USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

У Музеї ікони відкрили виставку полотен святих воїнів

15 Травня 2017 16:11
Двадцять ікон XVII–XIX століть, які репрезентують іконографічну традицію святих воїнів, представили до огляду в Музеї волинської ікони.

Приурочену до Міжнародного дня музеїв виставку «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах XVII–XIX століть» відкрили 15 травня. Експозиція, яка діятиме протягом усього літа, стала можливою завдяки тісній співпраці музейних закладів Рівненщини та Волині: Державного історико-культурного заповідника Острога та Музею волинської ікони в Луцьку.

Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла, що проект створення експозиції тривав протягом двох років, і виставка такого формату на Волині проводиться вперше і представляє досить широкий спектр полотен і тематик. Вона теж повідомила, що ініціаторами виставки є працівники Музею волинської ікони.
Представлені ікони святих воїнів, вагоме місце серед яких посідають роботи, на котрих зображено Святого Георгія Переможця, на переконання музейників, мають велику силу емоційного впливу, неймовірну глибину та водночас простоту образів.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Селюк, який відкрив захід, своєю чергою, зазначив: «Ця виставка є результатом багаторічної співпраці з організації та показу відвідувачам багатств, які зберігаються у фондах музеїв великої Волині».

Він відзначив особливе значення цієї виставки для сучасної України, яка веде війну з агресором: «Ми хотіли підкреслити цією виставкою, що до тих святих, які є в православній церкві, ми сьогодні звертаємося, аби вони допомогли нам захищати незалежність нашої держави, усіляко допомагали нашим воїнам на сході. Тому ми хочемо популяризувати культ святого воїнства».
Його думку розділив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Григорій Пустовіт, який висловив переконання, що за допомогою звернення до святих воїнів Україна обов’язково переможе свого ворога.

«Волинь – це край переможців, край воїнів, край борців, край заснування Української повстанської армії, край тих героїв, які вже сьогодні віддали життя за волю і незалежність України», – сказав посадовець.
Протоієрей Миколай Цап, який благословив відкриття виставки, зокрема, зауважив: «Сьогодні ми бачимо, що на багатьох іконах є представники війська – люди, які в земному житті займали високі становища в армії… Ці ікони, давні ікони, свідчать, що серед святих ми маємо людей різного становища. Це і лікарі, і художники, і військові та інші. Сьогоднішня виставка, я впевнений, має велике значення тому, що вона свідчить про нашу давню спадщину».
«Проглянувши ці ікони, я помітив, що на багатьох іконах зображено перемогу добра над злом. Я бажаю усім нам, щоб святі та Господь дав нам наснаги, мужності, сили перемогти зло на усіх фронтах у нашому житті», – підкреслив виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук, також присутній на відкритті експозиції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus