USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У нас немає часу сумувати, – незряча родина волинян

6 Травня 2016 09:33
Родина Заячківських – незвичайна. Мати та батько повністю незрячі, а 14-річний син Роман має проблеми із зором. Бачить лише 6-річна Катя, яка стала для родини справжнім помічником. Їхню історію розповідає "Громадське.Волинь".

Наталія Зайчаківська втратила зір поступово, так само, як і її чоловік Іван.

Подружжя познайомилось у спецшколі для людей із вадами зору.

Після закінчення школи влаштувались на роботу на одному з луцьких підприємств, одружилися.

Наразі Наталія вже не працює, а Іван підпрацьовує у ГО «Генерація успішної дії».

Кажуть, що, не зважаючи на проблеми із зором, вони чудово із усім справляються. Наталія ліпить та варить вареники, заготовляє варення та консервацію, прибирає оселю, шиє та навіть малює з донькою.

«Приготувати істи, дітей зібрати, то цьому даємо раду самі. Роман, наш син, також має порушення зору. Труднощі є, не скажу, що їх нема. Коли наш Роман став на ноги, то постійно хотів гуляти та бігати. То ми робили свої хитрощі: причіпляли йому до шнурівок чи штанців дзвіночки. Він бігав, а ми чули, де він є. А тепер він у нас займається шашками, шахматами, має нагороди. Займається музикою. Мала ходить в музичну школу, він на гітарі грає», – розповідає Наталія.

«Що стосується відпочинку, то в парк піти, це вже складніше. Супровід для цього не призначений. Нема таких закладів, де могли б незрячі відпочити. Луцьк у цьому плані необлаштований», – додає жінка.

«Самотні люди, які мають проблеми із зором, часто замикаються в собі. У нас на це часу немає. Ми завжди десь ходимо. То в одну школу, то в другу, то в третю. В школу завести, зі школи забрати», – каже Іван Заячківський.

«Треба мати бажання щось робити, адже іноді може незрячий сказати, що він не бачить, не вміє і не хоче. Потрібно мати наполегливість та впертість. І все вийде», – зазначає Наталія.

Також сім’я розповідає, що їхній син Роман планує вступати до музичного училища. Йому потрібна нова гітара, проте коштів на неї немає.

Також, нагадаємо, що незрячі волиняни збирають кошти на «Braille box».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
я Показати IP 6 Травня 2016 14:36
Не хочеться обсуджувати незрячих,обділені долею,але читаючи обдумуєш,в нас час давайте всі будемо просити.Не такі вони бідні, знаючи їхні пенсії для незрячих,деякі працюють місяць цього не мають,маючи по дві квартири,здають для квартирантів,та ще просити.
Віталій Ткачук до я Показати IP 6 Травня 2016 20:56
Шановний дописувачу! Навідміну від вас я підписався своїм іменем і прізвищам і знаєте шо я вам скажу? Не бажаю я вам, як ми незрячі отримувати пенсію по інвалідності, і не дай Боже, аби ви чи ваші діти мали такі пенсії, щодо квартир, які ніби-то здають незрячі, особисто я купив недавно квартиру, а знаєте за які кошти? В моєї дружини помер Батько, ми продали квартиру в Одесі і купили в Луцьку, то скажіть шановний шо тут є кримінального????? Щодо того, шо незрячі просять? То ми не просимо для себе, ми не просимо задля покращення своїх власних матеріальних благ, а так просимо, аби незрячі як і всі інші мали доступ до інформації. Правльно, вам того не зрозуміти, бо книжку звичайну купити можливо, а шрифтом брайля,- ні, якшо звичайні книги друкуються, то шрифтом брайля не те, шо художніх книг немає, а і підручників. Тому в мене до вас є запитання, ви нормальна людина????? P.S. А жаліти незрячих не треба, але не треба писати такі дурниці, як ви пишете, але Бог вам суддя.
Віталій Ткачук до Віталій Ткачук Показати IP 6 Травня 2016 21:04
Ви тут пишете, шо незрячі обділені долею? Так я вам скажу, шо Бог долею нас точно не обділив, бо ми хоч не бачимо світу, але не зважаючи на те, не опускаємо рук, реалізовуємо безліч програм, проектів, самоорганізовуємось. P.S. А вам шановний дописувачу скажу так, рахуйте і далі пенсії і квартири незрячих, це легше, а ніж взяти і шось зробити кориснішого. Успіхів вам))))))))
я Показати IP 7 Травня 2016 23:24
Не пишу своє ім'я,маю родичів івалідів по зору.А хочу сказати Ви пишете не для свого добробуту просите?.Знаючи одних, які ходять просять до підприємців,фірм,по благодійним фондам де можна випросити,та гроші під проценти кладуть в банки,знаю що гроші покладені в трьох банках і це не для свого добробуту та матеріальних благ,ще на одну квартиру чи автомобіль.
Віталій Ткачук до я Показати IP 8 Травня 2016 11:34
Слухайте, та напишіть своє ім'я, напишіть хто таке робить і ми будемо предметно говорити, бо це є кримінал і я перший, хто скаже, шо не залежно від того чи людина має інвалідність чи ні, але вона має за це відповідати. Я зараз теж можу написати, шо ви злодій і серійний вбивця, але я ж того не кажу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus