USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«У найбідніших регіонах РФ скоро почнуться голодні бунти», – радник президента Олег Устенко

9 Березня 2022 07:14
Радник президента України з економічних питань Олег Устенко в інтерв’ю УНІАН розповів, коли інфляція в Росії стане гіперінфляцією, за порєбріком закінчаться гроші, а росіяни відчують санкції на собі та почнуть голодні бунти.

Громадяни країни-агресора вже відчули вплив західних санкцій на власних кишенях. Центробанк РФ оплакує рубль, Мінпромторг РФ наказав обмежувати продаж соціальних товарів у магазинах. Visa та Mastercard припинили обслуговування в Росії. За кордоном у російських туристів вже почались складнощі з користуванням банківськими картками… І це тільки початок.

З якими труднощами зараз зіштовхнулася російська економіка?

Абсолютний колапс та падіння. Коли ми говоримо про просідання російської економіки в різних напрямках, то мова вже не про відсотки, а про рази. Наразі через накладені санкції Центробанк РФ миттєво позбувся понад половини золотовалютних резервів (йдеться про цифру в щонайменше 350 мільярдів доларів).

Панічні явища відбуватимуться за ланцюговою реакцією. По-перше, масована девальвація рубля. Навіть за кілька перших днів вона відбулась на рівні понад 25%. Зупинити девальвацію рубля вже неможливо. І тут йдеться про те, що можна витрачати залишок золотовалютних резервів для того, щоб підтримувати обмінний курс. Все це працює лише за умови, що в найближчому майбутньому ситуація стабілізується. Але в Росії цього не відбудеться. Тому і девальвація вже не може завершитись сама собою. Рубль буде продовжувати самознищення. Зниження курсу рубля щодо всіх валют означатиме, що буде розкручуватися маховик інфляції.

Наскільки сильною вона буде?

Центробанк РФ вже намагається грати на випередження і підняв свою ключову ставку до безпрецедентних 20%. Інфляція, яка може бути навіть за їхньою логікою, – щонайменше 20%, тобто така сама, як і ставка.

Після того як ставку так піднято, збільшується вартість кредитів для приватного бізнесу. Бізнес залишиться без обігових коштів, почне падати внутрішнє виробництво.

Це означатиме швидке падіння економіки. Єдине, що може продовжувати працювати, – державний сектор, та й він замкнутий на «військову машину». А на її фінансування потрібні кошти і Центробанку, і держбюджету.

Надходжень до держбюджету під час падіння економіки немає. Єдиний вихід: збільшувати дефіцит і покривати його за рахунок надрукованих рублів. А це вже інфляція, яка швидко підніметься до 50%.

В країні, яка у стані війни має зберігати соцвиплати, аби підтримувати ілюзію нормального життя для населення, інфляції не буде кінця. За так званою «спіраллю, що галопує» інфляція щомісяця зростатиме. І сьогодні є висока ймовірність, що вона перейде в гіперінфляцію.

Євросоюз заборонив поставляти євробанкноти до РФ. А США обмежили можливості російських компаній вести розрахунки в доларах. Що це означатиме для РФ?

Будь-яка країна замовляє готівку. Але її можуть привозити лише зі США, які заборонили РФ операції в доларах. Не можу уявити собі, при якому розкладі в Росію буде послано літак зі США з надрукованими американськими грошима.

Очевидно, через кілька місяців буде уже не так легко знайти там нову надруковану купюру. Нові долари можна буде побачити лише в музеї Центробанку, а якщо вже купив, то покласти, наприклад,

під скло на обідньому столі, аби дивитися на ці купюри як на сувенірні.

Це стосується всіх валют, які приєднались до санкційної політики: і євро, і долара, і єни, і фунта стерлінга, і швейцарського франка.

Тому вони можуть використовувати лише те, що в них є, або те, що вони можуть завезти готівкою. Я просто не знаю, звідки. Адже, наприклад, з Китаю завезти не зможуть.
Тобто це означає, що росіяни не зможуть користуватись доларом?

Вони зможуть користуватися ним, але лише всередині країни. Водночас обмеження на виїзд означає серйозне зниження попиту з боку населення.

Не виїжджаєш з країни, навіщо тобі долар? Але ж росіяни все одно мають вирішити, як зберігати кошти на фоні гіперінфляції. Доведеться шукати, куди їх вкласти.

Вони зберігатимуть гроші в доларах, але робити це буде все важче. Ймовірно, що Центробанк намагатиметься вилучити долари з ринку. Далі на фоні зубожіння населення та жорсткої політичної системи в Росії можуть взагалі обмежити використання долара.

Тут цілком очікуване повторення економічної політики СРСР: оголошення, що валютні операції поза законом. Зрештою, росіянам ніхто не дасть можливості купувати валюту в банках. А за операції на чорному ринку, я вважаю, вони достатньо швидко введуть кримінальну відповідальність. Плюс на фоні всього цього з'явиться кримінальна складова з поверненням до початку 90-х, тобто так звані міняли.

Чи населення РФ вже відчуває це?

Думаю, там вже побачили наслідки того, що відбувається з курсом. З одного боку, біржа працює. Водночас на чорному ринку котирування долара до рубля щонайменше на 50% більше.

Якщо чорний ринок має шалене відхилення від курсу Центробанку – це серйозні проблеми. Тобто офіційний курс нічого не означає, хай як його намагаються втримати на найнижчому рівні.

До речі, середня заробітна плата в доларовому еквіваленті у них впала за кілька днів. Виходу з цієї ситуації для них не існує. Росію очікує падіння життєвого рівня. А це буде нарощувати настрої протесту.

То варто очікувати, що жителі Росії нарешті масово вийдуть на протести?

Люди не розумітимуть, як прожити, коли грошей не вистачатиме на харчування. Спочатку голодні бунти будуть в тих регіонах, які найбідніші. Але їх намагатимуться придушити.

У Росії ж є досвід боротьби з протестами. Тому вони намагатимуться закручувати гайки. Тобто людей будуть розганяти з майданів.

Деякі експерти кажуть, що росіяни у віддалених в селах відчують проблеми не одразу, мовляв, щоб санкції справді подіяли, потрібно багато часу. На вашу думку, скільки часу потрібно, щоб усі росіяни відчули наслідки агресії РФ на власних кишенях?

В економіці завжди є «часові лаги». Якщо взяти споживчий кошик звичайного середнього росіянина, то приблизно 15% визначається світовими цінами і курсом ринків. Уявіть собі, що йдеться про щонайменше двократну девальвацію, яка відбудеться найближчим часом. Тобто кожен середній росіянин побачить, що його чек за всі товари буде на 20% більший, вже за місяць.
Іншими словами, зростання цін вже почалося і цей процес не зупинити?

Зупинити це можна буде лише врегулюванням цін. Це те, що в Росії вже запустили, вони намагаються втримати ціни. Але кожен економіст, навіть російський, скаже: врегулювання цін – шлях до дефіциту або виникнення чорного ринку товарів.

На ринку споживчих товарів Росії вже за один-два дні відбулися суттєві коливання. Це зростання цін не на 20%, а у два-три рази. А якщо це все накладається на введене торговельне ембарго, то, знаєте, як кажуть: «Останній Iphone – той, який в тебе зараз».

До речі, щодо Iphone. Як вплине на життя росіян зупинка роботи в Росії міжнародних компаній?

Коли відбувається такий вихід бізнесу з країни, ти змінюєш стиль життя. Того стилю життя, який був, уже немає і ніколи не буде. Не буде Iphone, не буде криптомайнингу, не буде DHL.

Яким чином можливо зараз передати посилку з іншої країни до Росії? Ніяким! Тобто їм треба буде повернутись до «Роспошти» – посилки та коробки.

Співаки й актори зможуть виступати лише перед внутрішньою аудиторією. З фільмів: замість «Бетмена» доведеться дивитись «Любов та голуби». Подібна зміна стилю життя дає меседж для рядового росіянина. Зараз він точно почне відчувати, що є вигнанцем.

Чи варто очікувати, що таке значне зниження рівня життя призведе до масової міграції з РФ?

Якщо ваше питання в тому, чи почнуться активні міграційні процеси, які були в Україні у 2014-2015 роках, то ні, в РФ вони не почнуться через купу причин.

Навіть якщо говорити про те, що Росію залишать 140 тисяч громадян, чи це вплине на країну з населенням в 140 мільйонів?

У мене є навіть сумніви, що можна говорити про такі цифри. Це 0,1%. Не вірю, що вони будуть намагатися це зробити. Росія фактично стала пасткою для населення.

Можливо, можна показати росіянам на конкретних прикладах, як аналогічні процеси відбувалися в інших країнах?

Наразі замість Росії з’являється новий Іран. Вони вже майже скопіювали модель Ірану – «залізна завіса», неможливість виїхати з країни. З одного боку, економічно немає можливостей, з іншого – все, що відбувається у світі стосовно війни, яку РФ веде з Україною. Це не дає їм можливості нормально жити за межами Росії.

Тобто до економічних проблем доєднується і суспільний тиск тощо. Навряд чи їм буде вдаватись знайти нормальну роботу, помешкання або ж просто нормально жити з російським паспортом.

Також ситуація в Росії схожа на кубинську модель. Якщо подивитись будь-якого тревел-блогера, який відвідував Кубу, побачите там багато американських автомобілів 40-50-х років. Це те, що чекає РФ за кілька років: старі автомобілі та «Лада Каліна». Ремонтувати іноземне авто без запчастин з країни-виробника буде дуже складно. Тож Welcome, Сuba experience!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus