USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У МВФ б’ють на сполох: світова інфляція наближається до свого піку

7 Листопада 2022 16:29
Директорка Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що глобальне зростання споживчих цін, ймовірно, наразі дійшло до найвищої точки у поточному періоді.

Про це пише ТСН з посиланням на Bloomberg.

«Я не збираюся випереджати дані, але цілком можливо, що ми досягли піку, – сказала Георгієва. – Тепер ми бачимо, що центральні банки єдині у боротьбі з інфляцією, це головний пріоритет, і це правильно. Якщо ми не досягнемо успіху, все зірветься з якоря, і тоді фундамент зростання, яким є цінова стабільність, буде підірваний».

Вона також додала, що чиновники все ще намагатимуться щонайменше знизити зростання споживчих цін до більш прийнятних темпів.

«Інфляцію буде складніше знизити до бажаного рівня близько 2%. Якщо ми побачимо диверсифікацію ланцюжків поставок, це неминуче вплине на ціни», – додала вона.

Інфляція в Єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

Підвищення вартості життя, посилення фінансових умов у більшості регіонів, війна Росії проти України та затяжна пандемія COVID-19 – усе це сильно впливає на економіку світу.

Читати ще: Інфляція в Європі побила історичний рекорд: де ціни зростають швидше, ніж в Україні

Раніше у Міжнародному валютному фонді заявили, що світова економіка перебуває у найгіршому стані за останніх 80 років.

У фонді вважають, що причинами такого стану стали повномасштабна війна Росії проти України, пандемія коронавірусу та загроза зміни клімату через глобальне потепління. Через це у всьому світі зросла інфляція, ціни на харчування та енергоносії.

Прогнози Світового банку щодо економіки України

Президентка Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD) Оділь Рено-Бассо заявила, що Україну очікує падіння економіки через війну, яку розпочала Росія. Україна й надалі потребує величезної фінансової підтримки. Очікується, що зростання економіки відновиться 2023 року, але буде слабким.

Вона також зазначила, що за результатами 2022 року економіка України впаде на 30%.

«Щоб економіка України не впала, потрібна щомісячна допомога у $3-3,5 млрд. У США та ЄС побоюються рецесії, тому надання цієї підтримки є викликом», – пояснила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus