USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«У нього ніколи не опускалися крила»: в Луцьку можна побачити і купити військові знімки полеглого фотографа з Ковеля

9 Липня 2023 08:39
Світлини ковельського фотографа Максима Бурди, який загинув під Бахмутом, протягом липня можна побачити в Луцьку. Експозиція містить майже 200 знімків, які військовий зробив за одинадцять місяців своєї служби.

Відкрили виставку «Небесний фотограф» 8 липня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Тут представлено кадри, які Максим зробив на полігоні та під час виконання військових завдань на нулі.

Довідка

Максим Бурда – випускник журналістики Острозької академії, фотограф, активіст, співзасновник молодіжного хабу «Ватра – правильний простір», учасник Молодіжної ради міста Ковеля, доброволець територіальної оборони, солдат ЗСУ.

Вступив до тероборони ще у 2019 році. Від початку великого вторгнення пішов добровольцем на війну, хоч був комісований через хворобу хребта. Він був оператором безпілотників у складі третьої окремої штурмової бригади полку «Азов».

Позивний Максима – Фотограф, адже він був відомим весільним фотографом у рідному Ковелі та Волинській області загалом. І під час навчань на полігоні, і на фронті продовжував фотографувати. Він знімав побратимів, їхній побут, роботу й життя на нулі.

У листопаді 2022 року Максим створив Telegram-канал Military photographer. Збройні сили неодноразово публікували його знімки на своїх офіційних сторінках.

Максим Бурда писав: «Я не військовий фотограф чи журналіст. По факту, я звичайний військовий, який інколи дістає фотоапарат із кишені. Перш за все в руках я тримаю зброю, і лише коли дозволяють умови та ситуація, дістаю фотоапарат. У цивільному житті, будучи весільним фотографом, який удень танцює з нареченими, а вночі ретушує фото, я ніколи не тішив себе ілюзіями, що війна, яка тривала на сході, не торкнеться всієї країни. В 20-х числах лютого, коли я замовив собі плитоноску, мої колеги відверто не розуміли це і радили купити щось до фотоапарата. Але вже тоді я знав, що точно не буду серед тих, хто стоїть у черзі на виїзд за кордон».

Максим загинув 26 січня 2023 року під час виконання бойового завдання під Бахмутом на Донеччині. Він не дожив чотири дні до свого 26-річчя.

14 березня 2023 року Президент України Володимир Зеленський нагородив посмертно Максима Бурду орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
Читати ще: «Два світи»: виставку Небесного фотографа з Ковеля Максима Бурди відкрили у Польщі

Після закінчення війни Максим хотів організувати персональну виставку воєнних фотографій. Після загибелі військового його мрію здійснили рідні та друзі, зокрема його дівчина Марія Лукашук і мама Ірина Максимук.

Уперше фотовиставку «Небесний фотограф» відкрили 24 березня в Ковелі. Далі роботи Максима виставили в Острозькій академії, де хлопець навчався на журналіста.

Як розповіла дівчина Героя Марія Лукашук, виставка в Луцьку вже п’ята.

Умовно експозицію можна поділити на фото, які Максим зробив протягом 2022 року, коли був у військовій частині, та знімки з січня 2023-го, коли він почав виконувати бойові завдання біля Бахмута. Тут і портрети побратимів, і кадри з навчань, фронтового побуту чи окопів.
«Вірю, що Максим зараз з нами і бачить, як усі ми пишаємося ним. Також вірю, що навіть із неба він бачить свої найкращі кадри, – зазначила Марія Лукашук. – Він обрав шлях Героя України. Він мав найвищі моральні цінності, які притаманні одиницям. Одного разу він сказав мені: «Я хочу, щоб ти відчувала, що поруч з тобою чоловік, який готовий за тебе віддати життя». Він був дуже принциповий. Завжди був максималістом, завжди прагнув до кращих результатів у роботі, до кращої версії себе».
Дівчина загиблого Максима Бурди Марія Лукашук

Як пригадала дівчина, одного разу своїй подрузі Максим сказав: якщо його не стане, то після нього залишаться фотографії.

«Я дізналася про його смерть в обід 26 січня. Увечері якась невидима сила крізь біль, розпач, нерозуміння того, що відбувається, змусила мене відкрити ноутбук і знайти всі посилання, які він мені надсилав з одним реченням: «На всяк випадок». І цей випадок настав. Я зберігала кожне фото, як щось дуже крихке і беззахисне, адже знала, як для Максима було важливо зберегти його творчість», – сказала Марія Лукашук.

Вона додала, що в кожній світлині на виставці, крім болю, можна побачити світло та тепло. Також до експозиції увійшли особисті речі Максима, зокрема шеврони, форма, фотоапарат, недочитана книга.
«Крокуючи залою, де виставлено фотороботи Максима, можна побачити, що знімки стають усе темнішими і темнішими, все важчими і важчими. Людей на фото стає все менше, а руйнації та болю – все більше. Але попри весь біль, смерть, руйнацію, закінчується наша фотовиставка робою під назвою «Життя». Адже Максим живе в кожній цій роботі… Сподіваюся, ці світлини знайдуть продовження і будуть жити в домівках, кав’ярнях, інших закладах. Саме в такий спосіб Максим буде жити серед нас», – наголосила дівчина загиблого військовослужбовця.

Друзі Героя – його острозька родина – пригадали, що навіть у найскладніших умовах війни Максим бачив світло і добро. Вони охарактеризували його як безпосередню, щиру й віддану своїй справі людину.
Друзі Максима з Острозької академії

«Світлина «Сонячний» – абсолютне відображення нашого Макса: завжди усміхнений, позитивний, із надзвичайно великим серцем…

Він усе доводив до ідеалу…

Макс був надзвичайно системним, цілеспрямованим, ідейним хлопцем. Він завжди знав, чого хотів. У Максима можна було багато чого повчитися…

Ми страшенно сумуємо. Нам його дуже бракує. Кожне його фото говорить. Він один із небагатьох, кому не потрібно було шукати джерел мотивації. Він завжди знав, для чого воює. І в нього ніколи не опускалися крила…

Я навіть уявити не можу, яким щирим, добрим мало бути серце в Макса, щоби побачити стільки світла та добра в страшних умовах війни. На фотографіях ми бачимо усміхнених побратимів, сонце, котиків, зелену траву», – поділилися друзі небесного фотографа.
Фотографія «Сонячний». На знімку – Максим Бурда

Також до присутніх звернулися заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, очільник департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної військової адміністрації Олександр Хвіщук, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк і капелан 100-ї бригади волинської тероборони, настоятель храму Різдва Івана Предтечі в Луцьку Володимир Труш.
Директор департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОВА Олександр Хвіщук, мама Героя Ірина Максимук і заступник голови облради Григорій Пустовіт
Капелан Володимир Труш


«Дуже промовиста назва виставки – «Небесний фотограф». Молодий чоловік, вродливий, талановитий, якому ще жити, творити. Здавалося б, усе ще попереду. Але війна… Сьогодні ми бачимо, як важко дається Україні незалежність і право бути вільною. А скільки ще небесних філософів, лікарів, учителів, водіїв, художників – людей різних спеціальностей і покликань. Вони віддали найдорожче – життя – заради того, щоб Україна була, щоб українці жили, творили й рухалися вперед», – сказав заступник голови облради Григорій Пустовіт.

Він звернув увагу, що на своїх фотографіях Максим зафіксував звичайних людей, які нині у формі боронять нашу державу. Зараз вони є гордістю української нації.
«Про таких людей, як Максим, має знати якомога більше людей – не тільки в Луцьку, Ковелі, Володимирі, інших містах нашої області, а й в інших регіонах та країнах», – наголосив представник Волинської ОВА Олександр Хвіщук.

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк додала: «Пам’ять про всіх Героїв залишиться назавжди в наших серцях. І наше завдання у відносно спокійній Волинській області – робити все для того, щоб якнайшвидше настала перемога України».

Капелан Володимир Труш, своєю чергою, передав від митрополита Київського та всієї України Епіфанія медаль «За жертовність і любов до України» (посмертно) солдату ЗСУ Максиму Бурді. Відзнаку з рук священника отримали матір загиблого військовослужбовця Ірина Максимук.
Матір полеглого Максима Бурди отримує медаль сина

Оглянути виставку «Небесний фотограф» та придбати листівки, футболки чи магніти зі світлинами Максима Бурди в музеї Корсаків можна до кінця липня. Частину коштів із продажу перекажуть благодійному фонду «Янголи Азову».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus