USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Герої двох воєн: про афганців, які воюють в АТО, - у Луцьку

15 Лютого 2015 13:46
Пам'ять загиблих під час бойових дій в Афганістані та героїв АТО вшанувала луцька громада у річницю виводу радянських військ з Афганістану.

Покладання квітів до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам з нагоди 26-ї річниці виводу військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан відбулося 15 лютого на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку.

Як розповів заступник голови обласної спілки ветеранів Афганістану Микола Оніщук, на війну він потрапив у віці 20 років, у травні 1980 року, служити довелося в Кабулі. Перед тим, як вирушити в Афганістан, протягом півроку він служив у Яворові. Згодом батальйон сформували у Рівному, і протягом п’яти діб військові прибули в Узбекистан, звідки пішки через перевал потрапили на територію Афганістану, де воїн перебував понад рік. Наразі ветеран перебуває у лавах «Варти порядку», займається збором коштів на потреби учасників АТО. Він розповів, що нещодавно у приміщення спілки ветеранів Афганістану прийшло двоє студентів, які вирішили передати воякам на схід три пакети соку та три пачки вафель, які ті отримали за здачу крові.

«Хіба з такими хлопцями ми можемо втратити Україну?», - зауважує ветеран війни в Афганістані.

На його думку, вірити Росії під час перемир’я не варто, сподіватися доводиться лише на себе. Попри все, у перемозі, з його слів. впевнені і ветерани, і учасники АТО, які приїжджають на ротацію додому.



Після панахиди за усіма загиблими під час виконання військового обов’язку за кордоном священик зазначив, що усе життя людини – боротьба між добром та злом. З його слів, воїни, які йдуть на смерть, не думають, що вони помруть, а думають про те, що ті, кого вони захищають, матимуть краще життя. Він наголосив, що виправити життя можна молитвою, добрим прикладом та любов’ю, адже, якби всі люди мали любов, не було б воєн, негараздів у родинах та суспільстві. Втішення та миру він просив у Бога під час вшанування пам’яті полеглих воїнів.



Після цього хвилиною мовчання вшанували воїнів-інтернаціоналістів, загиблих у Афганістані та учасників АТО.



Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що сьогодні вшановують пам'ять волинян, які віддали життя, чесно виконуючи свій інтернаціональний обов’язок. Незалежно від того, де вони перебували, вони залишилися вірними присязі та солдатському обов’язку та гідно його виконали. Він наголосив, що потрібно пам’ятати про те, що будь-яка війна, що приходить на нашу землю, несе за собою горе. З його слів, нині усі моляться за те, щоб закінчилася ще одна ганебна війна, дивлячись на схід, де українські солдати знову виконують свій священний обов’язок, захищаючи рідну землю.



Голова Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович повідомив, що торік довелося поховати 35 ветеранів Афганістану, ще 8 - цьогоріч. Окрім цього, 101 ветеран війни в Афганістані загинув під час бойових дій на сході України, понад 400 осіб поранено, 2,5 тисячі ветеранів-афганців воює в зоні АТО.

Він передав присутнім вітання від 2-ї штурмової афганської роти батальйону «Айдар», воїни якої протягом 22 днів перебувають на 29-му блокпосту, не пропускаючи ворога. Командир роти особисто передав вітання із днем виводу військ з Афганістану та просив передати волинянам, що воїни-афганці на сході України стоятимуть до останнього за своїх дітей, жінок та батьків.



«Це - друга наша війна, і ніхто не міг подумати, що ми, повернувшись на територію своєї батьківщини, візьмемо у руки зброю. На жаль, так сталося. Сьогоднішній день перемир’я усі чекали з нетерпінням, і сьогодні з передової телефонують, говорячи, що немає стрілянини. Це великий плюс, усі ми сподіваємося, що в найближчий час прийде мир на українську землю», - зауважив Григорій Павлович.

Завершили захід виконанням Державного Гімну України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus