділу земельної ділянки комунальної власності на вул. Лідавській, 30, де, до слова, й розташоване майно, яке продає Фонд держмайна. Ділянка, йдеться у преамбулі рішення, перебуває в постійному користуванні для обслуговування автобази, і користується підприємство нею на підставі державного акта на право постійного користування землею, виданого у 1999 році.

Ділянку за цією адресою площею 1,5145 га для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства підприємство вирішило поділити на три менші: площею 1,1579 га, 0,3094 га та 0,0472 га. Згадані зміни уже внесено в кадастрову карту.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 31 Жовтня 2021 10:02
Певно скоро новий жк появитья
111 до Анонім Показати IP 31 Жовтня 2021 16:26
Супер. Хай буде новий гарний будинок ніж оце страхіття
луцьк Показати IP 16 Листопада 2021 23:22
Народ . а це ж колективна власність !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus