USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«У нас буде проблема, куди дівати полонених», – нардеп родом з Волині про гуманітарні коридори та військових злочинців

8 Березня 2022 12:54
Народний депутат родом з Волині, член Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі телеканалу «Рада» розповів про зелені коридори, санкції, моральний стан російських окупантів та відповідальність для військових злочинців.

Нагадаємо, у ранковому зверненні 8 березня міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що сьогодні має запрацювати гуманітарний коридор для Сум.

Федір Веніславський наголосив, що наразі завдання номер один – забезпечити евакуацію тих, хто її потребує.

«Зараз той рідкісний випадок, коли можна сподіватися, що з дев’ятої години окупанти не будуть порушувати режим тиші. В нас є інформація, що по гуманітарному коридору з Сум до Полтави все налагоджено. Проте там є колона російських окупаційних військ, тож наші громадяни побоюються, що військові злочинці можуть не дотриматися взятих зобов’язань. Це під нашою пильною увагою», – запевнив нардеп.

Також він розповів про ситуацію з гуманітарними коридорами з інших міст: «Зараз ми отримуємо великі обсяги гуманітарної допомоги: продукти харчування, питну воду, предмети першої необхідності. Гуманітарні конвої готові вирушати до всіх міст, де є гуманітарна катастрофа чи блокування: Маріуполь, Суми, Охтирка, Харків. Як тільки буде підтверджений режим дотримання вогню, я переконаний, що ми зможемо достатньо швидко забезпечити ці міста хоча б мінімально. Говорити про повне забезпечення міст-мільйонників дуже складно, але щоб люди не перебували у складному становищі найближчим часом, то для цього все готово.

Віце-прем’єр міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук передала всі списки маршрутів гуманітарних коридорів, зокрема з Ірпеня, Бучі, Гостомеля. Будемо сподіватися, що ті маршрути, які узгоджені, будуть безпечними для мирного населення. В цілому ситуація абсолютно контрольована, ЗСУ завдають відчутних втрат для ворога. Якщо так далі буде продовжуватися, то у нас буде проблема з тим, куди дівати військових полонених, які масово здаються, бо вони деморалізовані. ЗСУ – великі молодці».

Окрім того, Федір Веніславський акцентував і на важливості санкцій, які вже дають результат, однак українські дипломати працюють і далі в цьому напрямку, аби їх посилити.

«Ті санкції, які задіяні, мають безпрецедентний характер. Ні до Ірану, ні до інших країн такі санкції ніколи не застосовувалися. Тому, безперечно, санкції проти РФ дають ефект. До мене телефонують люди з окупованого Криму, повідомляючи, що там щодня піднімаються ціни на продукти харчування, в аптеках черги. В них немає війни, але ситуація в них така сама, як і в українських містах, що перебувають під обстрілами. Безперечно, санкційна політика дає результати, але хотілося б більше. Ми повинні розуміти, що російським торговим кораблям має бути заблокований захід в будь-які цивілізовані порти – це буде дуже потужним ударом по економіці РФ. Наші дипломати працюють і на цьому напрямку», – сказав нардеп.

Він вчергове звернувся до громадян європейських країн, аби ті виходили на вулиці та вимагали закриття неба над Україною, щоб українські мирні населені пункти не були під авіаційними та ракетними ударами терористів РФ.

Політик повідомив і про ситуацію у ворога, зазначивши, що в окупантів закінчуються ракети, але вони все одно намагатимуться наступати на Київ:

«Ці хвалені високоточні ракети, які вражають житлові квартали, закінчуються. Ракети типу «Калібр» та «Іскандер» вже повністю вичерпані. З іншого боку, наші війська протиповітряної оборони дуже успішно протидіють, зокрема, про це свідчить вчорашній факт, що над Києвом збито два військових бомбардувальники і ракети типу «Калібр». Ми надійно захищаємо щонайменше столицю. На превеликий жаль, на всю територію України захисту не вистачає, але ми отримуємо інформацію, що є факти, коли військові льотчики Росії після жахливих втрат відмовляються виконувати бойові завдання. Вони намагаються перегрупувати сили та не залишили спроб завдати ударів по Києву, але столиця під надійною охороною. Вони точно в Київ не увійдуть, ми нищитимемо їх на всіх фронтах».

Насамкінець Федір Веніславський роз’яснив, чи всі полонені є військовими злочинцями.

«Якщо людина не вчиняла військових злочинів, потрапила на територію України і відразу здалася та немає фактів, що вона застосовувала зброю в порушення правил ведення війни, то цей полонений може бути свідком. Але ті, хто віддає та виконує злочинні накази, – військові злочинці. Воєнні злочини не мають строку давності, тобто всі військові злочинці будуть притягнуть до відповідальності. На території жодної країни вони не зможуть почувати себе безпечно, оскільки за конвенціями вони мають бути затримані та передані до міжнародних кримінальних установ», – резюмував нардеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus