USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У парламенті зареєстрували ще один законопроект про мобілізацію. Що пропонують

8 Січня 2024 22:36
У Верховній Раді України зареєстровано ще один законопроект про мобілізацію. Він став вже третім альтернативним до урядового проектом закону.

Документом передбачено, зокрема, врегулювання питань проходження та звільнення з військової служби, ведення військового обліку. Один із його авторів – нардеп Дмитро Разумков повідомляв, що пропонується зберегти мінімальний вік призову на строкову службу рівні 27 років, передає УНІАН.

Крім того, пропонується демобілізація (за власним бажанням) військовослужбовців, які під час дії воєнного стану вислужили не менше 24 місяці, з яких 8 місяців – у зоні бойових дій. Також автори законопроекту пропонують закріпити на рівні закону гарантовану щорічну відпустку для військових (в урядовому така відпустка – на розсуд командира).

Читати ще: Е-кабінет призовника та військовозобов'язаного: які дані він міститиме та як каратимуть ухилянтів

Разумков зазначав, що передбачено ширший, у порівнянні з урядовим законопроектом, перелік підстав для звільнення від проходження базової військової служби (звільнення від проходження такої служби осіб, які самостійно виховують дітей, утримують осіб з інвалідністю, інші пільгові умови, які на сьогодні є підставою звільнення від проходження військової служби).

Відповідно до законопроекту, після оголошення мобілізації чи її продовження громадянин зобов’язаний з’явитись до ТЦК виключно у разі отримання повістки. Також виключено вимогу до громадян віком від 18 до 60 років мати постійно при собі військово-обліковий документ.

Крім того, передбачено, що повістки мають вручатися виключно особисто – у спосіб, що дозволяє ідентифікувати особу. Тобто не через електронну пошту чи електронний кабінет. Також пропонується зберегти чинний на сьогодні перелік підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації і пільгову вислугу років: 1 місяць служби за 3 місяці.

Водночас у документі вилучено обмеження на вступ до державної служби, поліції і прокуратури лише за умови досвіду військової служби.

Читати ще: Мобілізація по-новому: у Раді розкрили проблеми щодо проекту закону

25 грудня 2023 року уряд вніс до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» (реєстраційний номер 10378).

Законопроектом передбачено, що військовозобов’язані громадяни мають зареєструвати «Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста». Через «електронний кабінет» громадянин може отримати повістку про виклик до ТЦК.

За порушення окремих норм закону про мобілізацію ухилянтів можуть вносити до Єдиного реєстру боржників. До них пропонують застосовувати певні обмеження: заборона виїзду за кордон; заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном; обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія; обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями; призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Альтернативні до урядового законопроекти внесли народні депутати України Олексій Гончаренко та Георгій Мазурашу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 9 Січня 2024 09:11
Ви спочатку відкрийте той законопроєкт. Там сказано про 63 місяці безперервної служби як підставу для звільнення, а не 24! Можливо й опечатка, але по суті так як і більшість депутатів - написав хоч би як і подав в останній день, аби попіаритись!
Солдат поневолі до Анонім Показати IP 9 Січня 2024 11:22
В попередньому було 24/36 місяців перебування на лінії зіткнення, по факту звільнитися змоглиб одиниці які вижили або платили за фальшиві "бойові" виходи, що однієї сторони логічно генштаб нехоче відпускати навчених і "битих" бійців, з іншої сторони є непогані втрати в наступах і "провальних рішеннях" командування нових мобілізованих бійців через що неможливо провести ротацію. Ну і окрема подяка воєнкомам$$$ за успішний зрив мобілізації і підрив обороноздатності.
Правда Показати IP 9 Січня 2024 09:42
Внесуть ще пару тисяч правок,які розглядаються окремо,буде весело ви....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus