USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У музеї В’ячеслава Липинського на Волині – «шляхетне зібрання»

21 Серпня 2016 11:11
Свій 5-річний ювілей меморіальний музей В’ячеслава Липинського у відновленому родовому будинку відзначає масштабним святом. Організатори назвали його «Шляхетним зібранням», адже В’ячеслав Липинський багато писав про українську шляхту і її роль у суспільному житті.

Про це пише День.

Завідувач музею Віталій Кушнір познайомить присутніх на зустрічі з працею Липинського «Шляхта в Україні», він вважає, що вона буде цікавою для дискусії. В’ячеслав Липинський як людина, народжена в польському середовищі, ідентифікував себе спочатку з польським народом. Але по мірі його навчання в гімназії він почав українізовуватися.

І вже навчаючись у Першій Київській гімназії, висунув ідею, що поляки, які там навчаються, повинні визначитися за територіальним принципом як українські діячі і служити ідеї відродження українського народу – на тих землях, які поляки вважали своїми. Шляхта не повинна робитися народом, а мусить підносити його культурний рівень. Важливо також, що він не змушував шляхту відмовлятись від культурних здобутків польської нації. Але закликав вивчати українську мову, культуру, літературу і потім на такий самий рівень підносити народ.

Меморіальний музей Липинського – це одна з добрих справ колишнього голови Волинської ОДА Бориса Клімчука, завдяки зусиллям котрого і постав з руїн родовий дім Липинських. Нині він

є одним із кращих волинських музеїв, проводячи багато цікавих заходів, його не минають відвідувачі, хоча заради цього мають їхати у село за Луцьком. Ось і в день ювілею відбудеться також огляд стаціонарної виставки та виставки «Цей шляхетний світ мережива» (роботи місцевих майстринь), презентація виставки живопису Ореста Хмельовського «Моя Волинь, мої Карпати», виступ скрипальки з Києва Іванни Ворошилюк. Присутнім розкажуть, як же створювався музей великого Українця, у парковій зоні музею (колишній парк Липинських) презентують дитячий майданчик. Музей Липинського у Затурцях був одним із перших, віртуальну екскурсію у якому презентувала газета «День» на сайті «Україна Incognita».

Наталія МАЛІМОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 21 Серпня 2016 11:34
Шляхта- то поляки! То не українці!
габсбург вільгельм Показати IP 21 Серпня 2016 11:44
Мабудь за це гузь і мельник ставили Клімчука на коліна.
Липинський Показати IP 21 Серпня 2016 12:51
...музей Липинського – це одна з добрих справ колишнього голови Волинської ОДА Бориса Клімчука.... Задумайтесь політики та бізнесмени типу пок. Еремеєва з ваших будинків музеїв ніхто не буде робити. Залишіть після себе хоч щось на землі для людей а не тільки для дерибану тупої родини і кінченої братви. Інетільки за державні кошти але і з своєї кишені платіть ваші джипи в музеях не будуть стояти.
Линському Показати IP 21 Серпня 2016 20:00
Липинський писав грамотно, а тут суцільне місиво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus