USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У небі Києва спостерігали яскраве світло: поблизу столиці впав невідомий об'єкт

20 Квітня 2023 10:20
Увечері 19 квітня мешканці Києва бачили над містом яскраве світіння через падіння невідомого об’єкту. Після цього одразу включили повітряну тривогу. Київська міська військова адміністрація повідомила, що це стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA.

Проте, як повідомляє BBC, у NASA заявили, що їхній супутник на той момент був на орбіті. Військові повітряних сил припускають, що це був метеорит.

«Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкта. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Аби уникнути жертв від падінь на землю уламків – була оголошена повітряна тривога. ППО не працювала», – повідомив начальник КМВА Сергій Попко.
Одразу після появи яскравого об’єкта голова офісу президента Андрій Єрмак повідомив у телеграмі, що це працює протиповітряна оборона. Проте згодом видалив цей пост.

Кияни в соцмережах жартували про НЛО, яке могли збити над столицею. При цьому в низці регіонів України дійсно оголошена повітряна тривога. Зокрема, повідомляли про атаку на Дніпро і низку вибухів у місті.

Що сказали в NASA

Цього тижня космічне агентство США оголосило, що знятий з експлуатації супутник вагою 300 кг увійде в атмосферу в середу.

Космічний корабель RHESSI, який використовувався для спостереження за сонячними спалахами, запустили на низьку навколоземну орбіту в 2002 році і вивели з експлуатації в 2018 році, повідомляє NASA.

Але Роб Маргетта з управління комунікацій NASA сказав BBC, що супутник все ще перебував на орбіті в той час, коли спостерігали спалах, і увійде в атмосферу Землі пізніше вночі.

NASA і міністерство оборони США продовжують стежити за RHESSI, додав він.

19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області.

Подія ймовірно пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється.
Що кажуть в державному космічному агентстві

У головному центрі спеціального контролю державного космічного агентства України також прокоментували подію.

«19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстровали високоенергетичну акустичну подію. Розрахункове місце епіцентру вибуху розташоване в Київській області. Подія ймовірно пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється», – йдеться у заяву агентства.

Що кажуть науковці

Наукова спільнота The Alpha Centauri наполягає, що об’єкт, який бачили над Києвом, не був супутником.

«Над Києвом не згорів супутник NASA. Сьогодні дійсно в атмосферу має входити апарат NASA RHESSI, що спостерігав сонячні спалахи з 2002 по 2018 рік. Але траєкторія його падіння дуже далека від України», – заявили у спільноті.

Там закликали київську військову адміністрацію краще перевіряти інформацію. «Об’єкт, що впав біля Києва – це болід (метеор)», – наполягають у науковій спільноті.

Що кажуть в повітряних силах

Як вказали у командуванні повітряних сил, за попередньою інформацією, спалахи над містом Київ близько 22.30 пов’язані із падінням супутника/метеорита.

«На даний час загрози застосування противником засобів повітряного нападу на цьому напрямку немає. Протиповітряна оборона в готовності!» – йшлося в заяві.

Згодом речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону розповів, що яскравий спалах над Києвом не пов’язаний з роботою ППО, передає 24 Канал.

«Повітряні сили не працювали, це однозначно. На цьому напрямку. У Києві усі спостерігали таке незвичне явище, яке вже набуло широкого поширення у вигляді мемів», – зауважив Ігнат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 20 Квітня 2023 12:30
Це або НЛО, або знак Божий, або атмосферне явище. Тільки яке це має значення для Волині?
Анонім до 123 Показати IP 20 Квітня 2023 13:40
Це має значення для усіх людей зі здоровим глуздом. Ти до таких не належиш (судячи з твоїх висерів). Христос Воскрес!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus